Informatie

Waardering en Selectie

Binnen deze groep vindt discussie en informatie-uitwisseling plaats over onderwerpen die verband houden met waardering en selectie van archiefdocumenten en andere informatie.

Leden: 214
Meest recente activiteit: gisteren

Bronnen

Blogs en discussies op BREED

Om te zoeken naar relevante discussies en blogs op BREED die buiten deze groep zijn geplaatst, klik op de onderstaande knoppen.

 

Relevante documenten en andere bronnen

  • Website over selectie en waardering van het Nationaal Archief link
  • Website over selectie en vernietiging van de Erfgoedinspectie link
  • Rapport 'Gewaardeerd verleden; Bouwstenen voor een nieuwe waarderingsmethodiek voor archieven' (2007) link
  • Boek 'Selectie; Waardering, selectie en acquisitie van archieven' (2004) link
  • Archiefwiki over selectie en waardering
  • Document 'Vaststelling selectielijst voor archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen opgemaakt of ontvangen vanaf 1 januari 1996' link

 

Laat hieronder gerust eventuele opmerkingen, tips of aanvullingen achter!

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Waardering en Selectie om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Yvonne Welings gisteren

Gemeentelijke boa’s en de politie zijn vanaf 1 januari 2018 gezamenlijk verantwoordelijk voor de controle en handhaving van de registratie- en legitimatieplicht van metaalopkopers. De extra inzet van boa’s van Agentschap Telecom wordt vanaf dat moment beëindigd.

Met oog op het tegengaan van koperdiefstal voerden de boa’s van Agentschap Telecom deze taak (naast de boa’s en de politie) vanaf 2013 tijdelijk uit.

Betere naleving

De naleving van de registratie- en legitimatieplicht is aanzienlijk verbeterd, en het Digitaal Opkopersregister (DOR) wordt steeds meer gebruikt. Daarom besloot het ministerie van V&J  de taak van de boa’s van Agentschap Telecom met ingang van 2018 te beëindigen. Gemeentelijke boa's en politie kunnen op lokaal niveau afspraken maken over de gezamenlijke handhavingstaak.

Enig idee hoe wie verantwoordelijk is voor deze extra registratie politie of BOA's  en wat de termijnen zijn ?

https://vng.nl/onderwerpenindex/veiligheid/politie/nieuws/handhavin... 

Reactie van Yvonne Welings gisteren

Opstellen selectielijsten Nationaal Archief Suriname

“De archieven zijn belangrijk voor het uitstippelen van beleid”. Dit zei Rita Tjin Fooh nationaal archivaris maandag tijdens een algemene sessie, gehouden in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS).

Deze algemene sessie werd gehouden in verband met het opstellen van selectielijsten. Een selectielijst is een lijst met categorieën van archiefbestanddelen, waarop duidelijk is opgenomen welke archieven na een bepaalde tijd bewaard, en welke vernietigd kunnen worden. Vanaf 2007 is het NAS bezig met het houden van sessies en bijeenkomsten om het traject van selectielijsten op te starten, echter zonder enig resultaat.

Bij de installatie van de Nationale Archief Raad in 2015, kon het NAS concreet invulling geven aan dit traject. Volgens de nationale archivaris, zitten de archiefruimten overvol met documenten die nog geordend moeten worden. Dit resulteert in stagnatie van het bestuurlijk en formeel handelen van de overheid. “Stukken raken kwijt en daar proberen we nu, met het opstellen van selectielijsten, verandering in te brengen”, sprak Tjin Fooh.

De directeur en marketingmanager van het opleidingsinstituut, GO-opleidingen, waren ook te gast tijdens deze sessie. Met hen zal er van gedachten worden gewisseld, en een traject worden opgesteld, om met de Documentaire Informatievoorziening (DIV)­-2 opleiding van start te gaan in 2018. De DIV-1 opleiding is reeds gevolgd.

Reactie van Yvonne Welings op 10 Oktober 2017 op 10.02

Wat worden de criteria voor de vernietiging in de nieuwe 'sleepwet'?

http://www.breednetwerk.nl/video/sleepwet-zondag-met-lubach-s07?xg_...

Reactie van Yvonne Welings op 2 Oktober 2017 op 13.33
Reactie van Yvonne Welings op 1 Oktober 2017 op 11.53

Selectielijst Woningcorporaties geactualiseerd

Vorig jaar heeft VHIC de uniforme selectielijst voor woningcorporaties gepubliceerd. Deze wordt door VHIC de komende jaren actueel gehouden op basis van bijvoorbeeld wijzigingen in wet- en regelgeving.

Afgelopen juli heeft VHIC dan ook de geactualiseerde selectielijst (Selectielijst Woningcorporatie versie 2.0) en bijhorende stukkenlijst gepubliceerd. In deze geactualiseerde Selectielijst is een toelichting geschreven op de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de gevolgen daarvan op de Selectielijst. Deze nieuwe privacywetgeving die in mei 2016 in werking is getreden en per mei 2018 van toepassing zal zijn vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

In 2018 zal opnieuw een actualisatie van de selectielijst verschijnen. Input van de gebruikers is daarbij hartelijk welkom. Wanneer u opmerkingen en/of vragen heeft over de (toepassing van de) selectielijst of de bijbehorende stukkenlijst, neem dan contact op met onze redactie. Zij zijn te bereiken via kcc@vhic.nl o.v.v. selectielijst Woco’s.

Heeft u aanvullende vragen over de selectielijst voor Woningcorporaties? U kunt ook gebruik maken van onze digitale consultant Zaalberg aan wie u al uw vragen omtrent informatiebeheer gratis kunt stellen.


Wilt u ook in het bezit komen van de uniforme selectielijst voor woningcorporaties?
Meldt u dan nu aan via www.vhic.nl/selectielijstWoCo. Aanschaf van de lijst kost eenmalig € 2.500,- (excl. BTW). Voor dit bedrag ontvangt u de definitieve versie van de selectielijst, de bijbehorende stukkenlijst (voor eenvoudige implementatie in uw organisatie) en wordt de selectielijst de komende vier jaar op basis van bijv. wijzigingen in wet- en regelgeving actueel gehouden. Met andere woorden; voor de prijs van drie dagen consultancy heeft u een uniforme selectielijst, waarvan de actualiteit voor de aankomende vier jaar wordt gegarandeerd!

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met VHIC via (070) 319 41 84 of info@vhic.nl

Reactie van Yvonne Welings op 21 September 2017 op 17.10

Waardering en selectie zijn steeds minder vrijblijvend met de AVG op komst.

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/raad-van-state-archiefwet...

Reactie van Yvonne Welings op 13 September 2017 op 10.42

Graag best practises over de vernietiging van camerabeelden en verantwoording middels een verklaring van vernietiging.

http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/vernietigen-van-camerabeeld...

Reactie van Yvonne Welings op 13 September 2017 op 9.55

Hoe gaat vernietiging bij blockchain, er is een pilotstarter.

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/het-ewaarmerken-van-digit...

Reactie van Yvonne Welings op 4 September 2017 op 8.40

Belastingdienst bewaarde ten onrechte miljoenen kentekenfoto's

De Belastingdienst heeft tegen de regels jarenlang miljoenen privacygevoelige kentekenfoto's bewaard. Dat blijkt uit documenten die op verzoek van persbureau ANP zijn vrijgegeven. De fiscus kreeg de foto's van de politie. De Belastingdienst bewaarde de foto's en de bijbehorende 'metadata' zoals plaats en tijdstip jarenlang om het privégebruik van auto's van de zaak te controleren. De Belastingdienst erkent dat dat jarenlange bewaren onterecht was.

https://www.volkskrant.nl/politiek/belastingdienst-bewaarde-ten-onr...

Reactie van Yvonne Welings op 1 September 2017 op 9.30
 

Leden (214)

 
 
 

© 2017   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden