Marieke Klomp
  • Vrouw
  • 's-Hertogenbosch
  • Nederland
Delen op Facebook Delen op Facebook Delen

De vrienden van Marieke Klomp

  • Mariana Schijf
  • MGroels
  • Linda Smallegange
  • Jeroen Arkesteijn
  • Marco Klerks
  • Jeroen Jonkers

Discussies van Marieke Klomp

Bewaartermijn logging data

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Yvonne Welings 16 Apr. 7 Antwoorden

Ik kreeg de vraag vanuit een project hoe lang de logging van een bepaald programma bewaard moet worden. Het ging daarbij om de logging data zelf. Op basis van de selectielijst kwam ik uit op 4.1…Doorgaan

Brochure 'Open tenzij...' voor de overbrenging en openbaarmaking van rijksarchieven

Started 8 Jul 2016 0 Antwoorden

Het Nationaal Archief heeft een brochure uitgebracht over openbaarheid: Open tenzij… Deze praktische handleiding is geschreven voor beslissers, managers, beleidsmedewerkers en uitvoerders op het…Doorgaan

Tags: openbaarheid, Archief, Nationaal, Padmos, Jeroen

 

De pagina van Marieke Klomp

Recente activiteiten

Marieke Klomp heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn Brondocumenten Burgerzaken van Jolanda Hof
"Dag Kees-Jan, Hoe moet ik categorien 7.1.2 en 7.1.21 zien in verhouding tot elkaar?  71 7 Aangiften behandelen     De aangifte 7.1.2 Specifiek Verwerkt Eerste inschrijving BRP of geboorteaangifte Wet- en regelgeving: Burgerlijk…"
Donderdag
Marieke Klomp heeft gereageerd op discussie Bewaartermijnen dossiers forensische verrichtigen van Erick-Jan de Groot in de groep Waardering en Selectie
"Dag Erick-Jan en Kees-Jan, Ik volg de discussie met belangstelling, omdat wij met dezelfde vraag worstelen in het kader van de bewaartermijn van forensische verrichtingen bij het centrum seksueel geweld. Het CSG doet onderzoek en informeert, maar…"
2 Jul
Marieke Klomp heeft gereageerd op discussie AVG en gebruik zaaktype van bert hendriksen
"Hoi Kristel, Wij hebben een zaaktype AVG-verzoek ingericht en de bewaartermijn op 5 jaar gesteld, na afhandeling met als motivering Selectielijst voor gemeenten en intergemeentelijke organen 2017, categorie 6.1. Groeten, Marieke "
15 Jun
Marieke Klomp heeft gereageerd op discussie AVG en gebruik zaaktype van bert hendriksen
"Het indienen van een klacht is inderdaad een recht dat burgers hebben onder de AVG. Burgers hebben echter ook andere rechten, die geen klacht zijn (zie hierboven). Ook die moeten we qua archivering faciliteren. Uiteraard worden werkwijzes en…"
25 Mei
Marieke Klomp heeft gereageerd op discussie AVG en gebruik zaaktype van bert hendriksen
"Dag Izaak, De AVG geeft wel degelijk gronden voor het "stellen van vragen".  Iedereen heeft namelijk volgens de AVG de volgende rechten: Recht op informatie Recht op inzage Recht op correctie Recht op verwijdering Recht op beperking…"
24 Mei
Marieke Klomp heeft gereageerd op discussie Review richtlijn archiveren overheidswebsites van Suzi Szabo
"Dag Suzi, De opmerkingen van Yvonne (die ik onderschrijf) zijn niet te vangen in een geherformuleerde tekst van regel x of y. Daarnaast is het zo dat een geherformuleerde tekst in de ogen van het veld niet per sé de goede is.…"
24 Mei
Yvonne Welings heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn logging data van Marieke Klomp
"Mede door jouw attente opmerking Marieke, is de tekst van de handreiking aangepast. Toevoegen van de verwijzing naar de bewaartermijnen van de Selectielijst gemeentelijke en intergemeentelijke organen 2017, bij bewaartermijnen waar nodig het…"
16 Apr
Maria Willems heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn logging data van Marieke Klomp
"Klopt. Ik verwacht op korte termijn nog geen aanpassingen van de selectielijst. We kunnen voorlopig dus gewoon de 5 jaar aanhouden is dan de conclusie."
29 Mrt
Yvonne Welings heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn logging data van Marieke Klomp
"Dank voor het delen van het document. Mijn verwachting is dat de handreiking dataclassificatie nog geharmoniseerd moet worden de vastgestelde selectielijst. Op dit moment heeft de handreiking geen formele status, de selectielijst wel."
29 Mrt
Maria Willems heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn logging data van Marieke Klomp
"De handreiking Dataclassificatie van de IBD (m.n. pag. 13, 14, 16) maakt bij aanwezigheid van persoonsgegevens onderscheid in bewaartermijnen naar mate van vertrouwelijkheid van gegevens. Alle soorten loggings: (inderdaad) minimaal 3…"
29 Mrt
Yvonne Welings heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn logging data van Marieke Klomp
"Voor de zekerheid plaats ik ook het antwoord van VHIC: Er wordt gepraat over MINIMAAL 3 maanden en MINIMAAL 3 jaar. Loggin-gegevens vallen in de huidige werking van de selectielijst inderdaad onder 19.1 zoals Wouter al zegt. Dat zou 5 jaar betekenen…"
27 Mrt
Rens heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn logging data van Marieke Klomp
"Wij hanteren voor logging altijd categorie 19.1 (gegevens administreren), dus dan kom je op een termijn van 5 jaar. Daarmee kom je jullie CISO al een heel eind tegemoet."
26 Mrt
Yvonne Welings heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn logging data van Marieke Klomp
"Belangrijk aandachtspunt,  Marieke, dankjewel. De selectielijst zal sowieso door ontwikkeld moeten worden op het gebied van data. Data zijn de nieuwe documenten."
26 Mrt
Marieke Klomp heeft gereageerd op discussie Kengetal gevraagd over natte handtekeningen van uitgaande documenten van Peter van Vugt
"Dag Peter, Waar heb je het voor nodig? En wat bedoel je precies met "natte handtekening"? Een echte die live per exemplaar gezet wordt? Of telt een ingescande handtekening ook?"
23 Mrt
Marieke Klomp heeft een discussie geplaatst

Bewaartermijn logging data

Ik kreeg de vraag vanuit een project hoe lang de logging van een bepaald programma bewaard moet worden. Het ging daarbij om de logging data zelf. Op basis van de selectielijst kwam ik uit op 4.1 Evaluatie uitvoeren. Procesresultaat uitgevoerd. Bewaartermijn 10 jaar.Onze CISO vindt deze bewaartermijn veel te lang. Op basis van de Baseline Informatieveiligheid Gemeenten geeft hij 15 maanden aan en 3 jaar in het geval van een beveiligingsincident. In paragraaf 10.10.3 van de tactische baseline…See More
23 Mrt
Marieke Klomp heeft gereageerd op blogbijdrage ISIL codes van Archiefinstellingen van Yvonne Welings
"Eens met Marco. Er zijn er twee nodig. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft twee ISIL-codes: de archiefbewaarplaats heeft er een en de gemeentelijke organisatie heeft er een. Zo kunnen we altijd een onderscheid maken tussen het materiaal dat…"
29 Jan

Profielgegevens

De blog van Marieke Klomp

Whatsapp en sms-berichten vallen onder de WOB - daarmee ook onder de Archiefwet?

Geplaatst op 7 December 2017 om 10.56 2 Opmerkingen

De rechtbank Midden-Nederland heeft een uitspraak gedaan over het al dan niet 'wob-baar' zijn van whatsapp- en sms-berichten in een conflict tussen het VWS en zorgaanbieders uit Houten.

De rechtbank Midden-Nederland beschouwt dit als vastleggen en daarmee als document.

Dan is de Archiefwet ook van toepassing, of zit ik ernaast? Hoe gaan we daarmee om?

Hieronder een aantal links naar nieuws hierover en de uitspraak zelf:…

Doorgaan

Evaluatie risicoanalyses informatiebeheer

Geplaatst op 28 Juli 2016 om 21.00 0 Opmerkingen

Evaluatie risicoanalyses

Tussen 1-10-2014 en 31-12-2015 hebben we binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch een tweede ronde risicoanalyses informatiebeheer uitgevoerd. De ervaringen die we hebben opgedaan delen we graag ook hier.

Het doel van een risicoanalyse informatiebeheer is inzichtelijk maken:

  • Welke informatie voortvloeit uit welke processen en waar…

Doorgaan

Studiemiddag risicoanalyses informatiebeheer

Geplaatst op 12 Mei 2015 om 12.11 0 Opmerkingen

Op 21 april hebben we vanuit het bureau Documentaire Zaken een studiemiddag georganiseerd over risicoanalyses op het gebied van informatiebeheer. Drie gemeentes – Rotterdam, Nijmegen en ’s-Hertogenbosch – lieten onder het motto “De kracht van...” hun aanpak zien en vertelden welke ervaringen zij hebben.

 

Verloop van de middag

Vanaf 12.30 was er inloop met koffie/thee en een lekkere Bossche Bol. Om 12.50 uur openden documentmanager Merel Broekhuizen en…

Doorgaan

Promoten auditing binnen de organisatie

Geplaatst op 26 Februari 2015 om 12.00 0 Opmerkingen

Hoe kom je tot een auditopdracht? En vervolgens tot een tweede, een derde...totdat je ‘nee’ moet verkopen, omdat je vol zit? Dat is niet eenvoudig, zeker niet in een organisatie waar auditing een relatief nieuw begrip is. In deze blog komen de stappen aan de orde die wij binnen de Gemeente ‘s-Hertogenbosch zetten om auditing informatiebeheer bekend te maken binnen de organisatie. Een deel van deze stappen zijn in een andere context in een eerdere blog ook al…

Doorgaan

Prikbord (1 commentaar)

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Op 11 November 2014 om 13.48 zei Yvonne Welings...

Beste Marieke,

Welkom bij BREED.

Op dit platform delen we informatie op ons vakgebied met elkaar. Je kunt ook lid worden van verschillende groepen zoals opleidingen, vacatures, zaakgericht werken, de 3D's, waardering en selectie en open data. Aan het begin van elke maand ontvang je onze nieuwsbrief.

Met vr. groet,

Redactie BREED

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden