Het toepassen van selectielijsten gaat nog niet vanzelf. Verschillende rapporten, waaronder dat van de Adviescommissie Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), concluderen dat informatie binnen de rijksoverheid niet binnen de gestelde termijnen wordt vernietigd of overgebracht. Oftewel: de selectielijsten worden niet overal toegepast. Daarom is nu een project Uitvoering selectielijsten gestart. Om de knelpunten rondom bewaren en vernietigen in kaart te brengen. En op te lossen. Met als uiteindelijk doel de hoeveelheid overheidsinformatie die op tijd vernietigd of overgebracht wordt, te vergroten.
Knelpunten in kaart
Om alle knelpunten te kunnen verzamelen, is op diverse websites een enquête uitgezet. Naast de enquête worden ook bij diverse departementen diepte-interviews gehouden. Vincent Hoolt, Nationaal Archief: ‘Als we de knelpunten verzameld hebben, gaan we deze analyseren en prioriteren. En daarna met elkaar oplossingen bedenken en toetsen.’ Hij vervolgt: ‘We hopen dat zoveel mogelijk overheidsmedewerkers uit zoveel mogelijk verschillende organisaties aan het onderzoek deelnemen. Dit vergroot de kans op passende oplossingen voor de hele (rijks)overheid.’
Help ons aan het totale plaatje: vul de enquête in!
Wilt u meehelpen aan het onderzoek rondom selectielijsten? Vul dan de enquête in. En geef in een kleine 20 minuten aan waar u in uw organisatie tegenaan loopt op dit gebied. U kunt de enquête van 6 t/m 20 mei 2025 anoniem invullen. Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie