Het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) is een standaard voor metadatering bij alle decentrale overheden. Zij draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Een groeiend aantal decentrale overheden legt inmiddels hun informatiesystemen langs deze standaard.

 

De toepassing in de praktijk roept soms vragen en discussie op. Om deze discussies in goede banen te leiden is per TMLO-element een aparte 'thread' gestart. Een overzicht van de threads vind je hier. Door in deze threads inzichten met elkaar te delen, kunnen vakgenoten elkaar helpen. Ook lezen de mensen die achter het TMLO zitten mee. De discussies levert hun bruikbare input op voor de eventuele doorontwikkeling van het TMLO.

 

In deze thread wisselen we inzichten uit over het TMLO-element:

21.9 - Event plan formaat

Definitie: Activiteit of gebeurtenis die aangeeft wat in de toekomst moet / zal gebeuren.
Waardering: Verplicht i.v.t.
Waardering Richtlijn: Verplicht i.v.t.
Herhaalbaar: Ja
Overerving: Nee
Toelichting:

Te gebruiken voor bijvoorbeeld het jaarlijkse overzetten op een andere drager of het periodiek controleren van de integriteit.

Is een ander element dan element 13 dat ook Eventplan heet. Bij dat element gaat het om het event plan voor het gehele record dus ook voor alle bestanden die van dat record deel uitmaken. Hier gaat het daarentegen om events die gelden voor een specifiek bestand van dat record en niet voor alle bestanden van dat record. Aan te bevelen is om (ook) ‘bestands-events’ op een zo hoog mogelijk aggregatieniveau vast te leggen met element 13. Bijvoorbeeld de conversie van alle bestanden van een serie die gemaakt zijn met MS-Word, versie 2007. Afgehandelde events, ongeacht of die gepland zijn met element 13 of 21.9, worden vermeld met element 12: Geschiedenis.

Het element bestaat uit de subsubelementen:

Waardenverzameling: Wordt van waarden voorzien door middel van de betreffende subsubelementen.
Voorbeelden: -

Weergaven: 272

Berichten in deze discussie

Waarom wordt op een record een onderscheid gemaakt tussen het eventplan (13) en het eventplan formaat (21.9)? Kan dat niet samen? Migratie en Conversie wordt nota bene bij beide als voorbeeld genoemd bij ‘Type’.

In de toelichting staat "Hier gaat het daarentegen om events die gelden voor een specifiek bestand van dat record en niet voor alle bestanden van dat record." Is dat voldoende reden voor dit element? Of wordt er niet gepland op specifieke bestanden en bijvoorbeeld alleen op bestanden van een bepaald type (zoals MS-Word95) in een hele serie of archief?

[uitkomst werkgroep ImMLO dd. 12-12-2016]

Element kan geschrapt worden. Van een gepland event op enkel één individueel bestand zal amper of nooit sprake zijn. Veelal gaat het event om alle bestanden van bijvoorbeeld hetzelfde type (alle Word97-bestanden oid). Een dergelijk event wordt op een hoger niveau (dossier, serie e.d.) vastgelegd. En bovendien, een element Eventgeschiedenis komt al niet voor bij Bestand (Formaat). Dat is niet consequent.

N.a.v. de discussie is het element in het Informatiemodel MLO (versie 0.8) t.o.v. het TMLO verwijderd. Er is sprake van een overlap met element 13: Eventplan. 'Events' worden veelal niet gepland op individuele bestanden van een Archiefstuk. En een element Eventgeschiedenis komt al niet voor bij Bestand. Vandaar. Zowel het eventplan als de eventgeschiedenis worden dus vastgelegd van een record (v.w.b. bestand dus van het archiefstuk).

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden