Informatie

Open the Blackbox


Open the Blackbox is een oproep van een brede alliantie van Nederlanders voor meer democratische grip op de machtige technologieën en organisaties in onze samenleving.

Zorgen over algoritmes en bureaucratieën die steeds ingrijpender en onnavolgbaarder beslissen over onze levens worden breed gedeeld. Wetenschappers, corporate professionals, NGOs, journalisten, bestuurders, burgers, kunstenaars, migranten, investeerders, ondernemers, jongeren, ouderen, mensen met werk en mensen zonder werk, links, rechts, in het midden, aan de top en aan de basis; soms zijn we verdeeld, maar deze zorg lijkt ons allemaal te binden.

Om dit verder te onderzoeken en het publieke debat verder op gang te brengen, zijn we nu op zoek naar bijzondere, mooie, grappige of pijnlijke verhalen over Jij & the Blackbox.

 

Over ons

Open the Blackbox is een initiatief van Frank van Geffen en Joost van de Loo, en wordt gesponsord door KNVI. Deelnemers aan de pilot video zijn Frank van Geffen (KNVI),  Martijn van der Veen  (Privacy First), Hajo Reijers  (Universiteit Utrecht, TU Eindhoven), Nancy Zikken (Smart City Amsterdam) en  Rein Mertens  (SAS Nederland).


Jij & the Blackbox

We zijn op zoek naar verhalen over technologie en organisaties die je zelf hebt meegemaakt. Kleine of grote gebeurtenissen die jouw blik op dit onderwerp hebben verandert, en waardoor je misschien ook iets nieuws over jezelf hebt ontdekt. We zoeken dus niet naar verhalen over iemand anders, of geruchten die je via via hebt gehoord. In deze fase van Open the Blackbox gaat het om persoonlijke ervaringen, om feiten en voorvallen die indruk hebben gemaakt op jou.

Zou je ons willen helpen? Ga dan voor jezelf na of je iets hebt meegemaakt op de volgende gebieden:

  • Gebruik van informatie door overheid
  • Functioneren van tech bedrijven en geheime diensten
  • Dienstverlening en besluitvorming van grote organisaties
  • Functioneren van autonome systemen en voertuigen
  • Werking van Artificial Intelligence
  • Veiligheid van gevoelige persoonlijke informatie
  • Fraude, belastingontwijking en oneerlijke concurrentie

Heb jij een verhaal voor ons?

Deel het en discussieer mee in deze groep.

Webpagina: https://www.knvi.nl/interessegroep/5fb38a19e46f88012f0f6108/Open-the-Black-Box-i.o
Leden: 7
Meest recente activiteit: 14 Nov 2022

Discussieforum

"Transparency by design" als mogelijke oplossing voor blackbox effecten

Begonnen door Frank van Geffen. Laatste reactie van Frank van Geffen 6 Okt 2021. 2 Antwoorden

Als we eens starten met het verzamelen van allerlei voorbeelden van "white boxen".Dan kunnen we daarna ook beter de black boxen zichtbaar maken.Welke voorbeelden van white boxen kennen jullie? Wat…Doorgaan

Groene Amsterdammer bericht over Blackbox

Begonnen door Yvonne Welings. Laatste reactie van Frank van Geffen 23 Jan 2021. 1 Beantwoorden

De afgelopen decennia is er een patroon van gebrekkige informatievoorziening door het kabinet aan de Kamer. In de toeslagenaffaire werd dit heel concreet. Een zeer kritisch memo van de…Doorgaan

#13 Wat je moet onthouden van de verhoren over de toeslagenaffaire

Begonnen door Yvonne Welings 29 Nov 2020. 0 Antwoorden

Twee weken lang zaten ambtenaren en (oud)bewindspersonen in de verhoorbankjes van de commissiezaal van de Tweede Kamer. Het onderwerp: de toeslagenaffaire. Wat leverde het op?In deze Haagse Zaken…Doorgaan

Tags: algoritmes

 

Leden (7)

 
 
 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden