Informatie

KNVI | SOD - nieuws

De SOD heeft een missie: Uitgroeien tot een toonaangevende afdeling voor DIV & archiefmanagement binnen de KNVI

Met alle leden kunnen wij onze kennis bundelen. De oude rotten in het vak samen met de leden van het nieuwe elan! Nieuwe en jonge leden met frisse ideeën. Een achterban die digitalisering ziet als de ultieme uitdaging. Maar die ook een stevige gesprekspartner wil zijn. Bijvoorbeeld voor beleidsmakers, opleidingsinstituten en instellingen die informatievoorziening hoog in het vaandel hebben staan.

KNVI, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals, is een sterke loyale hub in een wereldwijd netwerk van informatieprofessionals. Het is een onafhankelijk platform voor het uitwisselen van vakkennis en het verbreden van je professionele netwerk.

Webpagina: https://www.knvi.nl/
Leden: 35
Meest recente activiteit: 24 Nov 2020

Over de Vereniging SOD

Vereniging SOD: Kennisnetwerk voor informatie- en archiefmanagement

De vereniging SOD slaat een nieuwe weg in en ontwikkelt zich tot een kennisnetwerk voor informatie- en archiefmanagement. De vereniging staat middenin de (informatie)maatschappij en wil een verschil maken. Zo bestaat de vereniging uit een kleine 'harde kern' die zich actief inzet voor het belang van het vak en de professionals. Daar omheen zit een schil van enthousiaste 'roergangers' die bij gelegenheid een bijdrage levert. En daar weer omheen staan alle betrokken leden die de ontwikkelingen met belangstelling volgen. Een stevige community dus, waarin trends, ontwikkelingen en verdieping centraal staan.

 

Kennisinstituut en netwerkorganisatie = kennisnetwerk

De Vereniging SOD is een kennisnetwerk voor informatie- en archiefmanagement. Oftewel een platform waarop vakgenoten elkaar inspireren, trends volgen en ervaring en kennis delen. En van waaruit we proactief deelnemen aan bredere discussies op het vakgebied, en aansluiten op belangrijke ontwikkelingen. Informatie- en archiefmanagement beslaat het hele kennisdomein waarin de informatieprofessional beweegt.

 

Broedplaats voor nieuwe ideeën

De vereniging bestaat uit een bestuur en commissies die activiteiten ontplooien. Daarnaast worden kenniscirkels ingericht rondom specifieke thema's. De kenniscirkels zijn 'gelegenheidsformaties' die zich bezig houden met vakinhoudelijke verdieping in verschillende vormen en door kleinschalige activiteiten te organiseren. Denk aan regionale bijeenkomsten, bedrijfsbezoeken, workshops, intervisiegroepen en ronde tafels. De vereniging SOD is een broedplaats voor nieuwe ideeën en de sky is the limit. Alle resultaten worden gedeeld met een breed publiek, via de website, het tijdschrift OD of op onze jaarlijkse congressen. Zodat we uitgroeien tot het kennisinstituut op het informatievakgebied.

 

Enthousiast geworden?

Wil je actief lid worden van de vereniging SOD dan vragen we jou om een commitment. Je zet je actief in om de activiteiten en publicaties mee vorm te geven. Samen bouwen we aan het informatievakgebied van de toekomst. En je krijgt er ook iets voor terug. Alle kennis die wordt opgedaan wordt actief gedeeld met onze leden. Bovendien beschik je over een waardevol netwerk waardoor je snel kunt schakelen, bijvoorbeeld bij vraagstukken in je eigen organisatie.

 

Discussieforum

Connect-it in plaats van Brex-it!

Begonnen door Vereniging KNVI | SOD 4 Jul 2016. 0 Antwoorden

Samenwerken mag altijd en maakt je sterker. Dat is de visie van de drie besturen die samen op weg zijn naar het inrichten van  één vereniging voor Informatieprofessionals. Per 1 januari 2017 gaan…Doorgaan

Tags: informatie, samenwerking, vereniging

Cursussen specifiek voor leden Vereniging SOD

Begonnen door Vereniging KNVI | SOD 30 Mei 2016. 0 Antwoorden

Dit najaar verzorgt GO opleidingen een aantal cursussen exclusief voor leden van de Vereniging SOD. Deze opleidingsactiviteiten spelen uiteraard in op de actualiteit. De onderwerpen hebben te maken…Doorgaan

Tags: TMLO, ZGW, GOOpleidingen, SOD

Ze zitten ook overal!

Begonnen door Vereniging KNVI | SOD 16 Apr 2016. 0 Antwoorden

Drie besturen, op weg naar één vereniging: de vereniging voor Informatieprofessionals. KNVI…Doorgaan

Tags: vakvereniging, sod, fusie

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van KNVI | SOD - nieuws om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Yvonne Welings op 24 November 2020 op 8.02

30 November: SmartHumanityTV door de KNVI

KNVI .nl gaat TV maken. Op maandag 30 november 2020 verzorgen we een hele dag SmartHumanityTV. Van 09:30 – 23:00 uur onze versie van bekende TV-programma’s live gestreamd via onze YouTube-kanaal (https://lnkd.in/d32qm9m)!

Tussen 19:00 en 21:00 uur is Martijn Aslander onze ‘Informatiegast’. Aan de hand van beeld en geluid deelt hij zijn visie op informatie, digitalisering, kenniswerk en digitale fitheid met de kijker! Een mooie kans om je te laten #inspireren#prikkelen en #informeren!

We bieden met SmartHumanityTV dus een interessante en aantrekkelijke programmering, in de vorm van reportages, talkshows, nieuwsbulletins, interviews en documentaires, over de rol van informatie en digitalisering in de hedendaagse samenleving.

Onderwerpen die gedurende de dag langskomen zijn o.a. #security#transparantie#innovatie#fakenews, corona en informatie, #AI, de rol van informatie bij de VN’s Sustainable Development Goals (#sdgs2030) en nog veel meer!

Meer informatie via www.knvi.nl

Reactie van Yvonne Welings op 4 November 2020 op 10.51
Reactie van André Plat VNG-Realisatie op 2 Juli 2020 op 11.20

Doe je mee met het WEBINAR op 15 juni 2020. Georganiseerd door de Interessegroep SOD van de KNVI.

Inschrijven: https://www.knvi.nl/agenda/5ef3566e18bc7b037c4a3450/Webinar-Grip-op...

Reactie van Yvonne Welings op 10 Maart 2020 op 8.09
Reactie van Yvonne Welings op 17 November 2019 op 16.54
Reactie van Yvonne Welings op 3 Juli 2019 op 11.18
Reactie van Yvonne Welings op 10 Januari 2019 op 16.58

08 januari 2019 – Amsterdam. Café restaurant Dauphine is de locatie voor de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI). Met geheven glas verwelkomt de beroepsorganisatie het nieuwe jaar, het jaar van Smart Humanity.

Richting geven

Smart Humanity is hét inhoudelijke thema van de KNVI om richting te geven aan het vakgebied. De vereniging staat daarmee midden in de veranderende maatschappij. Duo-voorzitter Wouter Bronsgeest heft het glas op het nieuwe jaar, en geeft de beroepsgroep een opdracht mee: ‘we hebben als informatieprofessionals de belangrijke taak om onze toekomst mede te bepalen en in te helpen vullen. Dat doen we als professionals in onze organisaties en door de maatschappelijke discussie te voeden’.

Centrale thema’s: ethiek en competenties

Om zowel vakgenoten én de samenleving te ondersteunen, moeten discussies rondom ethiek gevoerd worden. Techniek is vaak geen belemmering meer. Professionals die deze techniek ontwerpen, de algoritmes uitwerken of de techniek gebruiken, moeten zich bewust zijn van de impact van dat gebruik. Zij vervullen een sleutelrol in de wijze waarop techniek en informatie worden gebruikt. Dat vergt tevens een andere kijk op opleidingen en competentie-ontwikkeling. Een brede ontwikkeling van competenties is essentieel voor het vakgebied. ‘Het gesprek daarover gaan we dit jaar nog breder voeren!’, aldus duo-voorzitter Paul Baak.

Jaarevent Smart Humanity

De KNVI werkt samen met haar leden, vele professionals en wetenschappers aan het thema. Daarbij wordt toegewerkt naar de tweede editie van het jaarevent ‘Smart Humanity 2019’. Beide duo-voorzitters geven aan: ‘je hoort van ons door onze publicaties in de pers, de boeken die we uitgeven en onze vele events, zoals het nationale blockchaindebat. Tot snel dus bij de KNVI, bij een van de KNVI-events of op het grote Smart Humanity event eind 2019! En: op naar een toekomst, die technologie en menselijkheid verbindt!’.

Reactie van Yvonne Welings op 7 Januari 2019 op 10.12

De schaduwzijde van algoritmisering

Door Bram Zeldenrijk

Met welke data mag je experimenteren en met welke doeleinden? Die vraag over de keerzijde van algoritmisering, een term van tech-ondernemer Jim Stolze stond centraal tijdens het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) op 13 december in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Het garanderen van privacy en security van persoonlijke data komt zowel vrijwillig als opgelegd, steeds hoger te staan op de agenda van bedrijven.

 

Data is niet langer een bijproduct, maar een product of service op zichzelf. De bulk data die dagelijks bij organisaties binnenkomt, moet real time verwerkt worden om waarde toe te voegen en het is zaak dat dit veilig gebeurt. Tijdens het Smart Humanity event van de KNVI werden er ethische vraagstukken voorgelegd aan een publiek dat dagelijks met persoonlijke data bezig is.

https://www.knvi.nl/nieuws/21043/De-schaduwzijde-van-algoritmisering

Reactie van Yvonne Welings op 13 December 2018 op 12.44
Reactie van Yvonne Welings op 22 Oktober 2018 op 8.35
 

Leden (35)

 
 
 

© 2021   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden