Databeheer en -archivering

Informatie

Databeheer en -archivering

Informatie wordt niet alleen vastgelegd in (digitale, gedigitaliseerde of analoge) documenten, maar ook in data. Zij wordt opgeslagen in databases en uitgewisseld via koppelingen. Over hoe je documenten beheert en archiveert is al veel bekend. Maar in hoeverre kunnen we deze kennis ook toepassen op data? In deze groep gaan we op zoek naar antwoorden.

 

Trefwoorden: data, datagedreven, data science, blockchain, business intelligence, database, datawarehouse

Leden: 56
Meest recente activiteit: gisteren

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Databeheer en -archivering om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Yvonne Welings gisteren

AMSTERDAM WIL MEER DATA VEILIGER GEBRUIKEN

Bron: BB


Het Amsterdamse stadsbestuur wil nieuwe, duidelijke richtlijnen geven aan bedrijven en overheden over het gebruik en opslaan van de data van en over Amsterdammers. Tegelijkertijd moet er meer open data beschikbaar worden gemaakt. Dat staat in de nieuwe Datastrategie die het college vandaag heeft gepresenteerd

 21 jan 2021 1 reactie

Het Amsterdamse stadsbestuur wil nieuwe, duidelijke richtlijnen geven aan bedrijven en overheden over het gebruik en opslaan van de data van en over Amsterdammers. Tegelijkertijd moet er meer open data beschikbaar worden gemaakt. Dat staat in de nieuwe Datastrategie die het college vandaag heeft gepresenteerd

Zeggenschap

De strategie moet de inwoners van de stad meer zeggenschap geven over de data die van hen wordt verzameld. Zo wil de gemeente gaan onderzoeken of het mogelijk wordt om een ‘verwijder mijn data’-knop in te stellen die het mogelijk maakt dat Amsterdammers zelf de hun persoonsgegevens kunnen wissen als er voor het bewaren ervan geen wettelijke verplichting is. Bovendien wil de stad dat bedrijven en organisaties bij de gemeente melden welke data in de openbare ruimte wordt verzameld.

 

Sensoren

Daarnaast wil de gemeente dat data die wordt verzameld over de stad ook wordt gebruikt in de stad zelf. Als er bijvoorbeeld gegevens van sensoren in de openbare ruimte worden verzameld, zoals over de hoeveelheid mensen in een straat, dan wil de gemeente dat die data wordt gebruikt om toepassingen te maken die ten goede komen aan de stad zelf. Bijvoorbeeld door een app of dashboard te bouwen die Amsterdammers kan vertellen hoe druk het in de binnenstad is.

 

Gemeenschapsgeld

Die eis legt de gemeente ook bij bedrijven die de Amsterdamse data wil gebruiken. Data die met gemeenschapsgeld wordt verzameld, moet ook voor publieke doelstelling worden ingezet, vindt het stadsbestuur, en niet alleen dienen als basis voor verdienmodellen. Amsterdam wil dat mensenrechten een belangrijkere rol gaan spelen in de data-samenleving, zegt wethouder Touria Meliani (Digitale Stad): ‘door data weten we meer over onze stad en haar inwoners, maar we zien ook dat het gebruik van data tot ongelijkheid kan leiden. De Datastrategie gaat ons als stad helpen om ongelijkheid te bestrijden en mensenrechten te beschermen.’

Reactie van Yvonne Welings op zondag

De gemeente Oosterhout en datagedreven werken:

“Feitelijke gegevens liegen niet”
Gildardo over Informatiegestuurd en datagedreven werken bij gemeente Oosterhout

Viereneenhalf jaar geleden was het de ambitie van de Gemeente Oosterhout om zich te transformeren naar een organisatie die informatiegestuurd en datagedreven werkt. Gemeente Oosterhout vond een partner in Möbius om dit verandertraject naar informatiegestuurd en datagedreven werken op te zetten en te begeleiden. Marjolein Hendriks van Möbius en teamleider Informatie, Innovatie en Beheer, Gildardo Gaviria van gemeente Oosterhout blikken terug en kijken vooruit.

https://www.mobius.eu/nl/case/informatiegestuurd-en-datagedreven-we...

Reactie van Yvonne Welings op donderdag
Reactie van Yvonne Welings op 20 Januari 2021 op 8.45
donderdag 21 januari 2021

De nieuwe datastrategie van Amsterdam: wat zijn de kansen en dilemma's

Meet-up 21 januari 2021

Reactie van Yvonne Welings op 19 Januari 2021 op 9.00
Reactie van Yvonne Welings op 18 Januari 2021 op 10.17
Reactie van Yvonne Welings op 13 Januari 2021 op 12.01
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat nieuwe en aanvullende databronnen ontsluiten. De maatschappelijke vraag naar betrouwbare feitelijke informatie groeit namelijk snel, mede door de toenemende behoefte om datagedreven te gaan werken.

Volgens Irene Salemink, directeur Innovatie, Ontwikkeling en Beheer bij het CBS, gaan de ontwikkelingen op datagebied razendsnel. Ze wijst daarbij op nieuwe technologieën zoals sensoren en artificial intelligence. ‘We zijn een data gedreven maatschappij geworden; data zijn tegenwoordig overal. Dat heeft effect op de rol van nationale statistiekbureaus; de manier waarop zij data verzamelen verandert.’ Volgens Salemink komt dat ook omdat het CBS met de huidige manier van data verzamelen niet altijd meer kan voldoen aan de groeiende vraag naar actuele statistieken.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datamanagement/7121150/250...

Reactie van Yvonne Welings op 23 December 2020 op 11.41
Reactie van Yvonne Welings op 9 December 2020 op 15.34

Wie reageert, de rol van DIV bij data-apps, stap jij in de trein naar de toekomst of zeg je, het zal mijn tijd wel duren? 

http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/de-rol-van-div-bij-de-aansc...

Reactie van Yvonne Welings op 8 December 2020 op 11.07

Link naar scriptie over algoritmes: https://scripties.uba.uva.nl/search?id=c3040418

 

Leden (56)

 
 
 

© 2021   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden