Informatie

Open Data

Recente overheidsinformatie is op dit moment slecht toegankelijk voor het publiek. Er is een cultuuromslag gaande om deze informatie pro actief aan te bieden.

De rijksoverheid ziet open data als innovatie voor de economische sector. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van geografisch beeldmateriaal bij het Kadaster. Ook veel gemeenten en provincies experimenteren met open data en veel nieuws op dit gebied is te vinden bij de Digitale Steden Agenda.

In deze groep worden ontwikkelingen op dit gebied op de voet gevolgd.

Leden: 178
Meest recente activiteit: gisteren

Bronnen

Blogs en discussies op BREED

Om te zoeken naar relevante discussies en blogs op BREED die buiten deze groep zijn geplaatst, klik op de onderstaande knoppen.

 

Relevante documenten en andere bronnen

  • Landelijke website. link
  • Website Rijksoverheid. link
  • Website 'Handreiking Open OverheidsData'. link
  •  Wiki Geonovum link

Laat hieronder gerust eventuele opmerkingen, tips of aanvullingen achter!

Discussieforum

Rechten van derden en open data

Begonnen door Yvonne Welings 20 Apr 2015. 0 Antwoorden

Op de website van het dataportaal van de Nederlandse overheid is een handig stappenplan gepubliceerd om de rechten van derden te juridisch te checken.…Doorgaan

Tags: open-data, aansprakelijkheid, overheidsinformatie, auteursrecht

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Open Data om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Yvonne Welings gisteren

AMSTERDAM WIL MEER DATA VEILIGER GEBRUIKEN

Bron: BB


Het Amsterdamse stadsbestuur wil nieuwe, duidelijke richtlijnen geven aan bedrijven en overheden over het gebruik en opslaan van de data van en over Amsterdammers. Tegelijkertijd moet er meer open data beschikbaar worden gemaakt. Dat staat in de nieuwe Datastrategie die het college vandaag heeft gepresenteerd

 21 jan 2021 1 reactie

Het Amsterdamse stadsbestuur wil nieuwe, duidelijke richtlijnen geven aan bedrijven en overheden over het gebruik en opslaan van de data van en over Amsterdammers. Tegelijkertijd moet er meer open data beschikbaar worden gemaakt. Dat staat in de nieuwe Datastrategie die het college vandaag heeft gepresenteerd

Zeggenschap

De strategie moet de inwoners van de stad meer zeggenschap geven over de data die van hen wordt verzameld. Zo wil de gemeente gaan onderzoeken of het mogelijk wordt om een ‘verwijder mijn data’-knop in te stellen die het mogelijk maakt dat Amsterdammers zelf de hun persoonsgegevens kunnen wissen als er voor het bewaren ervan geen wettelijke verplichting is. Bovendien wil de stad dat bedrijven en organisaties bij de gemeente melden welke data in de openbare ruimte wordt verzameld.

 

Sensoren

Daarnaast wil de gemeente dat data die wordt verzameld over de stad ook wordt gebruikt in de stad zelf. Als er bijvoorbeeld gegevens van sensoren in de openbare ruimte worden verzameld, zoals over de hoeveelheid mensen in een straat, dan wil de gemeente dat die data wordt gebruikt om toepassingen te maken die ten goede komen aan de stad zelf. Bijvoorbeeld door een app of dashboard te bouwen die Amsterdammers kan vertellen hoe druk het in de binnenstad is.

 

Gemeenschapsgeld

Die eis legt de gemeente ook bij bedrijven die de Amsterdamse data wil gebruiken. Data die met gemeenschapsgeld wordt verzameld, moet ook voor publieke doelstelling worden ingezet, vindt het stadsbestuur, en niet alleen dienen als basis voor verdienmodellen. Amsterdam wil dat mensenrechten een belangrijkere rol gaan spelen in de data-samenleving, zegt wethouder Touria Meliani (Digitale Stad): ‘door data weten we meer over onze stad en haar inwoners, maar we zien ook dat het gebruik van data tot ongelijkheid kan leiden. De Datastrategie gaat ons als stad helpen om ongelijkheid te bestrijden en mensenrechten te beschermen.’

Reactie van Yvonne Welings op 16 Januari 2021 op 16.05
Reactie van Yvonne Welings op 27 December 2020 op 21.20
Reactie van Yvonne Welings op 23 December 2020 op 11.33
Reactie van Yvonne Welings op 8 December 2020 op 14.16

Het Regionaal Archief Alkmaar werkt aan een zo open en toegankelijk mogelijke digitale collectie. Inspiratie en kennis vindt het Archief bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. Directeur Paul Post: ‘We hebben aan enkele NDE-projecten deelgenomen en verschillende collega’s hebben de cursus Leren Preserveren gevolgd. Aangezien deze samenwerking ons goed bevalt en we de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed van harte ondersteunen, ondertekenen we graag het manifest.’ 

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/regionaal-archief-alkmaar...

Reactie van Yvonne Welings op 5 December 2020 op 12.59
GO-cursus: Linked Open Data voor Erfgoedinstellingen

https://www.den.nl/actueel/agenda/336/go-cursus-linked-open-data-vo...

Reactie van Yvonne Welings op 5 December 2020 op 12.59

Minister: nog geen overleg over technische oplossing voor encryptie

vrijdag 4 december 2020, 14:59 door Redactie, 26 reacties

Er zijn binnen de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) nog geen gesprekken geweest over concrete technische oplossingen om toegang tot versleutelde data te krijgen, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. De JBZ-raad bestaat uit de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten. Eerder deze week werd de Raadsresolutie Encryptie door de raad aangenomen.

De Raadsresolutie heeft als uitgangspunt dat de bevoegde autoriteiten hun wettelijke taak moeten kunnen uitvoeren, zowel online als offline. Om dit mogelijk te maken zal er in de EU samen met techbedrijven en andere relevante partijen een onderzoek worden ingesteld naar technische oplossingen om effectief inzicht te kunnen verkrijgen in versleutelde data.

Om wat voor mogelijkheden het precies gaat is nog niet bekend. "Er wordt op dit moment nog niet gesproken over concrete technische oplossingen", reageert Grapperhaus op vragen van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid. "De Raadsresolutie stelt dat de opsporing zijn wettelijke taak moet kunnen uitvoeren, zowel online als offline. Er wordt geconstateerd dat encryptie de uitvoering van deze wettelijke taak belemmert waarop een inventarisatie wordt gestart naar mogelijkheden voor toegang tot versleuteld bewijs."

https://www.security.nl/posting/680540/Minister%3A+nog+geen+overleg...

Reactie van Yvonne Welings op 24 November 2020 op 8.13

Meer over open data lees je in deze wegwijzer: https://www.vngrealisatie.nl/sites/default/files/2020-11/Grip%20op_...

Reactie van Yvonne Welings op 19 November 2020 op 13.08
Reactie van Yvonne Welings op 15 November 2020 op 19.20

Sneak preview Actieplan Open Overheid 2020-2022

17 november | 15:00 - 18:00

 | Gratis

Op 17 november presenteren de actiehouders van het nieuwe Actieplan Open Overheid hun actiepunten. Mis het niet en zet de sneak preview alvast in jouw agenda.

Meer informatie en een aanmeldlink volgen binnenkort.

https://www.open-overheid.nl/agenda/sneak-preview-actieplan-open-ov...

 

Leden (178)

 
 
 

© 2021   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden