Het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) is een standaard voor metadatering bij alle decentrale overheden. Zij draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Een groeiend aantal decentrale overheden legt inmiddels hun informatiesystemen langs deze standaard.

 

De toepassing in de praktijk roept soms vragen en discussie op. Om deze discussies in goede banen te leiden is per TMLO-element een aparte 'thread' gestart. Een overzicht van de threads vind je hier. Door in deze threads inzichten met elkaar te delen, kunnen vakgenoten elkaar helpen. Ook lezen de mensen die achter het TMLO zitten mee. De discussies levert hun bruikbare input op voor de eventuele doorontwikkeling van het TMLO.

 

In deze thread wisselen we inzichten uit over het TMLO-element:

21.1 - Identificatie­kenmerk

Definitie: Uniek kenmerk van digitaal bestand.
Waardering: Verplicht
Waardering Richtlijn: Verplicht
Herhaalbaar: Nee
Overerving: Nee
Toelichting:

Betreft de unieke sleutel waaronder het bestand eenduidig gevonden kan worden op de fysieke of virtuele locatie zoals aangeduid met element 7: Plaats. Dit kan de bestandsnaam zijn mits deze uniek is of, door middel van voorloopkenmerken of aanvullende kenmerken (zoals een ‘pad-beschrijving), uniek gemaakt is.

Daar waar het bij element 2 gaat om de identificatie van een record, gaat het hier om de identificatie (van de vindplaats) van telkens één bestand dat deel uit maakt van een record, zijnde een archiefstuk.

Bij bepaalde gebeurtenissen zoals genoemd in het Event plan (migratie, conversie, overdracht e.a.) kan de identificatie wijzigen.

Waardenverzameling: Tekst
Voorbeelden:
  • “//archfs02/westerbeek/vergunningen/2003/ Besluit_2003_Zyx_2301.13_20090223.doc”
  • “//archfs09/zuidveen/2009/B&W_20090630_F&O.1”
  • “3F2504E0-4F89-11D3-9A0C-0305E82C3301” (een zgn. GUID: Globally Unique IDentifier)

Weergaven: 246

Berichten in deze discussie

21.1 is eigenlijk redundant: het is enerzijds een unieke ID die ook vastgelegd wordt bij element 2 bij objectsoort /aggregatieniveau bestand, en anderzijds verwijst het naar de locatie zoals vastgelegd bij element 7. 

Als bij element 7 een URI-pad wordt vastgelegd, zal dit bij migraties niet hoeven te wijzigen. Dat lijkt me sowieso in een e-depot context van belang. (zou misschien eis moeten zijn? je wil geen lokale paden opgenomen in element 7, maar dit terzijde).

Bij een conversie zal een nieuw bestand (let wel: niet een nieuw archiefstuk) worden gemaakt, met nieuwe identificatie bij 2. 

Identificatienr van het bestand hoeft dus niet te kunnen wijzigen.

 

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden