Het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) is een standaard voor metadatering bij alle decentrale overheden. Zij draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Een groeiend aantal decentrale overheden legt inmiddels hun informatiesystemen langs deze standaard.

 

De toepassing in de praktijk roept soms vragen en discussie op. Om deze discussies in goede banen te leiden is per TMLO-element een aparte 'thread' gestart. Een overzicht van de threads vind je hier. Door in deze threads inzichten met elkaar te delen, kunnen vakgenoten elkaar helpen. Ook lezen de mensen die achter het TMLO zitten mee. De discussies levert hun bruikbare input op voor de eventuele doorontwikkeling van het TMLO.

 

In deze thread wisselen we inzichten uit over het TMLO-element:

19.1 - Redactie/genre

Definitie: Type archiefbescheiden (records) met een specifieke stijl, inhoud of vorm.
Waardering: Verplicht
Waardering Richtlijn: Verplicht
Herhaalbaar: Nee
Overerving: Nee
Toelichting: Advies: maak gebruik van een waardenlijst zoals omschreven in NEN 2084.
Waardenverzameling: Bij voorkeur de documenttypen zoals benoemd in NEN 2084.
Voorbeelden:
  • ”Plan”
  • “Besluit”
  • “Verslag”

Weergaven: 397

Berichten in deze discussie

Bij het verplichte element 19.1 Redactie/genre is het niet helder hoe deze gevuld kan worden bij de aggregatieniveaus archief, serie en dossier. Er wordt hier slechts verwezen naar de documenttypen van de NEN 2084. Of er moet helder gemaakt worden hoe dit element geïnterpreteerd moet worden bij andere aggregatielagen, of het element moet ‘verplicht i.v.t.’ gemaakt worden.

Is hier al meer over uitgewerkt, of heeft iemand de waardenlijst inzichtelijk?

We lopen hier momenteel tegenaan.

Uitkomst van een discussie tijdens een van de workshops voor het informatiemodel TMLO:
Het subelement zou alleen van toepassing moeten zijn op het niveau van archiefstuk, om documenttypen vast te leggen. Dit zou het mogelijk maken om zoekresultaten op basis van dit element te filteren.

Doordat element 19: Vorm in het Informatiemodel MLO (versie 0.8) alleen van toepassing is gemaakt voor een Archiefstuk, is het duidelijk welke waarden hier in aanmerking komen.

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden