Het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) is een standaard voor metadatering bij alle decentrale overheden. Zij draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Een groeiend aantal decentrale overheden legt inmiddels hun informatiesystemen langs deze standaard.

 

De toepassing in de praktijk roept soms vragen en discussie op. Om deze discussies in goede banen te leiden is per TMLO-element een aparte 'thread' gestart. Een overzicht van de threads vind je hier. Door in deze threads inzichten met elkaar te delen, kunnen vakgenoten elkaar helpen. Ook lezen de mensen die achter het TMLO zitten mee. De discussies levert hun bruikbare input op voor de eventuele doorontwikkeling van het TMLO.

 

In deze thread wisselen we inzichten uit over het TMLO-element:

15C.1.2 - Identificatie-kenmerk

Definitie: Uniek kenmerk van een actor
Waardering: Verplicht
Waardering Richtlijn: Verplicht
Herhaalbaar: Nee
Overerving: Ja
Toelichting: Verwijzing naar de actor onder wiens formele verantwoordelijkheid het archiefstuk is gecreëerd
Waardenverzameling:

De waarde waarmee een actor wordt geïdentificeerd, hangt af van het aggregatieniveau van de actor:

  • Indien de actor een medewerker is, dan de identificatie die intern, binnen de organisatie, aan deze medewerker gegeven is;
  • Indien de actor een organisatorische eenheid betreft, dan de identificatie of code die intern, binnen de organisatie, aan deze eenheid toegekend is;
  • Indien de actor een organisatie betreft, dan één van de identificaties van de organisatie in het NHR (RSIN, KvK-nummer of Vestigingsnummer), voorafgegaan door een letter die de aard van de identificatie weergeeft (“R”, “K” respectievelijk “V”).
Voorbeelden:
  • “M214365” (voorbeeld van een identificatie van een medewerker)
  • “VROM/REG” (voorbeeld van een identificatie van een team)
  • “VROM” (voorbeeld van een identificatie van een afdeling)
  • “K12345678” (voorbeeld van een identificatie van een organisatie)

Weergaven: 204

Berichten in deze discussie

Ik zou 15C.1.2 Identificatiekenmerk niet ‘verplicht’ maken, maar ‘verplicht i.v.t.’. Tegenwoordig wordt er steeds meer gewerkt maar basis- en kernregistraties, maar in de begindagen van de digitalisering werden dergelijke ID’s niet altijd opgenomen in de dossier- en documentregistraties.

Aangezien het hier gaat om actoren van de recordcreerende organisatie, is het identificatiekenmerk wel verplicht gehouden in het Informatiemodel MLO (versie 0.8). Het gaat dan bijvoorbeeld om een intern medewerkersnummer.

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden