Het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) is een standaard voor metadatering bij alle decentrale overheden. Zij draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Een groeiend aantal decentrale overheden legt inmiddels hun informatiesystemen langs deze standaard.

 

De toepassing in de praktijk roept soms vragen en discussie op. Om deze discussies in goede banen te leiden is per TMLO-element een aparte 'thread' gestart. Een overzicht van de threads vind je hier. Door in deze threads inzichten met elkaar te delen, kunnen vakgenoten elkaar helpen. Ook lezen de mensen die achter het TMLO zitten mee. De discussies levert hun bruikbare input op voor de eventuele doorontwikkeling van het TMLO.

 

In deze thread wisselen we inzichten uit over het TMLO-element:

12.1 - Datum/periode

Definitie: Datum of periode waarop/-in iets heeft plaatsgevonden.
Waardering: Verplicht
Waardering Richtlijn: Verplicht
Herhaalbaar: Nee
Overerving: Ja
Toelichting: Hier wordt vastgelegd wanneer de gebeurtenis heeft plaatsgevonden die met ‘Type’ (12.2) is aangeduid.
Waardenverzameling: Datum en evt. tijd gebeurtenis (jjjjmmdd resp. jjjjmmddhhmmss) dan wel datum begin periode (jjjjmmdd) en Datum einde periode (jjjjmmdd) gescheiden door een liggend streepje.
Voorbeelden:

”20120229”

“20120229170321”

”20120229-20120531”

Weergaven: 253

Berichten in deze discussie

Bij alle datum-elementen waarbij een periode aangeven kan worden (jjjjmmdd-jjjjmmdd) is het beter om dit op te splitsen naar twee elementen. Als het TMLO vertaald wordt naar concrete inrichtingen en koppelingen, dan is het technisch beter mogelijk om te borgen dat de ingevulde waarde daadwerkelijk een datum betreft. Als er vastgehouden wordt aan het format “jjjjmmdd-jjjjmmdd” dan is dit technisch gezien een tekstveld.

Eens. In het informatiemodel uitwerken in begindatum en optionele einddatum.

In het Informatiemodel MLO (versie 0.8) is dit element gesplitst in een (verplichte) 'Begindatum' en een (optionele) 'Einddatum'.

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden