Het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) is een standaard voor metadatering bij alle decentrale overheden. Zij draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Een groeiend aantal decentrale overheden legt inmiddels hun informatiesystemen langs deze standaard.

 

De toepassing in de praktijk roept soms vragen en discussie op. Om deze discussies in goede banen te leiden is per TMLO-element een aparte 'thread' gestart. Een overzicht van de threads vind je hier. Door in deze threads inzichten met elkaar te delen, kunnen vakgenoten elkaar helpen. Ook lezen de mensen die achter het TMLO zitten mee. De discussies levert hun bruikbare input op voor de eventuele doorontwikkeling van het TMLO.

 

In deze thread wisselen we inzichten uit over het TMLO-element:

11 - Taal

Definitie: Taal van een record
Waardering: Verplicht i.v.t.
Waardering Richtlijn: Verplicht
Herhaalbaar: Ja
Overerving: Ja
Toelichting: Nederlands is standaard. Een andere taal indien van toepassing.
Waardenverzameling: Taalaanduiding uit een authorityfile; de voorkeur heeft ISO 639-2/B.
Voorbeelden: ”dut” (Nederlands in ISO 639-2/B)

Weergaven: 255

Berichten in deze discussie

Is het zo dat vermelding van de taal bij een archiefstuk of dossier volstaat? Het heeft toch geen zin dit bij serie of archief te doen, zeker niet als er sprake is van twee of meer talen bij de desbetreffende archiefstukken? 
Voor de eenduidigheid van de taalvermeldingen is het m.i. wenselijk dit te doen op basis van één waardenlijst: ISO 639-2/B.

Naar aanleiding van discussie tijdens workshop informatiemodel TMLO:

Voorstel: vastleggen van dit element alleen op niveau archiefstuk. Optioneel en herhaalbaar (vanwege mogelijkheid van meertaligheid), waarden conform de genoemde ISO standaard.

N.a.v. de discussie is het Informatiemodel MLO (versie 0.8) t.o.v. het TMLO aangepast zodanig dat het element alleen gespecificeerd kan worden bij Dossier en Archiefstuk met waarden conform ISO 639-2/B. Het element is herhaalbaar en optioneel gebleven.

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden