Wilma Koolen
 • Vrouw
 • Nijmegen
 • Nederland
Delen op Facebook Delen op Facebook Delen

De vrienden van Wilma Koolen

 • Henk Alting
 • Annemieke de Boer
 • Ingrid Kolen
 • Marion van de Wiel
 • Lina Storm
 • Tineke Rouschop
 • Hans Mook
 • Marjan Dik
 • Eric-Jan Keulemans
 • Stinie Francke
 • Yvonne Welings

Discussies van Wilma Koolen

 

De pagina van Wilma Koolen

Recente activiteiten

Wilma Koolen heeft gereageerd op discussie WKPB register van Jan-Jaap Fleurke
"Ik stuur een bericht door van onze BAG-beheerder. De WKPB is aangepast per 1 april 2020. Dit houdt in dat per oktober 2020 geen fysieke gewaarmerkte kopieën meer binnenkomen voor het analoge WKPB archief (in oktober worden alle…"
29 Jun
Wilma Koolen heeft gereageerd op discussie Bewaartermijn medische dossiers van 15 naar 20 jaar? van Bea Heesakkers
"Hallo Bea (en andere geïnteresseerden) De Wijzigingswet is op 23 april 2019 aangenomen door de Tweede Kamer en na behandeling in de Eerste Kamer op 4 juni 2019 goedgekeurd. Op 30 augustus 2019 is het besluit tot inwerkingtreding gepubliceerd.…"
27 Jan
Wilma Koolen heeft gereageerd op blogbijdrage Wetsvoorstel eindelijk naar de Tweede Kamer. Bewaartermijnen patientendossiers en dossiers jeugdhulp naar 20 jaar. van Wilma Koolen
"Wijziging WGBO gepubliceerd in Staatsblad  Minister Bruins van Medische Zorg en Sport heeft de ‘Wet van 5 juni 2019 tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Jeugdwet en enkele andere wetten ter verbetering…"
4 Jul 2019
Wilma Koolen heeft gereageerd op blogbijdrage Wetsvoorstel eindelijk naar de Tweede Kamer. Bewaartermijnen patientendossiers en dossiers jeugdhulp naar 20 jaar. van Wilma Koolen
"Eerste Kamer heeft ingestemd met wijzigingen WGBO: bewaarplicht en inzagerecht.   Door de wetswijziging wordt de bewaarplicht van medische dossiers verlengd van 15 naar 20 jaar. Ook wordt in de wet omschreven wanneer nabestaanden het…"
12 Jun 2019
Wilma Koolen heeft gereageerd op blogbijdrage Wetsvoorstel eindelijk naar de Tweede Kamer. Bewaartermijnen patientendossiers en dossiers jeugdhulp naar 20 jaar. van Wilma Koolen
"Dat is juist Conny, maar vanwege de lange voorgeschiedenis van dit wetsvoorstel (jaren 90!) vind ik dit een mijlpaal. Bovendien lijkt de verlenging van de bewaartermijn in het wetsvoorstel van toepassing te zijn op…"
8 Apr 2019
Yvonne Welings heeft gereageerd op blogbijdrage Wetsvoorstel eindelijk naar de Tweede Kamer. Bewaartermijnen patientendossiers en dossiers jeugdhulp naar 20 jaar. van Wilma Koolen
"beste Conny, formeel heb je een punt, in de laatste VNG brief over de aanpassing van de selectielijst wordt deze aanpassing WGBO al benoemd. Maar de aanpassing heeft alleen betrekking op de documenten gevormd vanaf 2017. Wat zo goed aan de bijdrage…"
8 Apr 2019

Profielgegevens

About me
Archiefinspecteur en gemeentearchivaris gemeente Nijmegen

De blog van Wilma Koolen

Wetsvoorstel eindelijk naar de Tweede Kamer. Bewaartermijnen patientendossiers en dossiers jeugdhulp naar 20 jaar.

Geplaatst op 6 April 2019 om 16.00 7 Opmerkingen

Het gaat om een wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (WGBO). Vergelijkbare artikelen uit de Jeugdwet, de WMO 2015, de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en de Wet zorg en dwang worden in dit wetsvoorstel in lijn gebracht met de WGBO.

 

Zie voor eerdere berichten mijn blog uit juli 2016 over dit onderwerp.…

Doorgaan

Consultatie VNG concept Inkoopvoorwaarden ICT. Met archiefparagrafen

Geplaatst op 12 Augustus 2016 om 10.51 1 Opmerking

De VNG heeft een model-document opgesteld van ICT inkoopvoorwaarden welke door alle gemeenten gebruikt kunnen worden. De GIBIT: Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT.

Momenteel is een conceptversie van de GIBIT beschikbaar welke in een brede consultatie wordt getoetst bij gemeenten, gemeentelijke samenwerkingsverbanden en leveranciers. De openbare consultatie loopt tot en met 31 augustus 2016. De reacties worden begin september besproken binnen de gemeentelijke werkgroep waarin wordt…

Doorgaan

Bewaartermijn patiëntendossiers in wetsvoorstel WGBO naar 20 jaar. Gaat ook gelden voor jeugddossiers!

Geplaatst op 28 Juli 2016 om 9.00 1 Opmerking

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de procedure om de WGBO (onderdeel boek 7 van het burgerlijk wetboek) te wijzigen en de wettelijke bewaartermijn van patiëntendossiers aan te passen.

De ministeries van VWS en V&J bereiden een wijziging voor van de WGBO (Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst), de Jeugdwet en enkele andere wetten voor, ter verbetering van de patiëntgerichte zorg. 

De voorgestelde wetswijziging is via internet ter consultatie voorgelegd aan de…

Doorgaan

Bewaartermijn medische patientendossiers naar 20 jaar?

Geplaatst op 16 September 2011 om 23.30 16 Opmerkingen

De dossierplicht en de bewaartermijnen voor cliëntgegevens zijn geregeld in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Er moet dan wel sprake zijn van een behandeloverkomst tussen cliënt en zorgverlener. Voor bijzondere categorieën van patiëntgegevens zijn er nog wat andere wetten die afwijkende termijnen regelen, zoals de BOPZ.

De WGBO bepaalt dat patiëntgegevens gedurende tien jaar bewaard moeten worden. De termijn is met ingang van februari 2006 gewijzigd naar 15…

Doorgaan

Prikbord (2 commentaren)

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Op 10 September 2010 om 9.32 zei Stinie Francke...
Hoi Wilma,

Allereerst excuses dat ik nu pas inhoudelijk reageer op je uitgebreide bericht over de digitale dossiers van de GGD.
Wij (mijn nieuwe collega Roland Bisscheroux en ik) zijn hier ook nog steeds bezig om erachter te komen of de digitale dossiers DDJGZ (landelijk georganiseerd) en de TBCdossiers (gecombineerde regio's) geschikt zijn om in te archiveren en of eruit vernietigd kan worden.Ik had contact met Yvette derks van de landelijke GGD, ze zou daar vragen uitzetten waarvan ze eigenlijk niets verwachtte. Zij gaf al aan dat er vanuit de kant van de archivarissen geen input was geweest en verwachtte weinig reactie. Dat klopte, die is er tot op heden niet gekomen. Het JGZ-dossier is ontworpen door het NICTIZ. In het document Architectuur e-JGZ van NICTIZ staat: "Het archiveren is een lokale verantwoordelijkheid. De technische inrichting van het archiveringsmechanisme ligt buiten de scope van deze architectuur" (pagina 42).
Wilma, kun je je e-mailadres geven? Dat vind ik prettiger, anders kunnen al je vrienden lezen wat ik schrijf en dat is niet de bedoeling. Ik zal mijn antwoord dan via de mail afmaken.

Groetjes, Stinie
Op 27 Augustus 2010 om 9.00 zei Stinie Francke...
Hoi Wilma,

Leuk dat je reageert. Ik ben heel benieuwd naar je reactie. Ik ben bezig uit te zoeken in hoe verre de normen van het GBZ (Goed Beheerd Zorgsysteem) ook rekening houden met archivistische eisen.
Groeten van Stinie
 
 
 

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden