Op 13 januari 2020 start de allereerste KIA-ThemaTiendaagse. Tien werkdagen lang staat het onderwerp vernietiging centraal en vinden er verschillende online en offline evenementen plaats. Noteer deze periode dus alvast in je agenda!

Overheden hebben op grond van de Archiefwet natuurlijk al langer een vernietigingsplicht. Sinds de komst van de AVG is het bewustzijn voor zorgvuldige vernietiging alleen maar groter geworden. Tegelijkertijd is effectieve vernietiging onder invloed van de digitalisering een steeds complexer vraagstuk geworden, want hoe krijgen we grip op alle data buiten onze archiefsystemen? Hoe gaan we om met big data en kunstmatige intelligentie? Hoe passen we de selectielijst toe in de context van de AVG? Welke nieuwe technologieën kunnen we inzetten om het onszelf makkelijker te maken? Hoe zorgen we samen met softwareleveranciers dat we vernietiging ‘by design’ inrichten? Wanneer is het verantwoord om geautomatiseerd te vernietigen en wanneer niet?

Het onderwerp vernietiging is een breed thema dat vanuit vele perspectieven bekeken kan worden. Hoogste tijd dus om daar eens met onze hele vakgroep vol in te duiken.

Wat gaan we doen?

De ThemaTiendaagse is een evenement waarbij kennisdeling centraal staan. Online gaan we met elkaar in gesprek door middel van columns, vlogs, interviews en prikkelende stellingen. Offline ontmoeten we elkaar tijdens praktische workshops in de regio en bij een landelijke kennisbijeenkomst op 23 januari bij het Nationaal Archief. Daarnaast organiseren we een evenement speciaal voor leveranciers. Heb je net in deze periode je skivakantie geboekt? Geen punt, bij thuiskomst ligt een interessant themanummer van het OD op je mat.

Wie organiseert dit?

De ThemaTiendaagse is een initiatief vanuit KIA (Kennisnetwerk Informatie en Archief) en wordt georganiseerd in samenwerking met onder meer het rijksprogramma RDDI.

Een bijdrage leveren?

De komende maanden zijn we druk bezig met alle voorbereidingen. Maar deze TienDaagse wordt geen succes zonder jou! Dus, heb je een visie rondom vernietiging die je wilt delen, schud je in een handomdraai een boeiend artikel uit je mouw of voel je managers en bestuurders graag aan de tand in diepte-interviews? Of wil je op een andere manier een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Migiza Victoriashoop via m.victoriashoop@waterlandsarchief.nl.

Weergaven: 83

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Goed idee om aan dit onderwerp een keer uitgebreid aandacht te besteden!

Wat ook een goed idee is om te als gemeente aan te melden voor een van pilots van Duurzaam Toegankelijk Op Orde, in het kader van de nieuwe Wet open overheid.

Vernietigen van informatie: Vernietigen van informatie. Vragen zijn o.a.: Moet er nog vernietigd worden als we informatie openbaar maken ondanks de selectielijst? Of vernietigen we alleen stukken van de selectielijst die niet openbaar zijn gemaakt? En als we vernietigen moet dat dan niet context bepaald zijn? Een dossier kan vernietigd worden, waarbij documenten die in andere dossiers ook gebruikt worden bewaard moet blijven. Er kan dan een splitsing ontstaan tussen vernietigen van een document en het laten staan van metadata (of het aanpassen van metadata) om de context te borgen. 

https://www.vngrealisatie.nl/producten/duurzaam-toegankelijk-op-orde

het vernietigen van informatie is vaak ondergebracht tussen oudheid en dynamisch archief (for lack of a better term).

er wordt heel veel vernietigd van de oudheid omdat het niet (vaak) relevant meer is en ook omdat het onstaan van archief uit verouderde processen komt. toch durven we weinig tot niet veel te doen met vernietigen met huidige (lees digitale) archieven.

de meeste overheden werken al veelal digitaal en is het zaak om het juist om te draaien dat we gaan kijken we gaan doen met de archiefstukken van morgen.

Joe, binnen de SIO's waar ik als gemeentearchivaris aan deelneem is wat jij benoemt het meest besproken onderwerp.Yvonne Welings zei:

Joe, binnen de SIO's waar ik als gemeentearchivaris aan deelneem is wat jij benoemt het meest besproken onderwerp.

daarom ook de thema tiendaagse :)

er is vaak een illusie van control als het gaat om vernietiging maar de daadwerkelijke acties die volgens je beheerplan en selectielijst uitgevoerd moeten worden blijven altijd achter.

ik ben eigenlijk wel benieuwd welke sectors dit het beste geregeld heeft.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden