Johan Boomsma
  • Man
  • Zwolle
  • Nederland
Delen op Facebook Delen op Facebook Delen

Discussies van Johan Boomsma

Beheer overheidsinformatie

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Yvonne Welings 14 Nov 2018. 5 Antwoorden

Het is natuurlijk een vraag die misschien al vaker is gesteld, maar vallen data/gegevens ook onder de archiefwet? M.a.w. DUTO noemt een database ook overheidsinformatie, valt deze dan ook onder de…Doorgaan

IPM model als ordeningsstructuur

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Johan Boomsma 21 Apr 2017. 2 Antwoorden

Ik ben op zoek naar argumenten voor of tegen het gebruik van het IPM model van Rijkswaterstaat als ordeningsstructuur voor documenten.Uit eigen ervaring weet ik dat dit model steeds meer gebruikt…Doorgaan

 

De pagina van Johan Boomsma

Recente activiteiten

Yvonne Welings heeft gereageerd op discussie Beheer overheidsinformatie van Johan Boomsma
"Als aanvulling op het bovenstaande, afgelopen maandag was er een expertmeeting bij de VNG over de selectie van data. Daar was ook Rens bij aanwezig. De verwachting is dat de selectielijst op dit punt wordt aangepast. Maar waar praten we precies…"
14 Nov 2018
Marco Klerks heeft gereageerd op discussie Beheer overheidsinformatie van Johan Boomsma
"Een kort en krachtig (en helder) antwoord: Ja.   Interessanter is de vraag achter de vraag. Wat is de consequentie hiervan die men (of jijzelf?) probeert te vermijden?"
9 Okt 2018
Rens heeft gereageerd op discussie Beheer overheidsinformatie van Johan Boomsma
"Interessante vraag inderdaad, ik heb daar in mijn omgeving veel discussie over de laatste tijd. Zoals ik het zie: De Archiefwet gaat over archiefbescheiden en dat is oud-Nederlands voor "informatie".  Informatie en gegevens zijn…"
9 Okt 2018
Yvonne Welings heeft gereageerd op discussie Beheer overheidsinformatie van Johan Boomsma
"Goede vraag, we hebben een speciale groep data en archivering waar je meer informatie vindt. http://www.breednetwerk.nl/group/databeheer-en-archivering"
8 Okt 2018
Johan Boomsma heeft een discussie geplaatst

Beheer overheidsinformatie

Het is natuurlijk een vraag die misschien al vaker is gesteld, maar vallen data/gegevens ook onder de archiefwet? M.a.w. DUTO noemt een database ook overheidsinformatie, valt deze dan ook onder de archiefwet? En zijn data zodoende te beschouwen als archiefbescheiden die gearchiveerd dienen te worden?See More
8 Okt 2018
Johan Boomsma heeft gereageerd op discussie IPM model als ordeningsstructuur van Johan Boomsma
"Hoi Yvonne, Dat wil ik wel toelichten. De organisatie betreft een waterschap. Over het IPM model als ordeningsstructuur voor documenten is weinig te vinden. Je hebt het zelf ook al ondervonden. Er is bijna geen informatie beschikbaar over hoe je…"
21 Apr 2017
Yvonne Welings heeft gereageerd op discussie IPM model als ordeningsstructuur van Johan Boomsma
"Om feedfack te kunnen ontvangen, denk ik dat het nodig is dat je meer toelicht over het IPM model en vertelt in wat voor organisatie je zelf werkt?"
20 Apr 2017
Johan Boomsma heeft een discussie geplaatst

IPM model als ordeningsstructuur

Ik ben op zoek naar argumenten voor of tegen het gebruik van het IPM model van Rijkswaterstaat als ordeningsstructuur voor documenten.Uit eigen ervaring weet ik dat dit model steeds meer gebruikt wordt in projectmatige situaties. Een zoektocht via google heeft nog weinig opgeleverd. Het lijkt wel of er hierover haast geen artikelen of rapporten zijn geschreven.Wat pleit nu voor of tegen het gebruik van dit model en hoe verhoud het zich tot digitale duurzaamheid, toegankelijkheid en…See More
20 Apr 2017
Johan Boomsma heeft gereageerd op blogbijdrage Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited van Johan Boomsma
"Daarmee aansluitend op mijn vraag; is RODIN nog relevant? Nee want het is water naar de zee dragen. En al die nieuwe regelingen en normen vergroten allee maar de compliance druk die er al bij zoveel organisaties bestaat. Eigenlijk zou je met het…"
7 Apr 2017
Ad van Heijst heeft gereageerd op blogbijdrage Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited van Johan Boomsma
"@Johan: ja, het zijn eisen voor duurzame digitale archieven, maar die kun je ook lezen als: duurzaam digitaal archiveren. Van groot belang in deze zijn de Specifieke doelgroepen, waarvoor je systemen bouwt, waarvoor je de informatie duurzaam…"
6 Apr 2017
Johan Boomsma heeft gereageerd op blogbijdrage Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited van Johan Boomsma
"Hoi Ad, Interessant om je uitgebreide reactie te lezen. Inderdaad certificering mag nooit een doel op zich worden. Wat betreft de Internationale normeringen die jij noemt; zijn dit niet eisen voor wat in de Nederlandse situatie een e-depot wordt…"
6 Apr 2017
Ad van Heijst heeft gereageerd op blogbijdrage Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited van Johan Boomsma
"Graag wil ik in dit verband wijzen op de totstandkoming van vertalingen van het nestor Seal en van de code for Trustworthy Data Repositories Requirements. Dit betreffen internationale basiseisen voor betrouwbare, duurzaam toegankelijke digitale…"
4 Apr 2017
Yvonne Welings heeft gereageerd op blogbijdrage Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited van Johan Boomsma
"Even per e-mail contact gehad. Alle commentaren, ook de jouwe, worden nu verzameld. Na de 20e komt de werkgroep met een reactie."
4 Apr 2017
Johan Boomsma heeft gereageerd op blogbijdrage Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited van Johan Boomsma
"Hoi Yvonne,  Fijn om te horen dat een frisse blik op prijs wordt gesteld! Ik hoop dat mijn blog een bijdrage kan leveren aan het vormgeven van de definitieve versie. Het zou mooi zijn wanneer de relevantie van RODIN nog steeds kan worden…"
3 Apr 2017
Yvonne Welings heeft gereageerd op blogbijdrage Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited van Johan Boomsma
"Dank voor je bijdrage. Persoonlijk houd ik altijd van een frisse blik, die tot vernieuwde inzichten kunnen leiden. Ik heb Jan Beens om een reactie gevraagd."
3 Apr 2017
Johan Boomsma posted a blog post

Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited

Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited Op 17 maart is de concept versie van RODIN 2.0 gepubliceerd. RODIN is een referentiekader dat  gebruikt kan worden om de digitale beheeromgeving te toetsen. RODIN geeft een organisatie inzicht in de mate van het “in control” zijn van haar digitale informatiebeheer. RODIN als werkbaar instrument was nodig toe aan een revisie. Sinds de publicatie van RODIN 1.0 in 2010 is er nog nooit een “update” verschenen. Valt deze versie een verbetering te noemen en…See More
3 Apr 2017

Profielgegevens

About me
Gedreven, analytisch en enthousiast. Informatie is de levensader die de organisatie voedt.
Website
http://nl.linkedin.com/pub/johan-boomsma/93/46/509/

De blog van Johan Boomsma

Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited

Geplaatst op 3 April 2017 om 15.00 7 Opmerkingen

Een kritische blik op RODIN (2.0) revisited

 

Op 17 maart is de concept versie van RODIN 2.0 gepubliceerd. RODIN is een referentiekader dat  gebruikt kan worden om de digitale beheeromgeving te toetsen. RODIN geeft een organisatie inzicht in de mate van het “in control” zijn van haar digitale informatiebeheer. RODIN als werkbaar instrument was nodig toe aan een revisie. Sinds de publicatie van RODIN 1.0 in 2010 is er nog nooit een “update” verschenen. Valt deze versie…

Doorgaan

Eens of oneens, KIDO het nieuwe RODIN?

Geplaatst op 22 Juni 2016 om 22.50 6 Opmerkingen

Nog steeds wordt het RODIN referentiekader als middel aangehaald, om de digitale beheeromgeving van organisaties op orde te brengen.

RODIN dateert uit 2010, in de tussenliggende 6 jaar is er het nodige veranderd als het gaat om digitale ontwikkelingen. Denk hierbij aan big data, blockchain en de e-depot eisen. (Iets waar RODIN helemaal aan voorbij gaat)

RODIN is als instrument nooit aangepast aan deze veranderende…

Doorgaan

Prikbord (1 commentaar)

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Op 10 November 2014 om 13.22 zei Yvonne Welings...

Beste Johan,

Welkom bij BREED.

Op dit platform delen we informatie op ons vakgebied met elkaar. Je kunt ook lid worden van verschillende groepen zoals opleidingen, vacatures, zaakgericht werken, de 3D's, waardering en selectie en open data. Aan het begin van elke maand ontvang je onze nieuwsbrief.

Met vr. groet,

Redactie BREED

 
 
 

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden