Augustus 2015

Blogs, discussies en video's op BREED (nieuwsbrief)

 

Voor menigeen zal deze nieuwsbrief midden in zijn of haar zomervakantie vallen. Een paar weken om op adem te komen. Daar waar de een met groot gemak afstand kan nemen van het werk en kan genieten van zon, zee en strand, zal een ander behoefte hebben om in alle rust terug te blikken op de eerste helft van het jaar en hernieuwde energie op te doen voor de volgende helft. Welk type jij ook bent, BREED draait de hele zomer door om samen met collega's te filosoferen over de identiteit van ons vakgebied, dan wel om samen op zoek te gaan naar praktische oplossingen voor concrete uitdagingen. Zoals je van ons gewend bent, krijg je bij deze een overzicht aan onderwerpen die in de afgelopen maand op BREED besproken zijn.

 

E-depot

Al jaren wordt er gesproken en geschreven over het e-depot, maar het afgelopen jaar lijkt dit thema in een steeds versnellende stroomversnelling te zijn geraakt. Ook deze maand is er een hop nieuwe informatie aan het licht gekomen.

 

Zoeken en vinden

Opgeslagen en/of gearchiveerde informatie is alleen zinvol als het teruggevonden kan worden. Er gaan genoeg anekdotes rond dat een medewerker ontzettend veel tijd kwijt is met het zoeken naar informatie. Maar kloppen die ankedotes wel? Of praten we elkaar na? Desalniettemin blijft een goede terugvindbaarheid van informatie een kerndoel voor ons vak.

 

Compliancy

Het voldoen aan wet- en regelgeving is - zeker bij de overheid - een voorwaarde om te kunnen spreken van een kwalitatieve informatiehuishouding. Nieuwe wetten vragen om aanpassingen in de inrichting. Maar ook "oude" wetten roepen soms nieuwe vraagtekens op. Wat mag er en wat moet er?

 

ICT

Papier verliest als drager van informatie steeds meer terrein. Informatietechnologie schuift hiervoor in de plaats. Ons vakgebied draait steeds meer om applicaties, databases, mobile apps, cloud-toepassingen, etc. Hoe passen we oude termen en inzichten rondom informatie- en archiefbeheer hierop toe? En welke nieuwe termen en inzichten moeten wij ons eigen maken?

 

En meer...

De grote diversiteit aan onderwerpen die op BREED de revue passeren, laten zich lastig vangen in een paar afgebakende thema's. Hieronder staan een aantal van deze discussies en blogs, die daardoor echter niet minder de moeite waard zijn om te lezen!

 

Heb jij antwoorden? Of heb je zelf een vraag? Surf dan gauw naar www.breednetwerk.nl. Samen komen we er wel uit!

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden