Elektronisch berichtenverkeer met de Belastingdienst

De Tweede Kamer heeft op 2 juli 2015 het wetsvoorstel Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst aangenomen(link).Eerder dit jaar op 23 januari jl. is het Wetsvoorstel ‘Elektronisch berichtenverkeer met de Belastingdienst’ (Wv EBV) aanvaard in de Ministerraad en ingediend bij de Raad van State om advies. Dit Wv EBV is afgesplitst van het eerdere Wetsvoorstel vereenvoudiging formeel verkeer met de Belastingdienst en zal apart een Kamerbehandeling doorlopen.

Hiermee wordt de basis gelegd voor verplicht elektronisch berichtverkeer voor Belastingdienst.

In eerste instantie (2015) betreft dit Toeslagen, daarna (2016) ook Inkomensheffing. Dit betekent dat berichten in principe alleen elektronisch (via de Berichtenbox) worden verstrekt en niet langer op papier (bijzondere doelgroepen en bepaalde berichtstromen kunnen voor kortere of langere duur worden uitgezonderd van de verplichting). 

Omdat voor verplicht elektronisch berichtenverkeer met gebruikmaking van MijnOverheid en DigiD een wettelijke basis voor deze voorzieningen nodig is, bevat dit wetsvoorstel van Financiën een extra artikel onder verantwoordelijkheid van de Minister van BZK met daarin een brede (niet beperkt tot fiscale aangelegenheden) wettelijke basis voor deze voorzieningen.

 

Daarmee wordt de privaatrechtelijke basis (t.w. gebruiksvoorwaarden) voor MijnOverheid vervangen door een publiekrechtelijke basis. Hiermee is de structurele basis gelegd voor het beheer van MijnOverheid door Logius en voor het gebruik van het BSN in dat kader. Het is de bedoeling dat de Wet GDI dit extra artikel t.z.t. overbodig maakt en vervangt.

 

De verwachting is dat deze Wet EBV november dit jaar in werking kan treden, zodat de berichten van toeslagen in 2016  op basis van deze wet verplicht kunnen worden verzonden aan Toeslag-klanten.

 

Hierdoor zullen alle 8 miljoen particuliere klanten van de belastingdiensten met een account op Mijn overheid hebben. Op het wetsvoorstel zijn twee amendementen ingediend (34 196, nr. 13), onder andere dat iedereen op verzoek zijn zaken op papier kan blijven doen, een soort opt out constructie. De staatssecretaris had het aannemen van het amendement ontraden.

Zie ook eerdere blog over dit onderwerp.

 

 

Weergaven: 503

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden