Gebrek aan ICT-kennis overheid mede oorzaak van mislukken automatiseringsprojecten

Afsluitend forum Mastercourse Succesvol Sturen van ICT-processen:

‘Gebrek aan ICT-kennis overheid mede oorzaak van mislukken automatiseringsprojecten’

 

De Mastercourse Succesvol Sturen van ICT-processen is op 26 juni afgesloten met een forumdiscussie over de vraag of er nieuwe vormen van samenwerking nodig zijn voor grootschalige ICT-projecten. De forumleden Claudia de Andrade (CIO Rijkswaterstaat), Astrid Oosenbrug (PvdA, Tweede Kamer) en Erik Oltmans (CEO Software Improvement Group) waren het eens dat er bij opdrachtgevers onvoldoende kennis is over ICT. Daardoor zijn ICT-projecten vaak slecht onderbouwd en is men onvoldoende in staat ICT-ontwerpen goed te beoordelen.

 

Daarmee bevestigde het forum de uitgangspunten van de Mastercourse Succesvol Sturen van ICT-processen. Deelnemers leren hoe ze grip krijgen op de cruciale fase van analyse en ontwerp van informatiseringsprojecten met als uiteindelijk doel een succesvolle introductie van ICT-systemen tegen een acceptabele inzet van kosten en overige middelen.

 

Er is niet alleen onvoldoende ICT-kennis, ook kiest men vaak voor te grootschalige projecten. Door projecten steeds verder op te schalen, neemt de kans op fouten en complicaties toe. Daarnaast kiezen overheden vaak voor maatwerkoplossingen terwijl er reeds werkende ICT-oplossingen voorhanden zijn.

 

Duidelijk werd wel dat ook de private sector kampt met ICT-problemen. Hier ontbreekt echter vaak de openheid zoals bij de overheid, waardoor ICT-debacles niet naar buiten komen.

 

Ten aanzien van aanbestedingsprocedures maakt de overheid ook vaak de fout alle specificaties tot achter de komma te willen specificeren. Dergelijke beheersmaatregelen worden meestal ingegeven door – wederom – gebrek aan kennis én aan vertrouwen in de partner. ICT-projecten ontberen in dat geval echter de noodzakelijke flexibiliteit: outputspecificaties moeten dusdanig geformuleerd zijn dat projecten uitvoerbaar zijn.

 

Verder van belang is een meer evenwichtige verdeling van risico’s. Door risico’s te eenzijdig bij opdrachtnemers te leggen en met een te grote focus op de laagste prijs, lever je uiteindelijk in op de kwaliteit van een project. Vandaar dat andere vormen van partnerships zoals PPS (publiek-private samenwerking) of het aangaan van allianties de voorkeur hebben.

 

Start nieuwe opleiding

Op vrijdag 6 november start de nieuwe Mastercourse Succesvol Sturen van ICT-processen. Voor meer informatie, het aanvragen van de uitgebreide factsheet of direct inschrijven gaat u naar www.erasmusacademie.nl/sturenvanict.

 

De Mastercourse Succesvol Sturen van ICT-processen wordt georganiseerd door Erasmus Academie, instituut voor post-initieel onderwijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in samenwerking met prof.em.dr.ir. Hans Oppelland.

Weergaven: 325

Het is niet mogelijk op deze blogpost te reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden