Wat zijn hotspots? 

Elke gemeente in Nederland heeft de VNG gemandateerd om de selectielijst vast te stellen. Per gemeente wordt bepaald om er niet zaken zijn die moeten worden uitgezonderd van de selectielijst. We noemen dat ook wel hotspots. Covid-19 is een bekend voorbeeld van een hotspot.

Hotspotlijst maken | Nationaal Archief

Souvereine burgers

Souvreine burgers zijn burgers die principieel een belasting, huur of zorgverzekering betalen.  ‘Soevereine burgers’ verklaren zich autonoom en weigeren deel uit te maken van de maatschappij. Sommigen bordjes om hun huis zogenaamd tot ambassade te verklaren - bedoeld om deurwaarders weg te houden. Ze voelen zich niet verbonden met de Nederlandse overheid en willen eigen keuzes maken. Sinds de corona neemt het aantal toe. Verschillende gemeenten zijn er ook druk doende mee en ontvangen verschillende documenten van deze burgers. 

Hotspot of trend? 

Hoe ga jij als gemeente met het bewaren en vernietigen van deze documenten om? Zie je als klachten bijvoorbeeld, hotspot, trend? 

Weergaven: 398

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Yvonne, vanochtend nog met mijn collega's besproken. ;) Wij kregen een stempas retour van een souvereine burger. Volgens de kieswet zou dit na 3 maanden vernietigbaar zijn. Of kan het inderdaad een hotspot zijn. Maar onder welk criteria zou dit dan vallen?

De vraag is of de ene stempas alles is wat er overblijft van soevereine burgers. Als het daarbij blijft is m.i. geen hotspot. Sommige gemeenten ontvangen hele epistels van soevereine burgers. De vraag is wat doe je ermee, is het een belangrijk tijdsbeeld? 

Bericht uit Nijmegen:
Fats verklaarde zich autonoom, maar werd wel uit huis gezet, met partner en kind: ‘Pijnlijk’
Een man uit Nijmegen weigerde huur te betalen omdat hij de overheid niet erkent: hij is ‘autonoom’. Toch werd deze Fats vorige week uit zijn huis gezet, samen met vrouw en kind. Deurwaarder Igor Appels kreeg de complimenten maar had liever niet in actie willen komen: ,,Dit maakt veel kapot.”
https://www.bd.nl/binnenland/fats-verklaarde-zich-autonoom-maar-wer...

wel grappig om een hotspot te maken rondom deze burgers: ze krijgen dan een prominente plaats in het overheidsarchief terwijl ze deze overheid niet accepteren.

Interessante kwestie. In deze context mis ik wel "bijzondere gebeurtenis, een incident of maatschappelijk debat" als voorwaarde voor een hotspot. Bijzonder is het zeker te noemen en kennelijke komen er (vervelende) incidenten uit voort. Maar om er nu een complete hotspot of zaaktype aan te weiden vind ik op dit moment te veel eer ;-)

@Johannes, ik neig eerder naar trend, die relatie heeft met de veiligheid in de wijken.

Het hele "instituut hotspot" bekijk ik sceptisch, soms wat meewarig. Bedacht om de geschiedenis vooraf te duiden, omdat anders het systeem van zaakgericht digitaal werken, met zaaktypen waar een waardering aan gehangen moet worden, werkbaar te maken. Werkbaar omdat selectie achteraf bij de systematiek niet meer hanteerbaar is. Geschiedenis vooraf schrijven.

Geschiedenis wordt achteraf geschreven, als het stof is neergedaald en er duiding in de context kan plaatsvinden. Wat ik al vooraf dacht dat zou gebeuren, is, voor zover ik kan zien, ook steeds meer praktijk geworden. Elk dorp, plaats, waar eigenlijk nooit iets gebeurd gaat "hotspots" bedenken van gebeurtenissen die achteraf bezien mogelijk marginaal blijken te zijn, mogelijk helemaal niet voor blijvende bewaring relevant. Het fenomeen "hotspot" moet denk ik eens wat kritischer bekeken worden en beter gefundeerd.

Waardering van archiefstukken blijft in beweging en achteraf (als het stof is neergedaald) worden eerdere keuzes heroverwogen. Honderden kilometers archiefstukken, ooit gewaardeerd als te bewaren zullen alsnog op vernietiging worden gezet, omdat achteraf het inzicht komt dat ze toch niet voor bewaring in aanmerking komen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2023   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden