De Limburger berichtte over de aanschaf van een nieuw raadsinformaties... Een dergelijk systeem is niet alleen van belang voor de gemeenteraad maar ook voor burgers. De keus is gevallen voor Parlaeus,  de gemeenten Apeldoorn, Eindhoven en Bodegraven gingen hun voor.

Parlaeus biedt de mogelijkheid voor overbrenging naar een eDepot.

Op dit moment worden bij gemeenten veel nieuwe systemen aangeschaft, Politiek Portaal bijvoorbeeld. We weten ondanks Gibit vaak niet of deze systemen aan archiveringseisen voldoet. Andere systemen zijn Arbor Media en Gemeenteoplossingen.

Niet onbelangrijk is het gegeven dat als gevolg van de herziening van de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who) verslagen als open data beschikbaar moeten worden gesteld.  Dat lukt niet met videotulen alleen met besluitenlijsten zelf. Als gevolg van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid moeten videotulen ondertiteld worden. Naast videotulen is het belangrijk om een besluitenlijst te blijven opmaken anders kan je het bestand niet omzetten naar open data. 

De Open data richtijn zal worden geïmplementeerd in de Who. De huidige Who verplicht overheden data voor hergebruik op aanvraag beschikbaar te stellen. Dat hergebruik kan zowel maatschappelijke als commerciële doelstellingen hebben.

Laat weten welke keuze jouw gemeente maakt of heeft gemaakt en hoe de archivering geschiedt?

Weergaven: 1057

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit is ook een grote speler en op dit moment de leverancier van het Raadsinformatiesysteem van de gemeente Maassluis: https://notubiz.nl/verslaglegging-archivering/digitale-archivering/

Dankjewel, in de contracten met de leverancier wordt archivering uitgesloten.Dan moet je Politiek Portaal aanschaffen. Voor gemeenten is nier duidelijk of die wel archivering adequaat regelt.

Je kan de archivering ook via archiefweb laten lopen. Eventueel kan je de warc bestanden opnemen in het e-depot. Bijvoorbeeld Preservica kan de websites streamen. Dat is een werkbare en goedkope oplossing.

Klopt, dat is ook een mogelijkheid die bij de archiefdienst Hilversum op dit moment wordt onderzocht. Ik zou willen dat VNG realisatie een keer met dit soort praktische oplossingen zou komen. Ik ga dat ook concreet vragen en dat is aanleiding voor deze blog.

Neemt niet weg dat de afspraken met Notubiz over terug levering van metadata beter moeten.

Dank Twan voor het antwoord, ik was ook benieuwd naar de ervaringen van Alkmaar. We hebben afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de archivering van videotulen. Die bevindingen  hebben we in een document voor gelegd aan VNG realisatie, wordt morgen besproken in de VNG archiefcommissie. 

@ Twan, ik heb ervaring met de warcbestanden. Wat is het probleem met het videobestand? 

M.i. weegt de interface heel zwaar, want wat is archief zonder context? Heb je een idee hoe je dat anders zou kunnen oplossen? 

Preservica kan de webarchieven streamen, maar hoe zit dat met andere oplossingen? 

Het is voor mij alweer even geleden, maar volgens mij werkte dat gewoon zoals het hoort. Het was wel even puzzelen met de SIP creator, voordat de website goed getoond werd. 

Ik wil ze nu gaan testen met datamatters, al heb ik begrepen dat die oplossing geen webarchief kan streamen. Ben benieuwd of daar een oplossing voor komt en op welke termijn. 

@Twan, wat bestemmingsplannen betreft lijkt er niet direct een oplossing voorhanden. Veel gemeenten slaan de bestanden plat om het zo maar te noemen en archiveren die als pdf. Dat is niet echt een oplossing. Wat veel gemeenten doen om dit moment is RN-zone aanschaffen met de verwachting de bestanden nog 1 jaar leesbaar te houden. 

Hoe staat het met de applicatie Ibabs. dit is bij ons met veel tamtam binnengehaald, maar heeft dit ook de noodzakelijke functionaliteit m.b.t. archivering en bijvoorbeeld overdracht aan een e-depot.?? 

Nee, iBabs is alleen bedoeld om informatie uit te wisselen. 

Nou, als ik zo de offerte bekijk...….

Archivering iBabs beschikt over een uitgebreide webservice waarmee informatie vanuit iBabs direct kan worden opgeslagen op de juiste locatie in uw DMS. Binnen iBabs kan worden aangegeven wanneer een agenda gearchiveerd mag worden, via de webservice kan vervolgens de lijst met vergaderingen die mogen worden gearchiveerd worden opgehaald en kan de informatie op de gewenste wijze worden weggeschreven in uw DMS / Zaaksysteem. De investering voor gebruik van onze webservice is eenmalig € 1.950,- excl. btw.

iBabs raadsinformatiesysteem Deel openbare informatie met één druk op de knop Wilt u openbare informatie vanuit iBabs snel kunnen delen? Zónder die informatie eerst opnieuw in een ander systeem in te voeren? Met de raadpleegsite van iBabs publiceert u de openbare informatie met één druk op de knop op uw eigen website. Het werkt eenvoudig én efficiënt. Onze raadpleegsite is 1 portaal met alle informatie overzichtelijk en eenvoudig gepresenteerd. Op de startpagina staat het dashboard met bijvoorbeeld een welkom, directe link naar de vergaderkalender, overzichten en livestream. In het top menu kan altijd direct worden genavigeerd naar bijvoorbeeld de vergaderkalander, overzichten, wie is wie, livestream, vraagbaak en contact. In de wie is wie staat een overzicht van alle leden inclusief hun profiel, stemgedrag en laatste bijdrage in de vergadering (link naar webcast). Deze profielpagina is door de gebruiker zelf en/of door de beheerder (griffie) bij te houden. Wij passen de vormgeving van de website aan uw wensen aan, zoals u ziet in het voorbeeld van onze raadpleegsite voor de gemeente Hoorn. (http://ris2.ibabs.eu/hoorn) De investering voor zo’n standaard raadpleegsite bedraagt eenmalig € 2.950 excl. 21% btw.

wie o wie heeft praktische ervsaringen met deze applicatie??

Dat sluit aan bij mijn eerdere opmerking, in iBabs archiveer je niet, dat doe je in het DMS en vandaar uit naar de website. Een aandachtspunt vanuit mijn zijde kijk naar de mogelijkheid om open data beschikbaar te stellen in verband met de herziening van de Who en mogelijk de Wet open overheid. Bestudeer goed de leveranciersovereenkomst met name over het intellectueel eigendom. Maken jullie al videotulen op, kunnen die WARC bestanden gearchiveerd worden? Hoe zit het met de metadata? Archiveer per agenda item of de gehele raadsvergadering?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden