Op de site van Tada een campagne van de Amsterdam Economic Board trof ik een artikel van Herman Ozinga over een ethisch dilemma waar hij mee geworsteld. Dit artikel gaat in op dilemma's in het kader van almaar toenemende en oncontroleerbare logaritmes bij het vervaardigen van datasets gebaseerd op persoonsgegevens. 

Klik hier voor een link naar deze "Must Read" 

Weergaven: 584

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Je ziet ook weer een tegenbeweging zoals de instelling van een moreel beraad bij de gemeente Almere. Uit een van de trainingen AVG die ik volgde kwam dit naar voren:

Vaak is een experiment/ proeftuin een startpunt voor een probleem waarvan verwacht wordt dat er tegen onmogelijkheden wordt aangelopen. Onder de noemer 'experiment' zou dat dit dan wel ineens wel mogen. Ander probleem is dat experimenten na afloop vaak niet geëvalueerd worden, maar dat ze ineens onderdeel worden van de dagelijkse gang van zaken. Dergelijke experimenten worden dan meestal op veel grotere schaal, en met veel meer data geïmplementeerd, en wijzigingen worden nooit meer getoetst.

Het is belangrijk om de inzet van oncontroleerbare algoritmes vanuit ethisch perspectief te bekijken, daar is gelukkig veel aandacht voor. Ik heb zelf in Amsterdam een aantal TADA-bijeenkomsten meegemaakt en daar ontstaan altijd goede discussies.

Los van de ethische discussie, is de vraag aan ons als vakgroep wat we kunnen/willen/moeten vastleggen op gebied van het gebruik van dergelijke techniek. En op welke manier. Zodat we, ook op langere termijn, als transparante overheid verantwoording kunnen afleggen over gemaakte keuzes.

Vanuit het KIA-platform 'Informatiehuishouding Overheden' is heel recent een werkgroep gestart die hier werkbare principes voor gaat uitwerken. Communicatie daarover zal via KIA verlopen: https://kia.pleio.nl/groups/view/28319672/kennisplatform-informatie...

Voor gemeenten zijn er meer platforms dan alleen BREED en KIA. Een belangrijke is de pleio omgeving: https://werkenaaneenoverheid.pleio.nl/groups/view/54476778/Kennisne...

Elke maand is er een meet-up met vorige week 200 deelnemers.

Een andere kennisomgeving wil ik ook niet onbenoemd laten, CIP, vorige week nog met het laatste nieuws over BIO.

Tot slot, het kennisdelen op VNG fora.

Vele bloemen bloeien.

Het uitgebreide rapport 'Datagedreven sturing bij gemeenten; Van data tot (gedeelde) informatie voor beter (samen) sturen', van VNG/Berenschot, gaat ook in op de ethische dilemma's.

Dank je, Jolanda!

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden