Computable bericht dat er nieuwe versies zijn van de PDF/a standaard en wel PDF/A-3.

Link naar artikel.

Het grote verschil is dat je het PDF-document kunt archiveren samen met de broninformatie in het  oorspronkelijk dataformaat, zoals e-mail, webformulieren en digitale facturen.

Wie wil kennis over dit nieuwe formaat op BREED delen ?

Weergaven: 733

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

dat wil ik wel, maar ik weet er niks van :-)

Volgens Wikipedia:

PDF/A-3

PDF/A-3 (ISO 19005-3:2012. Part 3) differs from PDF/A-2 in only one regard - it allows embedding of arbitrary file formats (such as XML, CSV, CAD, word-processing documents, spreadsheet documents and others) into PDF/A conforming documents.

The PDF/A-3 specification was published on October 17, 2012.

PDF/A-3 is nog niet opgenomen in de lijst met open standaarden van het Forum Standaardisatie.

Volgens dit artikel van de National Digital Stewardship Alliance kleeft er een groot nadeel aan de PDF/A-3 standaard. Doordat het mogelijk is om niet-duurzame bestandsformaten op te nemen in het PDF bestand, is (in tegenstelling tot A-1 en A-2) de duurzame toegankelijkheid van het (volledige) bestand niet langer vanzelfsprekend.

@Peter, dankjewel !!!

Deze versie van PDF/A is volgens mij zeker niet bedoeld om PDF/A-1 of 2 te vervangen. De PDF/A-3 kan vooral handig zijn in die gevallen dat óók het gedrag moet worden veiliggesteld denk bijvoorbeeld aan een Cad file of een Exel sheet, of waar sprake is van een document met embedded bijlagen (denk bijvoorbeeld aan e-mail met bijlagen waarbij de samenstelling van de mail met zijn bijlagen iets zegt over de routering en de afzenders).

Voor Exel bestanden is een veelgevoerde discussie dat PDF/A niet voldoet omdat dan "het gedrag" niet bewaard wordt. PDF/A-3 biedt de mogelijkheid zowel de weergave te bevriezen als de oorspronkelijke spreadsheet in één bestand te bewaren.

Een ander nuttige functie zou kunnen zijn: het opslaan van een digitaal getekende PDF/A met een elektronische tijdstempel van ontvangst. typisch iets wat je in een digitaal ondertekende PDF niet kunt doen zonder de digitale ondertekening te breken.

Zoals Peter terecht opmerkt staat de -3 variant niet op de "pas toe of leg uit" lijst van het Forum Standaardisatie. Het zou wenselijk zijn als het Forum Standaardisatie ook iets zou zeggen over bestandsformaten die door hen beoordeeld en te licht bevonden zijn. Het (nog) niet noemen van de -3 variant kan betekenen dat het Forum nog niet aan beoordeling is toegekomen, maar ook dat men bewust heeft gekozen om deze variant niet in de lijst op te nemen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden