Enkele weken geleden begon het me pas op te vallen. In vacatureteksten werd bij de vereisten SOD en SOD II het niveau MBO genoemd. Veel eerder, meer dan twintig jaar geleden werd de opleiding SODI en SOD II internationaal erkend als HBO.

 

Aan één vacaturetekst kan je geen waarde hechten, maar nu ik er alert op ben lijkt het steeds vaker voor te komen dat er op MBO niveau wordt gevraagd maar vooral ook gesalarieerd. Dit kan een relatie hebben met de wat soberder tijden, waarin we leven, maar misschien is er ook iets anders aan de hand ? De positie van de traditionele DIVer bijvoorbeeld, die opschuift naar de KCC of naar de midoffice. Eric Kokke concludeerde in het laatste nummer van Overheidsdocumentatie op pagina 30 dat we langzaam maar zeker afscheid aan het nemen zijn van de DIV en de voorkeur wordt gegeven aan informatiemanagement. De vraag is evenwel of voor beide benamingen dezelfde kwalificaties zijn vereist. Maar zou dat ook te maken kunnen hebben met de devaluatie naar MBO ? Tegelijkertijd zie je dat er veel vraag is naar vakmensen die traditioneel zijn opgeleid.

 

Een eenduidig antwoord op de trend kan ik niet geven, maar misschien kan jij ook je eens gedachten hierover laten gaan ?

 

Weergaven: 1972

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@yvonne. ben het niet helemaal met je eens. ik zie juist veel vacatures voorbij komen waarbij hbo wordt gevraagd voor functies die voorheen op Mbo waren ingeschaald. Overigens zijn SOD-I en SOD-II nooit erkend Hbo geweest. Pas in 2005 bij het samenvoegen van de SOD-II met de 1ste 2 jaar van de HMDI heeft SOD-II de kwalificatie Hbo-Ad meegekregen.

Toevallig heb ik eerder deze week eem blogje over de ontwikkeling van de SOD-II geschreven. Zie http://sodopleidingen.wordpress.com/2011/12/12/sod-ii-ontwikkelt-me...

 

Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen op dit gebied.

@Eric, laten we hopen dat jouw observatie wel juist is.

Concrete recente voorbeelden van november en december met MBO-niveau:

  • Senior medewerker gemeente Enschede
  • Medewerker Informatievoorziening en documentmanagement bij de Haven Rotterdam

Tekst: Als Medewerker Informatievoorziening en documentmanagement heb je een MBO-opleiding op het gebied van informatie en document management, zoals bijvoorbeeld SOD.

  • Vakspecialist Documentaire Informatievoorziening gemeente Budel

 

Ik kan de teksten van andere geconstateerde vacatures op MBO-niveau niet altijd meer terughalen vanwege het feit dat deze niet meer gepubliceerd staan en wsl. zijn vervuld.

Ik denk zeker dat met het weer generieker worden van functiebeschrijvingen bij veel organisaties de gelegenheid te baat wordt genomen om de DIV-er weer op uitvoerend niveau in te delen. Immers, iemand moet toch al die metadata in het DMS inkloppen? En dat deed de DIV-er toch altijd in het postregistratiesysteem? Dus nu doet de Ondersteunend Medewerker C dat. En laat dat nu net overeenkomen met het budget dat we nog hebben voor de afdeling Facilitaire Zaken. Wat een toeval zeg! En beleidsstukken schrijven, dat laten we over aan Beleidsmedewerkers. Maar ja, daar heeft Facilitaire Zaken geen budget voor, dus dat moet de Ondersteunend Medewerker B (lees: senior DIV-medewerker) dan maar doen.

Sorry, ik ben ietwat cynisch, maar ik zie overal om me heen dat de bezuinigingen ervoor zorgen dat organisaties functies gaan herwaarderen, omdat ze geen andere mogelijkheid hebben om mensen minder te gaan betalen. En als een functie op MBO-niveau ingeschaald wordt, hoef je een werknemer minder te betalen dan op HBO-niveau. En als DIV-medewerker ben je zowiezo al ondersteunend, dus meer uitvoerend.

Als ik er naast zit laat ik me graag overtuigen ;-)

Ik vraag me af of de opleiding SOD-I en SOD-II bij veel mensen niet de associatie oproept van de opleidingen voor DIV "oude stijl". Bij mij in ieder geval wel. @Eric, ik vind je blog over de ontwikkeling van de SOD opleidingen wat dat betreft verhelderend. Ik vraag me wel af of het niet verstandiger was geweest om er dan een andere naam aan te geven. Als ik nu SOD-I of II vraag in bij een vacature, dan krijg ik dus ook sollicitanten niet aan het gewenste profiel voldoen en bovendien moet ik dan helder hebben wanneer de opleiding is gedaan en of dat een oude stijl of nieuwe stijl opleiding is.

 

Wij zijn in ieder geval meer op zoek naar moderne DIV-ers op HBO niveau en minder naar MBO-niveau. De DIV taken op MBO niveau hopen we meer en meer te automatiseren en/of terug te leggen in de organisatie (specifieke DIV kennis zit op toegankelijke manier in systemen gebouwd).

 

Ik herken de opmerking van @Bas dan ook niet. Bezuinigingen zitten bij ons meer in het terugbrengen van de formatie omdat we efficienter werken. De overgebleven formatie wordt langzaam maar zeker op een hoger niveau ingeschaald.

 

@ Bert,

 

MBO, HBO, universitair. Het heeft mij behoorlijk wat kopzorgen gekost en ik schrok eigenlijk van de conclusie van Yvonne. Daarentegen ben ik weer opgelucht door de opmerkingen van Eric en Bart.

Deze universitair geschoolde kon namelijk niet aan de bak als medewerker DIV (zonder vakgerichte vooropleiding), zelfs niet voor baantjes die als MBO werden omschreven. Ik school mij nu braaf om bij de opleiding HMDI Ad die zeker het niveau van een HBO is. Hopelijk dringt dit ook langzaam toe tot de vacaturemakers.

@Nadia, conclusies heb ik nog niet getrokken. Ik heb alleen een signaal af willen geven dat dit gaande is, maar niet bij iedere organisatie worden vacatures zo ingezet.

Voorts misschien nog een troost, als je een academisch denkkader hebt stroom je over het algemeen sneller door.

Maar dan moet je niet op eenzelfde plek blijven zitten en vooral voortdurend bijscholen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden