Ik ben gestart met het opstellen van een vervangingshandboek. In tegenstelling tot de voorgaande wil ik alleen kwaliteitseisen stellen (WAT). Dit om het handboek zo onderhoudsarm mogelijk op te stellen.

Bijlage 12, onderdeel 3 van de handreiking Vervanging Archiefbescheiden 2.0. geeft deze ruimte

Bij het aanvragen van het advies aan de archivaris wordt de concrete uitwerking + toetsing aan de hand van de kwaliteitscriteria overlegd.

Eén van de kwaliteitseisen die ik wil benoemen is het maximale percentage van compressie van het uitvoerformaat (formaat waarin de scan wordt opgeslagen).

Wie heeft tips voor het toetsbaar omschrijven van de eisen rond compressie?

Alle tips en voorbeelden zijn welkom.

Ter informatie: In de organisatie wordt gescand met de  BCT oplossing (BCT Capture).

Weergaven: 454

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat is lastig te bepalen, vaak wordt gesproken over 80%. De Archiefwet geeft geen duidelijk kader maar bepaalt dat compressie alleen is toegestaan mits er geen verlies is aan informatie.

Dat betekent dat je moet inderdaad moet gaan testen. Je hebt twee soorten compressie: lossless en lossy, bij de ene vorm heb geen informatieverlies en bij de andere wel. Lossless verdient de voorkeur.

Beste Bert, ik hanteer zelf altijd (en adviseer) een compressie naar 70% tot 80%.

80% komt ongeveer overeen met de photoshop compresiewaarde 10 hetgeen zorgt voor maximale kwaliteit en een redelijke bestandsgrootte(de photoshop compressieschaal loopt van 1 tot 12). De 70% is een in mijn ogen veilige waarde waarbij het menselijk oog de kwaliteitsverschillen niet of nauwelijks waarnemen en het filevolume belangrijk hanteerbaarder wordt.

Ik heb recentelijk de scannerinterface van BCT niet onder ogen gehad, maar volgens mij hanteren zij voor kleurcompressie  kwaliteitskeuzes als: matig, goed, beter, best. In degelijke situaties heb je eigenlijk geen keuze dan voor "best" te gaan.

Ik hoop dat je met deze informatie verder kunt.

met vriendelijke groet

Leon van Oosterom

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden