Februari 2017

Blogs, discussies en video's op BREED (nieuwsbrief)

 

We leven in een tijd van extremen. Enerzijds worden er zeer hoge eisen gesteld aan informatieveiligheid als oplossing voor datalekken, privacy en het gevaar van (door spionage-diensten betaalde) hackers. Anderzijds moet informatie zo veel mogelijk uitgewisseld worden of zelfs openbaar gezet worden ten behoeve van innovatie, efficiëntie en transparantie. Er is veel aandacht voor de ambitie om de dienstverlening van de overheid digitaal bereikbaar te stellen. Ondertussen zien we de opkomst van "alternatieve feiten" en moeten we dus ook de betrouwbaarheid van de Nederlandse overheid kunnen blijven aantonen. En dat allemaal in een verkiezingsjaar! Nobody said it would be easy! Aan ons, de informatie- en archiefspecialisten, de schone taak om oplossingen te vinden die aan al deze verwachtingen voldoen. Op BREED helpen we elkaar een handje.

 

De deur uit

De komende tijd staan er weer diverse inspirerende bijeenkomsten gepland. Hier kun je even uit de waan van de dag stappen en je eigen werk op een afstandje beschouwen.

 

E-overheid

Onder de noemer Digitaal 2017 wordt er landelijk hard gewerkt aan de digitale overheid. In de Digitale Agenda 2020 doet de VNG daar voor gemeenten nog een schepje bovenop. Ondertussen wordt ijverig verder gewerkt aan de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Al deze ontwikkelingen hebben een grote invloed op ons werk.

 

Privacy

De toenemende informatisering van de samenleving en dus ook de overheid brengt ook risico's met zich mee. Met name het borgen van de persoonlijke levenssfeer wordt alsmaar lastiger naarmate bedrijven en overheid steeds meer informatie over individuen inwinnen en verwerken.

 

Transparantie

We kunnen echter ook niet alle informatie achter slot en grendel zetten. Als overheid is het belangrijk dat we ook kunnen laten zien en kunnen uitleggen wat we hebben gedaan en waarom. Een deel van onze informatie moet dus wel "op straat" komen te liggen.

 

Technologie voor informatie- en archiefbeheer

Technologie is onmiskenbaar een belangrijk onderdeel in het werk van de informatie- en archiefbeheerder. We zetten hard- en software in of laten deze aanpassen zodat onze informatievoorziening op orde komt en blijft. ICT is dagelijkse kost.

 

Gaat het archiefvak met de tijd mee?

Terwijl onze vakgenoten iedere dag weer nieuwe ervaringen opdoen en hun handen uit de mouwen steken om oplossingen te vinden voor oude en nieuwe problemen, blijft er een duister onderbuikgevoel heersen over de staat van ons vakgebied. Gaan wij snel genoeg? Beschikken wij over genoeg middelen en mensen om de ontwikkelingen rondom e-overheid en technologie bij te houden?

 

Kwaliteitsmanagement

We werken in een omgeving die continu en snel verandert. Ook veranderen de verwachtingen die men stelt aan de betrouwbaarheid en veiligheid van informatie. Het is daarom belangrijk om cyclisch te toetsen of je wel het goede doet en vervolgens je activiteiten aanpast waar nodig.

 

Webarchivering

Een belangrijke informatiebron voor velen wordt gevormd door het internet. Het is echter niet de meeste betrouwbare bron doordat informatie razendsnel en haast ongemerkt gewijzigd kan worden. Webarchivering helpt om informatie te "bevriezen" en deze weer te onsluiten.

 

Selectie en waardering

Met de aankondiging van een nieuwe selectielijst voor gemeenten krijgt dit onderwerp weer de nodige aandacht. Op BREED wisselen vakgenoten kennis en ervaring uit.

 

En meer...

Zo zijn er nog tal van andere onderwerpen die de revue op BREED passeren. Laat ook deze blogs en discussies niet aan je aandacht voorbij gaan!

 

 

Heb jij antwoorden? Of heb je zelf een vraag? Surf dan gauw naar www.breednetwerk.nl. Samen komen we er wel uit!

 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden