Vers van de pers, er ligt een concept-initiatiefvoorstel van Groen Links voor een nieuwe wet op de openbaarheid van bestuur (wob), die de huidige wob op de schop neemt. Teveel publieke informatie blijft nu geheim of te lang achter slot en grendel. Het voorstel regelt onder andere de volgende punten:

  • toegang tot overheidsinformatie wordt een recht in plaats van gunst
  • er komt er een onafhankelijke informatiecommissaris die toezicht houdt op openbaarheid, naar internationaal voorbeeld
  • ook de Tweede Kamer, de Raad van State en semipublieke instellingen worden transparant
  • openbaarheid wordt de regel, uitzonderingen worden verscherpt
  • informatie komt sneller en systematisch digitaal beschikbaar, vindbaar met een register, in open standaard en geschikt voor hergebruik.

 

Als een dergelijk voorstel wordt aangenomen gaat dit zeker gevolgen hebben voor de informatiehuishouding.

Iedereen kan meeschrijven aan deze wet. De link naar de tekst vind je hier

Geef graag uiterlijk vrijdag 29 juni je commentaar op de wettekst, door te reageren op de specifieke consultatievragen onder de tab 'consultatie' op deze site, of mail naar nieuwewob@gmail.com.

Weergaven: 574

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als je wat inspiratie wil, hier vind je alvast de link naar de pagina's van ons Decreet Openbaarheid van Bestuur. Ik zie alvast veel gelijkenissen terugkomen, geen wonder aangezien openbaarheid van bestuur zijn oorsprong vindt in het Verdrag van Aarhus. Op deze pagina's staat mooi alle informatie over Openbaarheid van Bestuur bij elkaar. Ook zijn de verslagen van de Beroepsinstantie voor Openbaarheid van Bestuur (vgl. met de Informatiecommissaris in de nieuwe Nederlandse wet). Wij hebben ook een Register voor Openbaarheid van Bestuur, en een model daarvan vind je hier (Excel). 

Wat ik in de nieuwe WOB niet lees, maar wat wij wel moeten doen volgens het Decreet Openbaarheid van Bestuur, is het volgende: als een verzoek tot openbaarheid wordt afgewezen, dan moeten wij in de weigering van het verzoek aan de verzoeker meedelen hoe en op welke wijze hij beroep kan aantekenen tegen de beslissing (Decreet van 26/3/2004 betreffende openbaarheid van bestuur, art. 35). 

Dag Glenn, goede aanvulling inzake bezwaar en beroep, maar het lijkt me niet ondenkbaar dat de Algemene Wet Bestuursrecht (link) van toepassing is.

Zit hier niet een beetje de veronderstelling onder dat de overheid het allemaal perfect op orde heeft, maar het allemaal bewust onder de pet houdt? En is de praktijk niet vaak dat we graag de overheid transparant zouden willen hebben, maar dat dat zelfs voor ambtenaren al lastig genoeg is, omdat systemen niet altijd met elkaar praten. Bijvoorbeeld omdat niet alle gegevens netjes zijn ontsloten,etc. Ofwel mijn vraag is kunnen wij wel voldoen aan een dergelijke wet als die er komt? Niet omdat we niet willen, maar gewoon omdat we de zaak achter onze voordeur nog lang niet genoeg op orde hebben? En biedt een dergelijke wet dan niet een illusie op openbaarheid die we (nog) niet kunnen waarmaken?

@Theo, je slaat de spijker op de kop !!!

Ik deel jouw veronderstelling dat de uitvoering van een  dergelijke WOB niet waargemaakt kan worden. Eerlijk gezegd had ik meer soortgelijke reacties verwacht, want dit heeft nogal wat gevolgen.

 

@ Yvonne: inderdaad, van deze wet had ik geen kennis. 

@ Theo/Yvonne: dat is inderdaad een groot "probleem", de gegevens zijn niet netjes onsloten. Voor wat de Vlaamse situatie betreft (de Nederlandse ken ik niet goed): in het Decreet Openbaarheid van Bestuur is als uitzonderingsgrond opgenomen dat de informatie kan geweigerd worden als ze te onredelijk of te vaag is geformuleerd. Bij onontsloten informatie kan men aanhalen dat het geven van de informatie de werking van de administratie te veel zou verstoren, al moet er altijd een belangenafweging worden gemaakt. Toch zal de overheid meer werk moeten maken van het ontsluiten van de informatie (vooral voor de passieve openbaarheid). 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden