wat wordt de meest positieve ontwikkeling in ons vakgebied in 2010?

Is dit een ontwikkeling die 'van buiten komt'?
Of lever jij hier een actieve bijdrage?

Of zal er in 2010 niks positiefs te melden zijn? Zo ja, aan wie ligt dat dan?

Weergaven: 248

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@ Jack,

Voor DIV: e-dienstverlening, web 2.0 (misschien 3.0), WABO
Voor mij persoonlijk en actief: e-depot, omvorming horizontaal archieftoezicht, e-toezicht

Yvonne Welings
@Ton Mee eens, ik denk dat risicomanagement in 2010 een grotere rol gaat spelen bij recordsmanagement: we gaan inzien dat we niet alles 100% kunnen afdichten, maar wel dat DIV een grote bijdrage kan leveren aan de slogans "weet wat je moet weten" en "goed is goed genoeg", en leren daar via de concepten risicomanagement en governance mee omgaan...
Ik zelf zal daar in ieder geval in mijn lessen aan DIV-medewerkers veel tijd en energie in steken....

Ton de Looijer zei:
@Yvonne Misschien dat het tijd wordt voor een (D)IV control framework ;-)
@Bas, dat is de richting waar ik ook aan denk: (her)ontdekking van de dynamiek van informatie en informatiebeheer. Dat kwartje gaat volgens mij vallen in 2010; niet alleen bij DIV, maar binnen organisaties als geheel. Met dit besef is de volgende stap dat verstandig omgegaan gaat worden met de diverse (hulp)middelen, bouwstenen, enz. die er zijn. Het idee van DE (of: DE ENE) oplossing voor al uw problemen heeft denk ik de langste tijd gehad. Er is en en en.
Ik hoop dat we in 2010 de mensen binnen het vakgebied DIV kunnen inspireren om te zorgen voor goede en betrouwbare informatie, dat de aansluiting wordt gevonden met de werkprocessen. Ik wens daarbij dat de mening van desperate vakgenoten die aangeven dat DIV passé is, niet uitkomt, maar dat nu eens gekeken gaat worden naar de efficiency die een goed informatiebeheer kan opleveren voor de organisatie. Ik denk dan met name aan het zorgen dat bewijs en verantwoording mogelijk wordt en blijft, dat de relevante informatie-objecten éénmalig bewaard worden in een solide, betrouwbare omgeving en steeds zijn terug te vinden voor wie de informatie belangrijk is en door wie daarvoor is geautoriseerd. Laten we niet vergeten dat het vastleggen en beheren van informatie de basisvoorwaarde is om te komen tot governance in organisaties.
We zitten nu nog in de fase waarin we denken dat machines en systemen alles kunnen oplossen, waarin we hoog opgeleide en betaalde mensen in de organisatie hun eigen informatiebeheer laten voeren. Ik wens die medewerkers een goed geoutilleerde DIV toe, die ze-met plezier in het werk!- van harte met goede adviezen en daadkracht ondersteunt en de administratieve workload wegneemt van hun schouders. Als we dan ook nog alle routinematige werkprocessen kunnen automatiseren dan gloort er een nieuwe lente en is het tijdperk van aquarius misschien eindelijk aangebroken :).

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden