Goedemorgen allemaal,

Bij de gemeente waar ik werkzaam ben, heb ik net de volgende vraag gesteld aan mijn collega's van Recordbeheer: Zijn de verzekeringspolissen van monumenten te bewaren?

In de geactualiseerde vernietigingslijst van 2012 staat bij 2.22 het volgende:

- polissen die objecten van kunst of wetenschap bevatten -> B

De vraag van mij is dus of monumenten onder kunst vallen of niet?

Ik ben benieuwd hoe hierover gedacht wordt.

Gegroet Jan-Jaap

Weergaven: 134

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als je het naar het doel zou classificeren wel.

Ik zou zeggen van niet: in polissen van kunst wordt de kunst ook daadwerkelijk beschreven. Dat is de reden dat ze bewaard dienden te worden (in de selectielijst 2017 valt dit onder de uitzonderingscategorie). Vaak is bij kunst dit een informatiebron die nergens anders is beschreven. Voor monumenten geldt dat deze informatie meestal wel in andere bronnen aanwezig is.

Er is overigens geen bezwaar om op basis van deze categorie de polissen van monumenten te bewaren

Bedankt voor jullie reacties.

Kees-Jan, jij geeft aan dat in de polissen voor kunst deze ook wordt beschreven. Bij het verzekeringen van objecten, dus ook het monumentale gemeentehuis van Dronten, zijn vaak (zoniet altijd) taxatierapporten aanwezig.

Dan zou je eventueel de polissen en de rapporten kunnen/moeten bewaren??

Of is dit een beetje te ver gezocht?

Gegroet Jan-Jaap

Hallo Jan-Jaap,

als een taxatierapport deel uitmaakt van de polis, dient dat rapport uiteraard net zolang bewaard te worden als de verzekering zelf. Een monument is geen kunst (meestal) en ik denk niet dat ze dat in de selectielijst 2012 zo bedoelden. Ik zou dus kijken naar de informatiewaarde van een taxatierapport. Een taxatierapport zegt meestal niks over de geschiedenis van een gebouw, alleen over de huidige staat van het gebouw. Bij polissen over kunst gebeurt dat wel en dat is waar de selectielijst 2012 op doelde.

Uiteraard kan je altijd als een uitzondering zien. In de huidige selectielijst wordt geen verschil meer gemaakt tussen verzekeringspolissen. Die gaat er vanuit dat als iets bijzonders is, je zelf een keuze maakt om iets uit te zonderen van vernietiging. Maar mijn voorkeur heeft dat niet, gezien de informatiewaarde van een verzekeringspolis van een gebouw (inclusief taxatierapport)

Antwoorden op discussie

RSS

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden