Ik heb een vraag over unieke identificatiekenmerken aan informatieobjecten.

De nieuwe DUTO-eis registreren geeft het volgende aan: Het moet mogelijk zijn om op elk aggregatieniveau een uniek identificatiekenmerk toe te wijzen aan informatieobjecten. Het kenmerk is uniek binnen de bijbehorende bron.

Zoals ik deze eis interpreteer is dat (in theorie) iedere applicatie dezelfde nummering kan gebruiken. M.a.w. het kenmerk i.c.m. de bron maakt het uniek. Maar kun je dan spreken van een uniek kenmerk?

Intern zou dit nog wel kunnen werken. Maar de burger/ondernemer heeft alleen maar een nummer en beschikt niet over informatie over de bron. Hoe weet je dan als (KCC)medewerker waar je moet zoeken over de betreffende vraag van de klant?

Ik zou liever zien dat iedere applicatie een eigen unieke opbouw in kenmerken heeft. Dan is er m.i. pas echt sprake van een uniek kenmerk. Maar ik snap dat we weinig tot geen invloed op een leverancier hebben wat betreft dit onderwerp.

Ik heb zelf gemerkt dat verschillende (legacy) applicaties dezelfde nummering gebruiken/gebruikt hebben. Daar kwamen we pas op een later tijdstip achter bij het analyseren van ons centraal DMS waar verschillende applicaties aan gekoppeld zijn. We kwamen er achter dat verschillende dossiers hetzelfde dossierkenmerk hadden. Later zagen we dat er een andere bron aan gekoppeld zat. Het was erg handig geweest als ik van tevoren een overzicht had gehad van welke applicaties welke kenmerken (ranges) gebruiken/gebruikten. 

Ik ben wel nieuwsgierig hoe andere organisaties hier mee omgaan?

Zijn er organisaties die een register 'kenmerken' hebben gebouwd waarin wordt vastgelegd welke nummering door welke applicatie wordt gebruikt? Of dat een bepaalde applicatie niet begint bij nr. 1 van de nummering, maar bv. bij 150000 als er al een andere applicatie dezelfde nummering gebruikt? Of heb je een andere gedachte/werkwijze? 

Ik ben benieuwd naar jullie inzichten.

Weergaven: 147

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hoe zie je relatie met het zaaknummer, dat is natuurlijk niet per document. Vanaf 2009/2010 tot ongeveer 2015 gebruikten veel gemeenten het bsn nummer als uniek kenmerk, dat heeft heel veel problemen gegeven. 

Het zaaknummer is m.i. een voorbeeld van een uniek kenmerk op het aggregatieniveau 'dossier'. Daaronder kunnen documenten zitten met ieder een uniek kenmerk. Dat is dan een uniek kenmerk op het aggregatieniveau 'document'.

Yvonne Welings zei:

Hoe zie je relatie met het zaaknummer, dat is natuurlijk niet per document. Vanaf 2009/2010 tot ongeveer 2015 gebruikten veel gemeenten het bsn nummer als uniek kenmerk, dat heeft heel veel problemen gegeven. 

Zou je niet kunnen werken met samengestelde nummers, waarbij elke applicatie zijn eigen code of afkorting toevoegt aan het unieke zaak- of documentnummer?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden