Afgelopen maandag 5 oktober 2015 werd door Archief2020 en BRAIN een visie gepresenteerd over hoe de toekomstscenario's van de archiefsector er uit zouden kunnen zien:

  • Horizon 1: Passieve papieren openbaarheid (2015) is een beschrijving van de huidige situatie. Om dat systeem te behouden, worden aanpassingen gedaan binnen de bestaande kaders
  • Horizon 2: Het hybride archief (2020) is de fase van de transformatie naar de (digitale) toekomst. Kenmerk van de innovaties is dat ze enerzijds in het verleden geworteld zijn, anderzijds een nieuwe toekomst proberen vorm te geven (2020). Deze fase vraagt om ondernemerschap
  • Horizon 3: Goudmijn van de informatiesamenleving (2025) laat een toekomstige (volledig digitale) werkelijkheid zien: een nieuw paradigma op basis van nieuwe uitgangspunten en waarden

De opdracht voor het rapport werd verstrekt door de algemeen rijksarchivaris en de visie Op weg naar 2020 en verder ... Het verhaal van de archieffunctie zal komende tijd verder onderwerp zijn van gesprek.

Je zou hierbij kunnen denken aan de volgende aandachtspunten en vragen:

  • De rol van burgers en bedrijven, burgerparticipatie;
  • De andere rol van de overheid;
  • De rol van techniek, in het bijzonder de ICT leveranciers;
  • Wat is de toegevoegde waarde van de mens in deze processen als techniek en digitalisering deze werkzaamheden overnemen ?;
  • Minder regie op informatiestromen dan in het papieren tijdperk;
  • Open Data en Big Data zijn nu al actueel (feitelijk horizon 3);
  • Verdergaande keteninformatisering tussen overheden onderling en bedrijven;
  • Verdergaande privatisering;
  • Hoe past het oude papieren erfgoed in dit plaatje ?;
  • Verdergaande aandacht voor privacy en informatiebeveiliging;
  • Het recht om vergeten te worden versus het niet vernietigen van informatie in horizon 3;
  • Openbaarmaking van informatie wordt steeds minder gekoppeld aan de actie om de informatie over te brengen naar een archiefbewaarplaats /e-depot;
  • Verbinding, samenwerking van de archiefsector met andere partijen VNG/KING, SOD.
  • Overlappen die horizonnen elkaar niet, volgens mij zijn vele organisaties al in horizon 2 ?

Als je op dit rapport wil reageren, is dat meer welkom.

Weergaven: 1077

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@ Yvonne, Ik denk dat veel "(digitaal) archiefbeheer" mensen nog niet weten dat deze visie er is.

Iedereen mag een visie hebben :-) en het is goed dat er weer een bespreekdocument ligt.

Mijn visie "als burger" is, dat archiefbeheer op het domein van persoonsgegevens veel strakker wordt.

Burgers (ik) wens/eis nu al maar zeker in 2025 dat eventuele persoonsgegevens die vernietigd moeten worden ook volledig uit de "overheidssystemen"verdwijnen" (verwijderen is mij te mager).

"Privacy" "bewustzijn"  zal een enorme vlucht nemen. Het is beter per direct daar rekening mee te houden.

"Privacy bij design" 

"Goudmijn" wordt wat mij betreft "Mijn Goud"

@Henk, ik kan niet anders dan met jouw aanname meegaan.

Verdergaande aandacht voor privacy en informatiebeveiliging;

Het recht op vergeten te worden versus het niet vernietigen van informatie in horizon 3.

Overigens is deze visie ook van belang :

http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/beroepsvereniging-...

misschien dat de horizonnen of scenario's wat eenzijdig in de gewenste richting zijn geschreven, met een grote en belangrijke rol voor het landelijk e-depotnetwerk en het NA? Maar rapport is beknopt, dus moesten er keuzes gemaakt worden.

@Henk, mooi verwoord. En met jou en Yvonne denk ik dat privacy een veel groter item zal worden. In de richting: mijn goud. Een opvatting en richting die door verschillende trendwatchers al langer wordt beschreven. Zie bijv. https://marcelbullinga.files.wordpress.com/2014/09/futurecloud-marc...

@Jean-Luc, de cultuur verandert in een periode van 10 jaar. In elk geval op deelgebieden. Denk aan opkomst en gebruik van smartphone en sociale media. Dat is ook een verandering van cultuur. 10 jaar geleden fietsten we niet met de smartphone in de hand en stond niet vrijwel iedereeen overal en altijd er mee in de hand.

Bij het formuleren van toekomstvisies zijn trendanalyses zeer van belang. Dank voor delen.

Mooie bijdrage Jean-Luc !

 

@Jean-Luc, Ik ben een positief en pro-actief ingesteld mens en probeer altijd "opbouwende kritiek" te leveren m.a.w. opbouwen van een "nieuwe omgeving" a.d.h.v. organische ontwikkelingen.

"de kluis" moet ik maar een keer bilateraal uitleggen.

Maar "Archivaris/managers" moeten ook het licht eens laten schijnen wat er eigelijk allemaal gebeurd in overheidsland. Het aandachtsstreepje _- archiefdiensten: wees kennispartner. ( en "netwerk"partner zodat we de doorontwikkeling van lokale overheden kunnen ondersteunen van regie-gemeente naar "netwerk"-gemeente.

Ik laat onderstaande eerst op mij inwerken maar dit is wel een Innovatieve Bestuurlijke Ontwkkeling met de onderliggende vraag hou gaan we dit vanuit de archiefwereld faciliteren?

Het Zandvoortse ambtelijk apparaat, inclusief de gemeentesecretaris en zelfs de griffie(r),

worden samengevoegd met dat van Haarlem. Hiermee gaat de gemeente een stap verder dan de ‘doorsnee’ ambtelijke fusie.

Nieuw model

Hoewel er vele varianten zijn bij ambtelijke fusies, zijn er in Nederland grosso modo twee organisatievormen. In de eerste wordt gekozen voor de vorming van een directieraad, bestaande uit de gemeentesecretarissen van de ambtelijk gefuseerde gemeenten. In het tweede model wordt een directeur aangesteld voor de dagelijkse aansturing van het samenwerkingsverband. De gemeentesecretarissen blijven op hun ‘post’ en opereren binnen hun eigen gemeente als ambtelijk opdrachtgever richting het samenwerkingsverband. Het Zandvoorts college kiest met het overhevelen van alle ambtelijke dienstverbanden naar Haarlem voor een model dat ‘nieuw is voor bestuurlijk Nederland’, aldus de voorlopige collegevisie De ambtelijke toekomst van de gemeente Zandvoort. ‘In alle huidige samenwerkingsmodellen houdt tot nu toe elke raad en college deze functie(s) aan zichzelf. Er is geen wet en regelgeving die dit verplicht.’

 

 

-

@Jean-Luc juist niet :-( ik dacht dat je mij misschien negatief vond :-)

Daarom is en blijft één ding van belang: "zoek elkaar ook fysiek op" ter voorkoming van spraak en begripsverwarring.

In Horizon 3 gaan we:

- niets meer vernietigen, dus alles bewaren ? dan kunnen de kosten wel gedaald zijn, maar ik heb nu af en toe al problemen met het juiste vinden op Google, omdat er zoveel van bestaat (-forum werkt dan ook niet meer...). Het punt is trouwens ook helemaal niet dat fysieke opslagcapaciteit aanschaffen duur is, maar het beheren ervan, back-ups maken e.d. Ik vind dit nogal kort door de bocht. Daarnaast is meer dan 50% van de gemeentelijke opslagcapaciteit terabytes waar je als informatiemanager of -werker maar weinig tot niets mee te maken hebt. (zie o.a. artikel Ad v Heijst).

- recht om vergeten te worden vind ik eigenlijk al wat achterhaald. Je hebt de informatie toch zelf gedeeld met de overheid? Wie zegt mij dat Snapchat (of de NSA) toch niet alle foto's bewaard? Maar ja, dan had ik het maar niet moeten delen.

- openbaar tenzij is meestal een verhaal van "wat kunnen we allemaal dichtzetten" (of ligt dan aan mijn organisatie :)

- ik ben wel enorm fan van de overbengingstermijn van 8 jaar in de hybride horizon van 2020 (7+1 :), hopelijk brengt dat archiefinstellingen niet meer op rare ideeën dat we nu al gelijk alles moeten uitplaatsen

- eh, de interessante paradox dat "mensen steeds meer van minder weten", we zijn nu toch juist heel erg de andere kant op aan het gaan, d.w.z. "steeds minder van meer", gaat dat echt nog omdraaien in 10 jaar? of 30?

@Mike, Ad van der Heijst onderschrijft vandaag 22 november de stelling nog een keer in een nieuwe blog
http://inforoads.blogspot.nl/2015/11/recordmanagement-of-documentbe...

Overigens denk ik dat het praktischer is de overbrengingstermijn/ actieve openbaarmaking van 20 jaar te verkorten met 10 jaar, loopt dan meer gelijk met de selectielijst.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden