Geef arts en patiënt eigen dossier terug is de titel van de column in de NRC van gisteren, samengesteld door Bart de Koning, die zichzelf privacyspecialist noemt. Samengevat, de komst van het elektronisch patiëntendossier is tegengehouden door de Kamer, maar via een omweg komt er nu een Landelijk Schakelpunt. Over de werking van dit Schakelpunt is men zeer bezorgd en Bart de Koning houdt een pleidooi voor het in eigen beheer houden van je eigen medische dossier. In Zwitserland is dit al praktijk. Vorig jaar is dit idee met een kamerbrief ook al geopperd voor de dossiers van de jeugdzorg, de teruggave aan de cliënten (link). 

Wat vind jij van deze gedachtegang ? Vernietigen of teruggeven ?

Leestip over rapport jeugdzorg (link)

Weergaven: 864

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Mart, je neemt me de woorden uit de mond, ik ben nog voornemens een zienswijze hierover in te dienen.

Het lijkt op het eerste gezicht inderdaad het meest voor de hand liggend en zeker ook rechtvaardig om de het dossier in eigendom aan de client af te staan. Maar wat is het achterligende argument en hoe om te gaan met de privacy van derden die in het dossier voorkomen.

Eigenlijke vinden we dat iemand recht heeft om gedurende haar/zijn hele leven kennis te kunnen nemen van haar/zijn eigen gegevens/dossier, en nogmaals terecht. Dat heeft alleen als consequentie dat we dan voor langdurige beheerkosten staan. Het aan de client af staan in dan een aanlokkelijk alternatief en kom je ook nog tegemoet aan de toenemende opvatting dat persoonlijke gegevens eigenlijk aan de client/burger zouden moeten toebehoren.

Maar het dossier is gevorm door en onder juridische verantwoordelijkheid van betreffende instantie en heeft daarmee de zorgplicht voor alle gegevens en informatie die daar in voorkomt, ook van derden, familie, e.d. De vraag is dan, heeft die client daar ook recht op? En kan de instantie nog verantwoordelijkheid nemen voor wat die client gaat doen met die gegevens? Wat wanneer client en derden een verstoorde relatie hebben? Dit kan heel vervelende gevolgen hebben voor betrokkenen. Misschien wel juist wanneer die dossiers ook nog onjuistheden bevat. De instantie heeft daar dan geen regie meer op.

Dat betekent dus een behoorlijke inspanning om dit dossier te ontdoen van deze gegevens. Of de consequenties accepteren dat we dat raadpleegrecht voor de client en privacybescherming voor alle betrokkenen alleen kunnen waarborgen om het bewaartermijn aanzienlijk te verlengen.  

 

 

 

Volgens mij worden hier twee discussies door elkaar gevoerd. Het EPD en dossier Jeugdzorg. Dat is van belang voor het vernietigingsstandpunt dat je inneemt. Pas dus op voor verwarring. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden