Via Christian van der Ven vernam ik dat er een kamerbrief op 3 oktober 2013 is gestuurd over dossiers jeugdzorg.

kamerbrief-over-wettelijke-bewaartermijnen-dossiers-jeugdzorg.pdf

  • de wettelijke bewaartermijn van dossiers staat zelden op de agenda. De precieze opvattingen van cliënten zijn daardoor niet bekend. Sommige cliënten vragen vooral aandacht voor het kunnen inzien van een dossier, andere cliënten geven aan dat zij niet willen dat hun dossier hen nog jaren blijft achtervolgen.
  • een aantal cliëntenorganisaties wijst op het belang van de ontwikkeling dat dossiers eigendom van de cliënt worden en dat dossiers steeds meer digitaal zijn.
  • het langer bewaren van dossiers kost veel geld, terwijl maar een klein gedeelte opgevraagd wordt.om echt een gedegen beeld te krijgen naar de mening van cliënten is nader onderzoek nodig.
  • Gemeenten staan weer voor veel uitdagingen zoals de decentralisatie van het sociaal domein.

 

Link  BREED naar onzekerheid jeugdzorg.

Link  BREED naar informatie in het sociale domein.

 

De nieuwe Jeugdwet wordt besproken in de Eerste en Tweede Kamer en dat betekent dat een en ander meer concreet wordt voor gemeenten. De Tweede Kamer bespreekt de jeugdwet op 9 oktober (link).

Voor de vele medewerkers van gemeenten is het traject van de informatievoorziening nog niet helder, al dan niet samen met andere gemeenten. Daar zal zeker een handreiking voor komen.

De kamerbrief roept wel vragen  op. Moeten gemeenten de digitale bestanden aan cliënten gaan teruggeven ? Gaan gemeenten dat ook voor cliëntendossiers Sociale Dienst doen ?

Wat is de relatie met de medische dossiers ?  Wat wordt de precedentwerking ? Gaan we omgevingsvergnningen ook teruggeven aan burgers ?

 

 

 

 

 

Weergaven: 333

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden