Steeds minder advertenties voor vacatures voor uitvoerende DIV medewerkers

Ik zie steeds minder advertentis voor vacatures waar men zoekt naar gewone, uitvoerende DIV medewerkers. De meeste vacatures betreffen alleen hogere functies zoals Digidiv, informatie managers, coordinators, change managers, etc. Ik vraag me af waarom dat is? Als iemand het antwoord weet, hoor ik het graag.

Weergaven: 4727

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het is een belangrijke vraag, die je aan de orde stelt. Ik denk dat je constatering juist is en verband houdt met het digitaal, zaakgericht werken. Veel DIV medewerkers, om het zo maar te noemen, schuiven steeds meer op richting KCC en secretariaten. Anderen gaan meer richting de werkprocessen in de ICT omgeving.
Ongetwijfeld is er ook een relatie met dit vraagstuk
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/dreigt-er-administratieve-c...

Wat mij opvalt Jurriaan, is dat je spreekt over 'gewone uitvoerende DIV medewerkers' en over 'het gewone DIV werk'. Wat versta je hieronder? De DIV'er die analoge poststukken registreert en analoge dossiers vormt? Die verdwijnen inderdaad. 

De ontwikkelingen in de digitalisering leiden onvermijdelijk tot veranderingen in de taken en ook in de rollen van de traditionele DIV'er. De uitvoerende werkzaamheden verschuiven naar niet-DIV'ers en de 'traditionele DIV'er' krijgt juist een adviserende, faciliterende en regisserende taak t.b.v. de niet-DIV'ers. Dit werk zit inderdaad op een hoger werk- en denkniveau dan dat van de traditionele DIV'er. Je kunt het vergelijken met het verdwijnen van de typekamer toen de computer voor alle medewerkers beschikbaar kwam.

De DIV'er 'nieuwe stijl' zal dan ook een andere opleiding en competenties nodig hebben dan tot nu toe het geval was. En daar is nu blijkbaar vraag naar.   

Bij de gemeente Amsterdam is men juist de afdelingen Informatievoorziening (met o.a. informatiemanagement, functioneel beheer, beveiliging en privacy) en DIV aan het samenvoegen omdat deze vakgebieden zo dicht bij elkaar liggen dat het niet logisch zou zijn om apart te opereren. 

Jurriaan, jammer dat je over het "vuile of domme werk" spreekt, want dat is het natuurlijk niet. Het zijn gewoon werkzaamheden die gedaan moeten worden; alleen de manier waarop en door wie, dat verandert. Niet-DIV'ers worden daarin opgeleid en begeleid door degenen die daar verstand van hebben, de huidige DIV'ers. 

Een dergelijke verschuiving zie je in het hele vakgebied, zoals ook bij de historische archieven waar steeds vaker een beroep gedaan wordt op burgerparticipatie.

Jurriaan, misschien heb je iets aan deze site met veel tijdelijke vacatures van uitzendbureaus: http://werkenindediv.nl/category/werk-en-banen/

Het vak en de arbeidsmarkt zijn veranderd, opleidingen spelen daar niet altijd op in. Een aspect dat nog niet benoemd is, maar waar ik me weleens vragen over stel in hoeverre oude kennis, in mijn vak bijvoorbeeld paleografie, nog wordt overgedragen aan nieuwe generaties.

Ook verbaas ik me vaak over het idee van sommige bestuurders dat voor bepaalde werkzaamheden zoals digitalisering geen vakkennis nodig is. En dat digitalisering zou goedkoop is. Dit is volgens de oorzaak dat veel digitaliseringstrajecten mislukken.

Een ander punt is, dat gemeenten steeds meer kennis (denken) in te kopen bij deskundigen. Je ziet dat vooral bij de 3D's. Maar die kennis moet vooral in de eigen organisatie aanwezig zijn, ook als je opdrachtgever bent.

 

Dan als laatste, de arbeidsmobiliteit bij ambtenaren is laag.

Jurriaan, er wordt al jaren geroepen dat de digitalisering ons vakgebied radicaal zou veranderen. En nu zie je aan

de hand van de vacatures dat dit daadwerkelijk ook gebeurd. De nadruk komt te liggen bij de digitale kanten van

ons vakgebied. En worden er steeds meer om digi-divvers gevraagd dan om analoge-divvers.

Wat ik wel zie in mijn omgeving is dat er veel projecten zijn om oude archieven op te schonen voordat deze

worden overgebracht danwel worden gedigitaliseerd. En voor de projecten wordt vaak gebruikt gemaakt van

inhuur door gespecialiseerde bureaus.

Aangezien ik onlangs enige tijd werkeloos ben geweest heb ik de websites van deze bureaus met enige regelmaat

bezocht en er is ook voor "oude-archief"-tijgers nog wel het een en ander te vinden.

 

Mvg, Jan-Jaap

Ik zie binnen onze eigen afdeling dat er veel meer behoefte is aan verander- en procesmanagers, applicatiebeheerders en gebruikersondersteuning. We hebben wel nog steeds DIV'ers, analoog én digitaal, maar verhoudingsgewijs zijn dat er minder geworden.

 

Het scanproces wordt steeds meer geautomatiseerd en gestandaardiseerd, waardoor er in de uitvoering minder personeel nodig is. Bovendien daalt bij ons de papieren stroom fors, zo heb ik mij laten vertellen. Ook het bewerken en opruimen van archief is minder nodig, omdat we enerzijds meer zaken vooraf regelen (dus minder "over de schutting" krijgen) en anderzijds omdat we op grond van risico's scherpere keuzes maken over waar we onze tijd aan besteden.

@Andrea, ik kan alleen voor erfgoedinstellingen spreken, de praktijk daar is ook de laatste 10 jaar sterk veranderd.
Jurriaan, niet alleen veranderd ons werk van analoog naar digitaal ook de manier van hoe de organisaties werken veranderd. Waar nu uitgaande documenten nog analoog getekend en daarna geregistreerd worden verdwijnt langzaam uit overheidsland.
Het digitaal genereren, ondertekenen en archiveren zal steeds vaker worden uitgerold. En dan zul je zien dat divvers meer een controlerende rok krijgen.
Zoals Marco al zei worden het meer procesmanagers. Zelf denk ik dat de traditionele divver straks een toezichthouder wordt. Controleren of documenten correct zijn en dat zaken compleet worden afgedaan enzo.

En dat zijn taken die de huidige divver ook doet. Het knippen van gaatjes en vouwen van dozen zal dan gelukkig tot het verleden horen. Maar voordat dat zo ver is zal ik nog wel een aantal papercuts te verduren krijgen denk.

Werkse Jan-Jaap

Is het misschien zo dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden voor de "benaming" van de functie? Dat het wellicht wat aantrekkelijker klinkt? En anders zou het kunnen liggen aan het feit dat men aan de functie van DIV-medewerker hogere eisen gaat stellen. Ik zie die ontwikkeling ook in mijn eigen organisatie. Er wordt ook steeds meer verwacht van de "DIV-medewerker" door o.a. het invoeren van zaakgericht werken. 

Je zegt: (Ik citeer) "als alle medewerkers gaan werken met een DMS". Vakspecialisten op een ander terrein dan DIV zie ik liever niet "rommelen" met een DMS. Eerlijk, dat wil je niet hebben in de praktijk en ik ben ervan overtuigd dat vele "Vakspecialisten" uit andere disciplines hier niet op zitten te wachten. Dat zou voor hen extra werk zijn waar ze gewoonweg geen tijd voor hebben of willen vrijmaken. Een zaaksysteem is wat anders dan een DMS, een DMS is een omgeving die achter het zaaksysteem draait en moet worden beheerd door een DIV-specialist. 

Misschien hier in een notendop de veranderingen op een rij ?

link

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden