Scanapparatuur overheidsinstellingen voldoet niet aan handreiking vervanging

Er is een bekende godsdienstige wijsheid: Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan. Sinds 25 februari 2014 kennen we de handreiking vervanging en dat is een belangrijke stap voorwaarts naar de digitale overheid in 2017.

Bij het opstellen van de handreiking kan je tussen de regels door lezen dat de richtlijnen van het project Metamorfoze van de Koninklijke Bibliotheek van grote invloed zijn geweest op de samenstelling van de handreiking. Voor wie het niet weet,  Metamorfoze is het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed. Het wordt gefinancierd door het Ministerie van OCW. Daar is de laatste jaren veel expertise opgebouwd op het gebied van digitalisering van papier. In Nederland zijn er scanbedrijven, die voldoen aan de richtlijnen van Metamorfoze zoals Picturae, GMS. Deze bedrijven kunnen ook prima worden ingehuurd bij het aanbesteden van backlogging processen. Maar … de praktijk van het scannen bij overheidsinstellingen is een geheel andere, de apparatuur voldoet vrijwel nooit aan deze eisen.

Daarom mijn stelling over de berg. Gaan overheidsinstellingen voldoen aan de nieuwe richtlijn door bij het aankopen van scanapparatuur de nieuwe eisen mee te nemen of is dat een brug te ver ? Of komt er een streven naar het verbeteren van dergelijke apparatuur, dan heeft ook de nodige consequenties voor de kosten van de opslag.Of wordt de handreiking vertaald naar de dagelijkse scanpraktijk ?

Wat is jouw mening over dit onderwerp ? Ik krijg de laatste maand de indruk dat er kennis is genomen over het feit dat de handreiking er is, maar dat de vertaling naar de praktijk op dit moment nog een brug te ver is.

Weergaven: 1778

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Jean-Luc en Eric, Ook wat de metadata betreft komt KING dit half jaar met een die aansluit bij de ZTC. Omdat de TLOP van de WVI daaraan niet voorziet, kan deze niet als standaard voor gemeenten worden aanvaard.

Het zou fijn zijn dat de VNG/ KING gemeenten actiever over dit soort zaken informeert, ook wanneer de documenten pas in concept gereed zijn. En daar mogen ze ook BREED voor gebruiken.

Het zou fijn zijn dat de VNG/ KING gemeenten actiever over dit soort zaken informeert, ook wanneer de documenten pas in concept gereed zijn. En daar mogen ze ook BREED voor gebruiken.

@Yvonne: Amen to that!

@Erik, voor de Inotec scanners zie deze link: http://www.inotec.eu/fileadmin/media/pdf/InoTec_4x3_eng_8_2012.pdf . Voor de Kodakscanners ligt het toch nog iets complexer, deze zouden samen met Bowe Bell & Howell de scannerserie Ngenuity hbben ontwikkeld. Zie deze link http://graphics.kodak.com/docimaging/uploadedFiles/Ngenuity_Brochur....

De Inotec scanners heb ik zelf ervaring mee en worden ook veel toegepast bij servicebureaus, dit zijn bewezen werkpaarden. De Ngenuity scanners ken ik zelf niet.

Let wel: het betreft hier altijd hoog volume scanners, dus machines met een doorvoersnelheid vanaf 120 vel per minuut en een overeenkomstige prijs.

Bij servicebureaus met scanners waar het kleurenprofiel niet instelbaar is wordt ook nog wel eens achteraf via Photoshop-scripts een kleurenprofiel toegevoegd. Maar of dit nou een route is die ik bij gemeenten zou aanbevelen is een tweede.

Voor omgevingen waar geen capaciteitsbehoefte voor dergelijke scanners aanwezig is benadruk ik dat het overgrote deel van gemeentelijke documenten bestaan uit op termijn te vernietigen bescheiden en/of in ieder geval niet uit erfgoedmateriaal en daar heb je zeker niet een van de Metamorfoze richtlijnen voor nodig en kun je dus ook uitstekend uit de voeten met goedkopere oplossingen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden