Beste collega's,

In het kader van de koppeling van ons DMS (Filenet P8) aan zaaksysteem E-Maxx hebben wij vanuit DIV gekeken naar de benodigde metadata.

KING is, samen met een aantal gemeenten, samenwerkingsverbanden en softwareleveranciers, bezig om daarvoor een standaard te ontwikkelen.  

In het KING document "Standaard services voorontsluiten en koppelen van Zaaksysteem(ZS) en Document Management Systeem(DMS), versie 4.09, staat dat de specificatie alleen betrekking heeft op zaken in de dynamische fase en dat, helaas, archivering voor langere termijn van een zaak valt buiten de scope van deze specificatie.

Wij denken dat het effeciënt werkt als je vroegtijdig metadata vastlegt, ook die voor RMA en wellicht later het e-depot.   

In hoofdstuk 1.6 lezen wij dat de 1.0 versie van deze nieuwe gemeentelijke standaard nog verder doorontwikkeld gaat worden. Een suggestie voor uitbreiding is o.a. afsluiten/archiveren van zaakgegevens. Wie willen graag in contact komen met collega's uit de BREED gemeenschap die betrokken zijn bij de 1.0 versie, die ons inhoudelijk daar wat meer kunnen vertellen en bovendien onze gedachte ook ondersteunen. Wij zijn benieuwd naar jullie reacties.

Jolanda Polkamp en Mart Mommers

 

Weergaven: 1209

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beheermetadata en minimaal de metadata o.g.v. de Richtlijn metagegevens Overheidsinformatie, die de basis vormen voor het e-depot. Ben jij op enigerlei wijze betrokken bij de totstandkoming van de ontwikkeling van die standaard services door KING? 


Jean-Luc Rouvroye zei:

Ik denk dat zaaktype (voor de maximale bewaartermijn) en het besluit (verleend, geweigerd, ingetrokken) voldoende is voor de archivering. Uiteraard komen de NAW gegevens van de aanvrager ook mee. Wat zou je nog meer willen vastleggen?

Hoewel ik mij kan voorstellen dat KING dms brug al heel hoog gegrepen is, wil ik graag aandacht voor ECM brug en koppeling aan een dynamische selectielijst voor gemeentelijk archiefbescheiden. Met ECM bedoel ik een voorziening die content management (website) publicatie, documentmanagement en rma functionaliteit verbind en die technisch realiseerbaar is door softwareleveranciers binnen een standaard en onderhoudsbijdrage van 20-15 % per jaar (wat ik toch vaag vind; wat je daarvoor krijgt).

Heb je er al over nagedacht om de koppeling te ontwijken en filenet te vervangen voor het geïntegreerde DMS van Exxellence? Zo'n koppeling is kostbaar, onderhoudsgevoelig en levert vaak net niet de functionaliteit die je echt zou willen. Als je eenmalig investeerd in een conversiestrategie, ben je daarna overal vanaf. Exxellence heeft een prima geïntegreerde oplossing.

@Bart, het ei van Columbus !!!

Mart, Ik ben hier ook in geïnteresseerd. De huidige koppeling Civision zaakafhandeling met CORSA geeft nagenoeg geen metadata mee. De leveranciers willen doen geloven dat ik een roepende in de woestijn ben, als ik stel dat er voldoende metadata mee moeten komen naar het DMS/RMA.

Ik heb begrepen dat de uitbreiding van de DMSbrug met het afsluiten/archiveren van zaakgegevens op de agenda staat van de VNG archievencommissie van maart 2013. Mocht de VNG dat gaan ondersteunen dan is de kans aanzienlijk dat KING dat opvolgt en in een volgende versie gaat realiseren.


Marc Bonnes zei:

Mart, Ik ben hier ook in geïnteresseerd. De huidige koppeling Civision zaakafhandeling met CORSA geeft nagenoeg geen metadata mee. De leveranciers willen doen geloven dat ik een roepende in de woestijn ben, als ik stel dat er voldoende metadata mee moeten komen naar het DMS/RMA.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden