Daarnet een gesprek gehad met de database manager van mijn werk. Hij vertelde me over .JSON - een manier om gegevens (en metadata) op te schrijven die veel op .XML lijkt en -volgens hem- in de toekomst ook best wel eens heel geschikt zou kunnen zijn voor documentopslag.

Nu ben ik dus bijzonder nieuwsgierig geworden. Wie o wie heeft al van .JSON gehoord en kan me er iets meer over vertellen/ naar goede artikelen etc. doorverwijzen??

Weergaven: 806

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik heb er nog niet veel over gehoord, maar bij het Kennisinstituut Digitale Cultuur vond ik het volgende:

http://www.den.nl/standaard/405/JavaScript-Object-Notation

Het bestandsformaat zelf heb ik (nog) niet op de lijst voorkeursformaten van het Nationaal Archief kunnen vinden. Wellicht dat dat in de toekomst nog gaat gebeuren.

Ja, JSON is een internationaal gebruikte standaard: ecma-404 (zie http://www.json.org/) en IETF 7159 zie https://tools.ietf.org/html/rfc7159) en bestaat al minstens 11 jaar (https://www.ietf.org/rfc/rfc4627.txt). Een document van ECMA heb ik bijgevoegd. Internationaal gebruiken tegenwoordig veel grote/veelgebruikte API's (uitwisselingsinterfaces) JSON als standaard uitwisselformaat of als tenminste één van de standaarden. Je kunt bijvoorbeeld informatie van de werken van het Rijksmuseum (Rijksmuseum API) ophalen in JSON formaat. Zie de fraaie voorbeelden op http://rijksmuseum.github.io/. In Nederland gebruiken we volgens mij nog vaak XML.

Een voordeel t.o.v. XML is bijvoorbeeld dat alle informatie in dezelfde tekenset gecodeerd wordt (unicode), terwijl XML dat vrij laat. De opslag is in mijn ervaring vaak ook beknopter dan bijvoorbeeld in XML. Velen ervaren JSON als simpeler. Parsers voor JSON zijn volop beschikbaar voor allerlei (programmeer)talen en meestal kostenloos. Naast open-source tools, bieden ook commercieel ondersteunde databases, zoals Oracle, standaard ondersteuning voor JSON (https://docs.oracle.com/database/121/ADXDB/json.htm#ADXDB6246).

De specificaties kunnen nogal technisch aandoen. Een mooi kort artikel met een uitgewerkt voorbeeld, zag ik bij Adobe: https://adobe.github.io/Spry/articles/json_primer/json_primer.html

Bijlagen:

Ik heb ervaring met het bijhouden/actueel houden van een termenset (voor documentopslag) in SharePoint m.b.v. een JSON-file. Daar is een JSON file erg handig voor. Het is gewoon een txt-file (met kladblokfunctie te bewerken) waarin je aanpassingen kunt doen. Het is daarom ook veel makkelijker dan een XML-file

Enkele gemeentes in de regio werken met zaaksystemen waaruit de export in BLOB en JSON files aangeleverd wordt. Deze bestandsformaten zijn helaas (nog) niet geschikt om in een e-depot in te lezen zonder handmatige conversies. Hiervoor wordt nu enkel een ToPX XML geaccepteerd.


P. van den Bosch zei:

Enkele gemeentes in de regio werken met zaaksystemen waaruit de export in BLOB en JSON files aangeleverd wordt. Deze bestandsformaten zijn helaas (nog) niet geschikt om in een e-depot in te lezen zonder handmatige conversies. Hiervoor wordt nu enkel een ToPX XML geaccepteerd.

Als je iemand in je omgeving hebt, die een scriptje kan maken (in Python), dan kun je JSON heel eenvoudig (batchgewijs dus geautomatiseerd) naar XML laten omzetten. Python is gratis en instructies staan op https://pypi.python.org/pypi/dicttoxml (onder het kopje "JSON to XML").

Of de inhoudelijke velden die aangeleverd zijn, alle benodigde informatie bevatten, en ook compleet én goed gecodeerd zijn (volgens TMLO/ToPX) is uiteraard een ander, tweede aspect.

Fijn, al die reacties!!! Ik heb heel wat te lezen ;-)

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden