Waarschijnlijk door de feestdagen was me de circulaire aan gemeenteraden en colleges van B. en W. over de informatiebeveiliging van Suwinet van 19 december 2013 geheel ontgaan. De SVB, UWV en gemeentelijke sociale diensten wisselen gegevens uit.

 

Maar nu is uit onderzoek van de inspectie SZW gebleken dat slechts 4% van alle gemeenten in Nederland voldoet aan de norm van vertrouwelijkheid. Het is me niet bekend welke gemeenten dat precies zijn. Wat ik wel weet dat er slechts 80 van de 403 gemeenten zijn bezocht.  De staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft alle colleges van B. en W. en gemeenteraden aangeschreven en vraagt welke maatregelen een gemeente gaat nemen om die vertrouwelijkheid wel te gaan borgen. De VNG gaat dan een verbeterplan maken.

 

Meer weten, lees deze circulaire.

Publicatie voor een veiliger gebruik van Suwinet vind je hier.

naar_veiliger_gebruik_van_suwinet%5B1%5D.pdf

 

Voor meer informatie naar een veilig gebruik van Suwinet zie deze link naar de website VNG.

Als je meer weet over deze zaak, alle info is welkom via BREED  !

Weergaven: 948

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

informatiebeveiliging is een onderwerp dat we zeer serieus nemen, maar dit onderzoek van de inspectie SZW moet je met een korrel zout nemen. In de gesprekken die we hebben gehad rond dit onderzoek leek men er bijna op uit om je te laten zakken. En dat is ze blijkbaar bij 96% van de gemeentes gelukt. We hebben dit in een brief aan de staatssecretaris laten weten, naast het feit dat we nu alles schriftelijk gaan vastleggen... :(
@Rob, bedankt voor de nuance !

Zie ook deze link.

Overigens vernam ik dat niet iedere gemeente is onderzocht.

De berichtgeving leek overtrokken en geen recht te doen aan de praktijk bij alle gemeenten in Nederland.

Er verscheen vandaag een nieuwsbericht over een selftest link

Extra voorlichtingsbijeenkomst vernieuwde gebruikersrapportage Suwinet

woensdag 9 juli 2014

De VNG heeft de afgelopen periode een aantal instructiesessies over de door BKWI vernieuwde gebruikersrapportage van Suwinet-Inkijk voor gemeenten georganiseerd.Op initiatief van de gemeente Breda komt er nu een extra voorlichtingsbijeenkomst over de vernieuwde gemeentelijke gebruikersrapportage van Suwinet op 9 juli van 9.30 tot 12 uur (inloop vanaf 9 uur).

Presentaties worden gegeven door Jasja van Ark, senior beleidsmedewerker Expertisecentrum Sociaal Domein bij de VNG en door Ted Strik, accountmanager bij het BKWI.

Locatie

Gemeente Breda, Stadskantoor/Ontvangstruimte, Claudius Prinsenlaan 14, 4811 DJ Breda
 

Doelgroep

Managers, teamleiders, security officers, applicatiebeheerders en controlemedewerkers van (intergemeentelijke) sociale diensten en gemeentelijke afdelingen Sociale Zaken/Werk en Inkomen.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst

Aanmelden

Via een mail aan Rein Nigg, informatiebeheerder security officer Suwinet: rw.nigg@breda.nl

Meer informatie

Nieuwe blog:

Als stagiair even opzoeken wat de baas verdient of hoeveel het huis van Gordon kostte: dat kan gewoon bij de gemeente. Het gegevensnetwerk Suwinet heeft grote beveiligingslekken, die niemand lijkt te kunnen dichten.

Raad van State gaat niet akkoord met het ontwerpbesluit SyRI, waarmee uitvoering moet worden gegeven aan uitgebreidere vormen van bestandskoppeling binnen een aangepaste Wet SUWI.

De opsomming lijkt niet bedoeld om in te perken, maar om zoveel mogelijk armslag te hebben', aldus de Raad. Ook zijn in de lijst gegevens opgesomd over overtredingen, boetes, detentie, zorgverzekeringen en re-integratie - gegevens die volgens de verruimde wet nadrukkelijk niet zouden worden gebruikt. Het advies van de Raad is deze gegevens te schrappen uit de lijst.

 

link

Privacy Barometer over de Raad van State en Suwinet, de Minister legt het advies van de Raad van State naast zich neer
http://www.privacybarometer.nl/maatregel/85/De_transparante_burger
Ergens in de aanvulling dit gelezen: "de wijze waarop" is het volgen waard denk ik.
Artikel 5a.7 Proces-verbaal vernietiging

1. De bewerker respectievelijk Onze Minister stelt bij vernietiging van gegevens als bedoeld in artikel 5a.2, vierde lid, respectievelijk artikel 5a.3, derde en vijfde lid, en artikel 5a.5, vijfde lid, ter zake een proces-verbaal van vernietiging op waarin staat op welke wijze de gegevens zijn vernietigd alsmede de datum waarop en de locatie waar de vernietiging heeft plaatsgevonden.


2. Het proces-verbaal, bedoeld in het eerste lid, wordt door de bewerker respectievelijk Onze Minister ter kennisname aan het samenwerkingsverband verzonden

Hierbij de link naar het persbericht van het CPB en het rapport betreffende de gemeente 's-Hertogenbosch: http://www.cbpweb.nl/Pages/pb_20141203_beveiliging-suwinet.aspx

Het Ierse ministerie van Sociale Zaken heeft onbeperkt toegang gehad tot de gegevens van alle personen die geregistreerd staan in Suwinet. Dit blijkt uit onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens.

Toegang tot alle gegevens
Suwinet is een besloten systeem waarmee verschillende overheidsorganisaties maatschappelijk gevoelige persoonsgegevens uitwisselen in het kader van werk en inkomen. Het Ierse ministerie mocht weliswaar gegevens inzien van Ieren die in Nederland hebben gewerkt of hier een uitkering hebben ontvangen, om te beoordelen of zij recht op een uitkering hebben in Ierland. Het Ierse ministerie bleek echter toegang te hebben tot persoonsgegevens van alle personen in Suwinet. Het UWV heeft naar aanleiding van het onderzoek alle gegevensverstrekking aan Ierland via Suwinet stopgezet.

Antwoord op raadsvraag gemeente Tilburg over o.a. Suwinet
http://bis.tilburg.nl/upload/notas/2015/02%20Antwoorden%20Privacy%2...

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden