Het beheer van de modellen archiefverordeningen en besluiten informatiebeheer berust niet bij de VNG, maar sinds 2013 bij de BRAIN. Een werkgroep is bezig de modellen, zoals die op de website van BRAIN zijn  gepubliceerd, te actualiseren. Tijdens de vergadering in het najaar 2014 van de sectie inspectie is de stand van zaken toegelicht, het is wachten op de nieuwe modellen.

De huidige modellen zijn verouderd. Eerder via BREED heb ik input gevraagd vanwege de noodzaak tot herziening van de verordeningen van de aangesloten gemeenten. Die discussie was zeer nuttig. Hoewel het jaar nog zeer jong is, zijn al veel gemeenten ook zonder handreiking van BRAIN aan de slag gegaan met de herziening en hebben nieuwe verordeningen voor 2015 door de gemeenteraad laten vaststellen, te weten:

  • Gemeente Alphen-Chaam link
  • Gemeente Asten link
  • Gemeente Baarle-Nassau link
  • Gemeente Deventer link
  • Gemeente Geertruidenberg link
  • Gemeente Heusden
  • Gemeente Horst aan de Maas link
  • Gemeente Koggenland link
  • Gemeente Nieuwegein link
  • Gemeente Utrecht, wel uit 2014 link
  • Gemeente Zuidhorn link
  • GR Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2014 link

Beschik jij ook best practises, het verzoek is die te delen. Je vakgenoten maken er dankbaar gebruik van.

En heb je ervaringen met de 'nieuwe 'wet op bedrijfsvoeringsorganisaties en archiefverordeningen, ook dat horen we graag.

Gerelateerde blogs

Mandaten en Archiefwet link

Machtigingsformulier (gemeentelijke) selectielijst link

Weergaven: 3554

Je kunt niet meer reageren op deze discussie.

Berichten in deze discussie

Ik kom nog op dezelfde pagina uit als ik de link volg. Of ligt dat aan mijn lokale instelling oid?

Naar beneden scrollen en je ziet ze.

De modellen archiefverordening zijn gedateerd november 2012, ook daarin zitten alle wijzigingen die nodig waren wegens invoering Wet Revitalisering generiek toezicht en/of wijzigingen van de Archiefwet(geving).  Met nadruk wordt gesteld dat het hier gaat om modellen die nog door de organisaties aangepast en ingevuld moeten worden naar de eigen situatie en wensen.

Voor vragen, neem contact op met adejonker@stadsarchief.amsterdam.nl

Modellen Archiefverordening

- Model gemeente met benoemde archivaris (concept)

- Model gemeente zonder benoemde archivaris (concept)

- Model openbaar lichaam met benoemde archivaris

- Model openbaar lichaam zonder benoemde archivaris

- Model waterschap met benoemde archivaris

- Model waterschap zonder benoemde archivaris

Besluiten Informatiebeheer:

- Model gemeente met benoemde archivaris (concept)

- Model gemeente zonder benoemde archivaris (concept)

- Model openbaar lichaam zonder benoemde archivaris

- Model openbaar lichaam met benoemde archivaris

- Model waterschap met benoemde archivaris

- Model waterschap zonder benoemde archivaris

Bij mij gaat het nog steeds niet goed. Als ik b.v. bij de Archiefverordening klik op de onderste link krijg ik deze foutmelding te zien: http://www.breednetwerk.nl/main/error/404?filename=downloads/verord... .

@Tineke, het beste is dat je contact opneemt met BRAIN, 06-54714703.

@Tineke, op de pagina van BRAIN staan de concepten van de nieuwe modellen voor alléén gemeenten. Deze worden rondgestuurd met het verzoek om feedback, staat erboven. Ik vermoed dat men ná de feedback-ronde de definitieve modellen plaatst. En dat men op grond daarvan dan ook de nieuwe modellen voor waterschappen en openbare lichamen maakt en plaatst.

N.B. Ik kan alle 4 de concepten op de website van BRAIN gewoon openen.

He he, gelukt. Ik had de toevoeging "(concept)" over het hoofd gezien. Valt niet zo op dat die nieuw zijn in het overzicht. Ze staan in de plaats van de huidige, terwijl ze nog niet zijn vastgesteld, dat is wel verwarrend. En ik had verwacht dat alle decentrale overheden om feedback zouden worden gevraagd ;-). Het overgrote deel van de inhoud is immers gelijk? Ik zal alvast eens voor de waterschappen kijken.

Komen er overigens ook modellen voor de provincies? 
 
Jolanda de Jong zei:

@Tineke, op de pagina van BRAIN staan de concepten van de nieuwe modellen voor alléén gemeenten. Deze worden rondgestuurd met het verzoek om feedback, staat erboven. Ik vermoed dat men ná de feedback-ronde de definitieve modellen plaatst. En dat men op grond daarvan dan ook de nieuwe modellen voor waterschappen en openbare lichamen maakt en plaatst.

N.B. Ik kan alle 4 de concepten op de website van BRAIN gewoon openen.

@Tineke, ik heb de onduidelijkheid doorgegeven aan BRAIN en wellicht wordt het opgepakt.

@ Tineke, BRAIN heeft e.e.a. al verduidelijkt. En op hun homepage staat dat de concept-modellen zijn voorgelegd aan BRAIN-leden voor feedback. BRAIN is vast ook blij met eventuele feedback van jou! Men verwacht dat de modellen definitief zijn na 2-11. Op basis van de definitieve modellen stelt men later modellen op voor waterschappen en openbare lichamen.

Volgens mij verzorgt LOPAI de modellen voor provincies. Ik weet niet of deze ook geactualiseerd (moeten) worden.

Misschien ter aanvulling, BRAIN heeft de taak van het LOPAI in deze overgenomen.

Dank voor de snelle (re)actie, nu is het inderdaad duidelijker.

Niet om het één of ander .... maar het insturen van inhoudelijke reacties over de nieuwe concept regelingen is mogelijk. Maar ware het niet handig geweest om er ook op te reageren op dit Platform ? Dan weten we van elkaar ook wat we er van vinden ?

Zo heb ik bezwaar tegen het toezichthoofdstuk zoals dat in het model wordt beschreven voor gemeenten ZONDER archivaris. Er wordt NB verwezen naar het 'archivarisartikel' in de wet, in een verordening waarin de archivaris NIET voorkomt. Maar wel een toezichthouder. Die horizontaal toezicht uitoefent. Gewoon intern toezicht wordt hiermee bedoeld. Is er al sinds jaar en dag. Door of namens de archivaris.

Horizontaal toezicht kennen ze wel bij de Belastingdienst; als er afspraken worden gemaakt tussen die dienst en een geinspecteerde. Laten we dat nou niet over gaan nemen. Met ook nog eens de kans dat het verward gaat worden met de HORIZONTALE verantwoording. Zoals dat enkele jaren geleden is ingestoken met wijziging van het IBT.

Een poosje terug reageerde ik over deze materie ook al eens in de groep Toezicht alhier.

Kortom. Als er geen archivaris in een gemeente is, dan is er ook GEEN TOEZICHT. Ook niet intern. Willen we de kwaliteit van informatiebeheer en -huishouding zo goed mogelijk hebben - en dat willen we - dan moet dat via (het zwaar optuigen van het) het Kwaliteitssysteem. Met normen en de mogelijkheid tot audit en controle. Gedaan door een Recordsmanager (intern) opf een auditer (intern of extern). En dat hele gebeuren wordt netjes verantwoord in het verantwoordingsverslag van college aan de raad. En aan de provincie i.k.v. generiek toezicht IBT.

Pfff. Lang verhaal. Essentie voor wat betreft de model archiefverordening wat mij betreft dus: Hoofdstuk over het toezicht kan niet als er GEEN archivaris is. 

@Martin, voor zover ik heb begrepen ligt een en ander ligt genuanceerder zoals jij stelt. Na deze modellen komen er nog nieuwe ook zonder archivaris. Als er geen archivaris is benoemd, moet de gemeentesecretaris het horizontale toezicht organiseren. Gecompliceerd als je nadenkt over rollen en verantwoordelijkheden, maar zo zijn de verantwoordelijkheden wel belegd.  Als die secretaris dat niet doet, is er de verticale toezichthouder om daar op toe te zien dat dat wel gebeurt.

Ik deel overigens je opvatting dat de modellen een bredere scope moeten hebben dan alleen archiefinspecteurs en daar alleen besproken moeten worden.

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden