Graag zou ik enkele reële voorbeelden krijgen van missers bij het archiveren; en de gevolgen hiervan. Bijvoorbeeld zaken die niet (op de juiste wijze) gearchiveerd waren en waardoor men door juridische gevolgen op hoge kosten is gekomen.
Natuurlijk niet herkenbaar of herleidbaar; het doel is niet om mensen te kijk te zetten maar puur om enkele voorbeelden te vezamelen waarmee men leidinggevenden kan overtuigen van het grote balang van ons werk!
Alvast bedankt en groetjes,
Paulien

Weergaven: 482

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Paulien,

Deze crisis schijnt ook te maken met de geitenkwestie, zie deze link.

 

 

Hoi Paulien,

Misschien is het een idee om de archiefinspecties van de provincies aan te schrijven en enkele jaarverslagen op te vragen met daarin missers of voorbeelden van slecht archiefbeheer en de daaruit voortkomende juridische of financiële gevolgen. Je kunt ook een archiefinspecteur telefonisch benaderen. De jaarverslagen zijn openbaar. Misschien hebben de redacties van vakbladen nog verhalen paraat. Succes! Als je wat gegevens verzameld hebt, ben ik wel geïnteresseerd.

 

Ik test even of de links nog werken, maar onder wat er kan gebeuren als uitgeleende dossiers zoek raken...

Politieke archiefthriller in de Gelderlander, 2009-2010

22 september 2009

Er komt geen nader onderzoek naar de verdwijning van zoekgeraakte dossiers in het stadhuis van Doetinchem. Dat laat het college weten. Daarmee zal nooit achterhaald worden wat er in de dossiers staat en wie ze heeft laten verdwijnen.

1 oktober 2009

"De kwestie van de verdwenen dossiers zal vooralsnog niet worden gesloten", zei Kaiser. De aanleiding om tot heropening over te gaan is, volgens de burgemeester, een artikel in dagblad De Gelderlander van woensdag 23 september met als kop: 'Geen onderzoek dossiers'. "Na dat artikel is er nieuwe informatie bij de gemeente binnen gekomen", vertelde Kaiser. "Het onderzoek wordt op korte termijn in gang gezet. Ik hou u op de hoogte." Om welke informatie het gaat, zei Kaiser niet.

20 januari 2010

Het verdwenen Tebecai-dossier is terecht. Het lag in de kast in het kantoor van wethouder Koos Kuiper van de gemeente Doetinchem. Volgens de wethouder kwam hij het dossier tegen toen hij vanwege de verhuizing van het stadhuis van Doetinchem zijn kantoor en kasten aan het leegruimen was.

20 januari 2010

De wethouder kan niet verklaren hoe het dossier in die kast terecht is gekomen. Volgens hem was heeft hij de kast in tegenstelling tot zijn voorganger Blom nooit in gebruik gehad. Raadslid Dirk Kuipers stelt nu dat hij het dossier nog heeft ingezien nadat Rob Blom al plaats had gemaakt voor Koos Kuiper. Het dossier is dus pas nadien in de kast terecht gekomen.

23 januari 2010

In zijn verklaring over hoe het dossier in zijn kast is terecht gekomen stelt Kuiper in het rapport dat hij mogelijk het slachtoffer is geworden van een 'vereffening van een openstaande politieke rekening'. Hij doelt op politieke geruzie in 2006 toen het college met D66, PvdA en GroenLinks ten val kwam. Fractievoorzitter Martin Thus van het CDA zegt desgevraagd dat hij die mogelijke conclusie van zijn partijgenoot 'voorbarig' vindt.

25 januari 2010

Wethouder Koos Kuiper (CDA) van Doetinchem trekt zijn beschuldigingen dat anderen betrokken zouden zijn bij verdwijnen en weer opduiken van het omstreden Tebecai-dossier weer in. In een brief aan alle fractievoorzitters betuigt hij spijt over 'ten onrechte ontstane beelden'. […] Hij verklaart zich bereid helderheid te scheppen over een en ander, 'aangezien ik zelf ook groot belang hecht aan een goede reconstructie van het verleden.'

26 januari 2010

Koos Kuiper (CDA) is dinsdagavond afgetreden als wethouder van de gemeente Doetinchem. […] De wethouder kwam vorige week onder vuur te liggen nadat in een kast op zijn werkkamer een dossier was gevonden waarnaar jarenlang was gezocht. Dit dossier bevatte informatie over onder andere de bonus van 35.000 gulden die Kuiper tien jaar geleden ontving als commissaris van het plaatselijk kabelbedrijf Tebecai.

4 februari 2010

GroenLinks raadslid Dirk Kuipers stapt op. Dat heeft hij donderdagavond bekend gemaakt tijdens de vergadering van de gemeenteraad in Doetinchem. Dirk Kuipers is de man die de Tebecai-affaire aanzwengelde, met als gevolg dat eerder CDA-wethouder Koos Kuiper aftrad. […] "Ik voel me niet schuldig over het krijgen van een bonus van 35.000 gulden", zei Kuipers afgelopen zaterdag nog in de Gelderlander. Ook liet hij weten het bedrag dat hij had gekregen nooit verzwegen te hebben, "ik ben altijd open geweest."

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden