Het hoogheemraadschap van Rijnland vervangt vanaf 1 januari 2015 alle te bewaren en op termijn te vernietigen documenten. Een punt dat nog openstaat is het opstellen van een bewaarstrategie voor de duurzame toegankelijkheid. Dit moet op korte termijn gebeuren. Ik ben op zoek naar praktijkvoorbeelden hiervan. Wat moet in zo'n bewaarstrategie allemaal worden vastgelegd?

Weergaven: 872

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wellicht word je met DUTO op je wenken bediend ?
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/review-normenkader-duurzaam...

Een bewaarstrategie is geen document waarin je vastlegt hoe je omgaat of welke maatregelen je moet treffen voor het duurzaam beheer van digitale informatie. Een bewaarstrategie kan bijvoorbeeld "conversie" of "migratie" zijn of een vorm van "emulatie". een bewaarstrategie is eigenlijk de handeling die je uitvoert om digitale gegevens zodanig te bewerken dat hiermee de duurzame toegankelijkheid gewaarborgd kan blijven.

Bedankt voor jullie reacties!

@Yvonne: ik kom in DUTO (nog) weinig concrete eisen tegen die zijn gericht op de lange termijnbewaring van digitale informatie, behalve dan de bestandsformaten.

@Edward: het gaat mij om het vastleggen van de keuzes die je maakt voor de duurzame bewaring op lange termijn. Mijns inziens omvat dit meer dan de bekende drie strategieën.

@Gert, laten we goede initiatieven zoals DUTO positief benaderen, maar ik deel je mening dat DUTO op dit moment nog niet concreet genoeg is. Een verbinding met een praktische handreiking zoals de baseline zou voor mij welkom zijn.

Ik kwam net de 'Bewaar- en beheerstrategie E-depot RAZ' en het 'Preserveringsplan e-depot RAZ' van het Regionaal Archief Zutphen tegen. Op de website van RAZ staan nog meer documenten m.b.t. het e-depot.

Beste Gert,

Kijk ook even hierop: https://wegwijzerduurzaamheidsbeleid.nl/

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden