Wetten over cyberveiligheid en weerbaarheid naar 2e Kamer

Bron: Website VNG/a>/p>

De wetsvoorstellen voor de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) zijn bij de Tweede Kamer ingediend. Met de wetsvoorstellen worden 2 Europese richtlijnen in nationale wetgeving omgezet: de NIS2-richtlijn en de CER-richtlijn. 

Deze richtlijnen hebben als doel om de digitale, fysieke en economische weerbaarheid van de EU-lidstaten te versterken.

Voorbereidingen gemeenten

De nieuwe wetten vormen een belangrijke stap in het versterken van de digitale veiligheid en weerbaarheid van gemeenten. Hoewel de wetten nog niet van kracht zijn, kunnen gemeenten en gemeentelijke bestuurders wel vast stappen zetten ter voorbereiding:

Inzet VNG

Voor de VNG is het van groot belang dat de wetten haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn voor gemeenten. Daarom is er tijdens de voorbereidingsfase nauw contact geweest met o.a. de betrokken ministeries over de totstandkoming van de wetteksten en implicaties hiervan voor lokale overheden. Hierdoor is er onder andere meer duidelijkheid gekomen over de scope en de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de betrokken partijen. 

Om te kunnen voldoen aan de Cbw is een eerste randvoorwaarde dat, in overeenstemming met artikel 2 van de Financiële-verhoudingswet, de rijksoverheid zorgt voor adequate financiële dekking van de extra uitvoeringskosten die gemeenten moeten maken voor de naleving van de nieuwe regelgeving voor het beveiligen van netwerk- en informatiesystemen. De VNG blijft hierover in gesprek met de ministeries.

Vermindering auditlasten

Daarnaast blijven we ons inzetten voor het verminderen van de auditlasten en het realiseren van geharmoniseerd toezicht. Ook is de VNG betrokken bij het opstellen van de ministeriële regeling. Deze regeling maakt duidelijk welke incidenten meldplichtig worden onder de Cbw en welke informatiebeveiligingsmaatregelen een gemeente moet nemen. 

De bestaande aansprakelijkheidsregels voor bestuursorganen blijven daarbij ongewijzigd. Nieuw is dat burgemeesters en wethouders een bestuurlijke boete kunnen krijgen als zij de trainingsverplichting uit de Cbw niet naleven. Deze boete kan oplopen tot maximaal € 25.000.

Weergaven: 4

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden