ALV stemt in met Realisatiekoers Common Ground

Bron: Website VNG

De ALV heeft vandaag ingestemd met de Realisatiekoers Common Ground. Het doel is dat resultaten van koplopers in digitale dienstverlening goed en snel beschikbaar komen voor alle gemeenten, zodat iedereen kan profiteren van betere dienstverlening, betere bescherming van gegevens en meer regie voor de burger.

Gezamenlijke regie over ontwikkelen en delen van digitale voorzieningen

De Realisatiekoers Common Ground (pdf, 353 kB) is het eerste collectiveringsvoorstel dat volgt uit de resolutie ‘Als één sterke bestuurslaag regie op de digitale samenleving’. Het voorstel introduceert een vorm van samenwerking waarin gemeenten hun opdrachtgeverschap professionaliseren en gezamenlijk de regie nemen over het ontwikkelen en delen van digitale voorzieningen. Gemeenten starten met het domein van digitale dienstverlening en pakken daarna de rest domeinsgewijs op.

Versterken van grip op digitalisering en data

Gemeenten zullen niet zelf ontwikkelen, maar als collectief opdrachtgever en eigenaar optreden en sturing geven aan marktpartijen. Door gezamenlijk kaders te stellen, standaardisatie af te dwingen en afspraken te maken over beheer, versterken gemeenten hun grip op de gemeentelijke digitalisering en op gemeentelijke data

Samen denken, bouwen, exploiteren

Om deze strategie te realiseren, werken we met 3 samenwerkingsvormen:

  • Samen Denken: gemeenten stellen gezamenlijk kaders en standaarden op. Deze afspraken zorgen voor een heldere basis waar marktpartijen op kunnen aansluiten.
  • Samen Bouwen: gemeenten treden gezamenlijk op als opdrachtgever voor de ontwikkeling van standaardsoftware. Dit gebeurt in samenwerking met de markt, waarbij gemeenten sturen op kwaliteit, kosten en tijdige levering.
  • Samen Exploiteren: gemeenten dragen gezamenlijk zorg voor het beheer en gebruik van de software. Leveranciers ondersteunen hierbij, maar de regie en het eigenaarschap liggen bij de gemeenten

Van onderdeel tot onderdeel bepalen we welke samenwerkingsvorm het meest passend is. Met als uitgangspunt daarbij steeds te kiezen voor de meest collectieve wijze van samenwerken: collectief waar het kan, decentraal waar het moet.

Zie ook

VNG-bericht: 'Gemeenten zetten koers naar collectieve digitaliserin...

Weergaven: 4

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden