In de IP nr 1 van 2013 lees ik de samenvatting van de scriptie van Ruud Yap, over digitale selectie en waardering van archiefstukken. De gehele scriptie heb ik nog niet gelezen. Selectie kan op verschillende manieren bekeken worden, o.a. uit oogpunt van beheersing. Dat is, aldus Ruud, de manier waarop archivarissen er naar kijken. Maar er ontstaat tegenwoordig zoveel informatie dat het misschien beter is minder energie te richten op de beheersing, maar meer op het gebruik van informatie. Ik ben het daar grotendeels mee eens: het gebruik van informatie is waar het om draait. Aan de andere kant vind ik niet dat selectie op vernietiging een punt is waar gemakkelijk aan voorbij gegaan kan worden. Vanuit beheer is ook in de digitale omgeving tijdige vernietiging van belang. Daarbij is het ook niet gewenst allerlei informatie zomaar te laten bestaan. Het kan hergebruikt worden, maar is dat altijd  wenselijk? Digitale informatie verdwijnt snel uit het zicht en is minder zichtbaar dan papieren informatie. Als organisatie ben en blijf je er wel verantwoordelijk voor.
Ander punt is dat bijvoorbeeld in Amerika de nodige nadruk ligt op tijdige vernietiging van informatie. Dat kan allerlei claims en narigheid in de toekomst voorkomen. Op die manier kijken we er in Nederland niet naar. Aan de ene kant prima, want ik zit ook niet te wachten op zo'n claimcultuur. Opvallend is het verschil misschien wel?

Op Twitter ben ik met Ruud in gesprek gegaan over de scriptie en wat ik las in de samenvatting. Heel oneens denk ik niet dat we het zijn. Anderen mengen zich in de discussie. Omdat het niet altijd mogelijk is om in 140 tekens goed uiteen te zetten wat ik bedoel, deze korte blog. Kerngedachte van mij: ja, prima om ons vooral te richten op het gebruik van informatie. Te veel vernietigen beperkt de mogelijkheden van hergebruik. Maar er moet wel een deugdelijk selectiebeleid gevoerd worden!

Zie bijv. ook artikel wat hierbij hoort http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/zaakgericht-werken-en-het-d...

"Bewaren en vernietigen, ach dat komt wel goed. Met zaakgericht werken ga je bewaren en vernietigen van documenten toepassen op basis van zaken en zaaktypen. Hiervoor is een goed georganiseerde zaaktypecatalogus van groot belang. Ken je bewaar- en vernietigingstermijnen pas op een later termijn toe dan bij de implementatie? Dan moeten alle documenten en zaken voorafgaande hiervan één voor één opnieuw bekeken worden."

Als je zaakgericht werkt en een zaaktypecatalogus gebruikt komt het allemaal wel goed? Nee, dat denk ik niet! 

Overigens, Marjolein en Annelies, vind ik het een goed artikel en zou het mooi zijn als meer collega's de pen ter hand nemen en ervaringen en ideeën delen!

Weergaven: 514

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van jack karelse op 29 April 2013 op 15.42

dank je, Ton. Veel van hetzelfde in de discussie op Twitter.

Reactie van jack karelse op 29 April 2013 op 8.36
Reactie van Yvonne Welings op 27 April 2013 op 19.46

@Jack, kan je een link sturen naar de scriptie van Ruud Yap ? Soms staan die online.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden