Dat we daar zelf niet aan gedacht hebben!
Wie kent de OMOOC-bijdrage van Martijn Aslander over het einde van de overheid zoals we die nu kennen? Zie http://www.youtube.com/watch?v=vvxxMIMB7lk

Kijk in elk geval vanaf de 6e minuut.

Als we van alles en nog wat niet vastleggen zitten we er ook niet aan vast. Dat maakt dat we veel flexibeler kunnen handelen. Het is gewoon niet altijd nodig om van alles en nog wat vast te leggen. Hetzelfde geldt voor beleid: laten we eens even geen beleid maken. Heel vaak werkt het niet.
Het neemt een boel zorgen weg, ook in ons vak. Wat niet wordt vastgelegd, daar hoeven we niet voor te zorgen.

Ik vind het wel de moeite waard om hier eens even goed over na te denken. Niet om volledig in mee te gaan. Soms is het handig als afspraken worden vastgelegd en soms is het goed. En een andere keer is het niet nodig.
Nu zijn we een beetje doorgeslagen in het vastleggen van van alles en nog wat. Vanuit wantrouwen en de gedachte dat alles voor iedereen hetzelfde moet zijn. Geen uitzonderingen. Voor variatie is nog nauwelijks ruimte. Aslander stelt een alternatief voor. Ik kan me daar wel in vinden.

Op een of andere manier moet ik denken aan de conceptselectielijst waarin is opgenomen dat agenda's van bestuurders blijvend bewaard moeten worden. Om het heel voorzichtig te zeggen: ik ben er niet zo voor. Ik begrijp het ook niet goed. En gelukkig ben ik niet de enige (zie http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/bewaren-van-digitale-agenda...).

Ik hoop dan ook dat op deze plaats, in ons vakgebied collega's te vinden zijn die bereid zijn mee te denken met en over de gedachte die Aslander uitspreekt en mogelijk weerklank krijgt in de manier van werken van de overheid van morgen.

Weergaven: 288

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Erik van Hengel op 6 Juli 2015 op 9.36

Je kunt hier ook met een simpele risico analyse naar kijken. Stel dat je 80 uur werk hebt aan registraties en je zoekt het 1 keer per jaar, dit zoeken zou dan 1 uur kostten (ten opzichte van 3 minuten bij registratie) dan is er 79 uur 'verloren' ....

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden