Plasterk trekt stekker uit Operatie BRP. De VNG is verbijsterd!

Website VNG

 juli 2017 | Leo Mudde

BZK-minister Ronald Plasterk trekt de stekker uit de Operatie Basisregistratie Personen (BRP). Dat heeft hij laten weten in een algemeen overleg van de Tweede Kamer.

De minister volgt hiermee een advies van Bureau ICT Toetsing (BIT). Plasterk wil het stoppen van de operatie ‘ordentelijk afhandelen’.

Het project valt duurder uit en vraagt veel meer tijd van vooraf was ingeschat. Plasterk wil nu een ‘periode van bezinning’ inlassen; die is niet bedoeld om de operatie nieuw leven in te blazen, maar om te kijken hoe ze netjes kan worden afgebouwd. Hij wil daarover in gesprek met de VNG. Die heeft eerder deze week laten weten zich te kunnen vinden in een bezinningsperiode, maar plaatste daarbij wel een aantal kanttekeningen.

De VNG is 'verbijsterd' door de aankondiging van de minister. Volgens de VNG is het te vroeg om nu al afscheid van de BRP te nemen; zij wil de tijd gebruiken om de operatie te ‘herijken’ om kapitaalvernietiging te voorkomen. Als de operatie tot stilstand komt, betekent dat volgens de gemeenten een desinvestering van 80 tot 100 miljoen euro.

Dát er een andere, moderne persoonsregistratie moet komen, staat voor de VNG vast, om in de toekomst een goede dienstverlening te kunnen garanderen. Nu de minister heeft aangegeven het project te willen stoppen, moet volgens de VNG in ieder geval wat is ontwikkeld en gebouwd 'zorgvuldig worden bewaard'. Ook moet worden bekeken welke gerealiseerde onderdelen mogelijk op enigerlei wijze toch van nut kunnen zijn.

In het BIT-advies waarop Plasterk zich baseert, staat dat het programma een vertraging van 33 maanden oploopt en dat er nog eens 50 miljoen euro nodig is om het BRP-systeem af te maken.

Weergaven: 217

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden