Bron: Computable

De Bodemkaart van Nederland, een omvangrijke database over de Nederlandse bodem, is sinds deze maand vrij toegankelijk. Dit schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van het ministerie van Economische Zaken (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. De kaart bestaat uit digitale kaarten van de opbouw en samenstelling van de bodem van Nederland. Deze kaarten worden nu als open data aangeboden op pdok.nl, zodat iedereen online ziet hoe de bodem is opgebouwd.

De Bodemkaart van Nederland biedt volgens het ministerie een schat aan informatie over de Nederlandse bodem. Boeren en natuurbeheerders kunnen de informatie gebruiken voor gerichte bodemverbetering of bij de keuze voor gewassen die passen bij de aard van de grond.

EZ heeft in de loop der jaren een omvangrijke collectie van bodemgegevens en hoogwaardige bodemkaarten opgebouwd. Die gegevens dienen als fundament voor beleid, zoals duurzaam bodembeheer, beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen, mestbeleid, natuurontwikkeling en klimaatbeleid. Maar de bodemgegevens zijn ook nuttig voor toepassingen als (precisie)landbouw, waterbeheer, ruimtelijke ordening en landschapsarchitectuur.

Pdok.nl

De gegevens in de Bodemkaart van Nederland zijn door het Wageningen Environmental Research verzameld door in heel Nederland tot een diepte van anderhalve meter te boren en monsters van de bodem te nemen en te onderzoeken. Tot nu toe waren deze gegevens niet vrij toegankelijk voor het publiek. Hierin komt verandering. Vanaf deze maand stelt EZ de Bodemkaart van Nederland beschikbaar als open data, toegankelijk voor iedereen, op de zogeheten Publieke Dienstverlening op de Kaart (www.pdok.nl). Later dit jaar worden ook de meetgegevens van de 340.000 monsters gepubliceerd op deze geodatavoorziening van de Rijksoverheid.

Volgens een woordvoerder wordt naar verwachting de digitale Bodemkaart deze week nog gepubliceerd als downloadfile en als webservice. De achterliggende meetgegevens van 340.000 boringen worden later dit jaar gepubliceerd.

Weergaven: 218

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden