Sommige gemeenten plaatsen op alle uitgaande post/-email het burgerservicenummer van de geadresseerde. Een burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsgebonden nummer in Nederland. Iedereen die zich bij een gemeente laat inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) krijgt zo'n nummer, als het niet al eerder is toegekend. Het is door de Nederlandse overheid in 2007 ingevoerd om, in combinatie met het DigiD, het elektronisch verkeer tussen overheid en burger in goede banen te leiden. Sinds 6 januari 2014 (wet GBA vervangen door wet BRP) kunnen ook niet-ingezetenen een BSN krijgen (wiki).

Op de VNG fora werd de vraag gesteld of dat wel correct is, ook met de stringente privacy wetgeving die in de maak is. Bij WOB verzoeken kan het lastig zijn om aan een derden de informatie te verschaffen daar BSN-nummer een bijzonder persoonsgegeven is en op grond van artikel 10 lid 1 sub d van de Wob mag niet openbaar worden gemaakt (absolute weigeringsgrond). 

Het College Bescherming Persoonsgegevens adviseert uitdrukkelijk om het nummer niet te vermelden:

Mag de gemeente mijn BSN vermelden of vragen in correspondentie met mij?

De gemeente mag uw burgerservicenummer (BSN) niet gebruiken als briefkenmerk of dossiernummer. De gemeente mag u ook niet vragen om standaard uw BSN te vermelden in brieven die u naar de gemeente stuurt. Daarvoor is het BSN niet bedoeld.

Vaak is het niet nodig dat de gemeente uw BSN opneemt in aan u gerichte brieven. En dan mag het ook niet. Wel kan de gemeente u vragen uw BSN te vermelden bij bepaalde verzoeken of vragen aan de gemeente. Maar dat mag alleen als zo’n verzoek of vraag gaat over uw persoonlijke situatie.

Heeft u een algemene vraag aan de gemeente, bijvoorbeeld over afval? Dan hoeft u uw BSN niet te vermelden.

Ook BZK is bevraagd over dit onderwerp en die adviseert alleen een BSN nummer te melden in een brief/e-mail indien er sprake is van een publiekrechtelijke taak/wettelijke grondslag èn als er een noodzaak is om het BSN te gebruiken.

Misschien kunnen we op BREED tot een rijtje komen wanneer dat het geval is ?

Weergaven: 2019

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Nadia Favié-Slaar op 8 Januari 2016 op 11.10

sorry even tussendoor: a.u.b.: BSN of burgerservicenummer, maar niet bsn-nummer.

Het wordt wel steeds ingewikkelder gemaakt. het is een nummer ter identificatie, maar mag niet altijd gebruikt worden. Inderdaad goed om tot een rijtje te komen. Maar als je zoals Marc verteld, er al een werkproces aan gekoppeld hebt, zit je mooi te kijken met je lijstje.

Reactie van Yvonne Welings op 15 December 2015 op 12.03

Bij nadere bestudering blijken bijna alle zaaktypen publiekrechtelijke taken en vormen te betreffen en dan is het gebruik van het bsn nummer geen probleem. Bij enkele zaaktypen mag het bsn nummer niet gebruikt worden en dat vraagt voor de inrichting van  het zaaksysteem om een oplossing.

Reactie van Yvonne Welings op 9 December 2015 op 10.10

Bij dit werkproces is toch ook sprake van een wettelijke grondslag ?

Reactie van Marc Bonnes op 9 December 2015 op 8.32

Ik moet er niet aan denken als Sociale zaken het BSN niet meer zou vermelden op de uitgaande brieven. Dit is voor ons van cruciaal belang om de brieven efficiënt te kunnen archiveren in de cliëntendossiers.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden