Verplicht gebruik berichtenbox belastingdienst

Een nieuw wetsvoorstel voert een wettelijke basis in voor het verplicht stellen van elektronisch berichtenverkeer van en met de Belastingdienst en voor voorzieningen voor elektronisch berichtenverkeer (MijnOverheid/Berichtenbox), elektronische authenticatie (DigiD) en elektronische registratie van machtigingen en het raadplegen ervan (DigiD Machtigen). De Berichtenbox is ontwikkeld als generieke bouwsteen van de digitale overheid om burgers de mogelijkheid te bieden om berichten van de overheid niet meer verspreid, maar op één plek elektronisch te ontvangen.

Als gevolg van een advies van de Raad van State is het wetsvoorstel aangepast op de volgende punten:

  • Er is een nieuwe maatregel in het voorstel opgenomen. Deze maatregel (artikel X) voorziet: a)in een wettelijke grondslag voor de inrichting, beschikbaarstelling, instandhouding, werking, beveiliging en betrouwbaarheid van: i.voorzieningen voor elektronisch berichtenverkeer en informatieverschaffing; en ii.voorzieningen voor elektronische authenticatie en elektronische registratie van machtigingen;5

  • En deze maatregel bevat de wettelijke grondslag voor de in dat verband noodzakelijke verwerking van persoonsgegevens.

Kernpunt van het antwoord van Staatssecretaris Wiebes is:

De verplichting tot elektronisch berichtenverkeer met de Belastingdienst wordt opgenomen in de formele wet, namelijk in de Awr, Awir en Invorderingswet 1990. In de beoogde ministeriële regeling wordt de mogelijkheid gecreëerd om bepaalde groepen van deze verplichting uit te zonderen (of vrij te stellen, zo men wil). Deze uitzonderingsgrond zal beperkt ingevuld worden.

 

Deze wetgeving gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de andere overheden.

Zie voor uitgebreide toelichting:

Link naar Wetsvoorstel;

Link naar Advies Raad van State;

Link naar Kamerstukken 34196 op website VNG.

Weergaven: 875

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden