Circle Software Relatiedag 2011: "Beweging in de zaak!"


Op woensdag 30 november hield Circle Software, bekend door haar producten Verseon E-suite en Document Manager, haar jaarlijkse relatiedag. Dit jaar stond deze in het teken van het thema "Beweging in de zaak!". Ik was erbij. Bij deze geef ik een korte impressie.

 

De opening

De #csrd11, zoals de dag op Twitter werd genoemd, vond ook dit jaar plaats in het Beatrix Theater te Utrecht. Met het decor van Miss Saigon half uit de coulissen stekend, werd de dag geopend met een gelikt filmpje waarin de invliegende woorden en de dramatische muziek, die niet misstaan zou hebben in de 'Pirates of the Caribbean' films, ons duidelijk maakten dat ons iets groots stond te wachten.

 

 

Alex Lambregts was de dagvoorzitter en gaf, nadat hij de 300 aanwezigen had aangespoord om elkaar rugmassages te geven, het woord aan Bart Rossieau. Bart vertelde over de behaalde successen van het afgelopen jaar en deed een goed woordje voor de gebruikersvereniging. Hij legde vervolgens uit welke drie belangrijke, samenhangende trends hij ziet in het veld - Compliance, 'Diensverlening en efficiëntie' en Samenwerken - en hoe Circle Software dit ondersteunt met Verseon en Sharepoint-diensten.

 

De Keynote-sprekers

Vervolgens was de beurt aan Prof. dr. ir. M.C.D.P. Mathieu Weggeman, een man die - zoals mijn collega hem beschreef - lijkt op een tuinkabouter zonder muts. De professor stortte een tsunami aan grappen en inzichten over het publiek. Ik zat geïnspireerd op het puntje van mijn stoel. Zijn boodschap was dat een manager niet leiding moet geven aan professionals, maar hen ruimte en vertrouwen moet verschaffen. Ik kan het helaas niet zo goed zeggen als de professor zelf, maar op Youtube is gelukkig genoeg over de man te vinden. Wat ik er onder meer uit haalde was dat de professional niet zit te wachten op nog meer regeltjes, procedures en afvinklijsten, maar dat hij/zij gewoon goed werk wilt leveren en graag daarin ook vertrouwd wordt. Dat is eigenlijk geen nieuw inzicht, maar hoe verhoudt zich dat eigenlijk met RODIN, de Baseline DIV, de KPI's, enzovoorts die wij in en naar organisaties rondsturen?

 

Na deze wervelstorm betrad Raymond Alexander het podium. Raymond, mij persoonlijk niet onbekend, vertelde hoe in gemeente 's-Hertogenbosch het Zaakgericht Werken onderdeel uitmaakt van haar visie op Het Nieuwe Werken. Hij zette daarbij de "kluis" (= zaaksysteem en meer) en de cloud tegenover elkaar. Daarnaast zetten hij de gestructureerde werkwijze tegenover de vrije, creatieve werkwijze. Hij legde uit hoe verschillende typen werknemers - zoals taakwerkers, projectwerkers en kenniswerkers - behoefte hebben aan een andere balans op deze twee schalen en hoe ICT en DIV daar gehoor aan willen geven.

 

Vervolgens was de beurt aan Robert Mekking, de "zaakgerichte consultant". Als een duiveltje op de schouder vertelde hij tien manieren waarop je (de invoering van) het zaakgericht werken kunt verpesten. Niet alleen waren zijn methoden herkenbaar, maar ook betrekkelijk eenvoudig. Gelukkig gaf hij ook tips over hoe je met een dergelijke weerstand om kunt gaan. Vanzelfsprekend draait het vooral om luisteren en communiceren.

 

 

De parallelsessies

's Middags konden de bezoekers verschillende parallelsessies volgen. Ikzelf ben naar de sessies van Gaston Hayen en Frank Bruijninckx geweest.

 

Gaston Hayen gaf samen met Remi Scholten een live demonstratie van Sharepoint. Helaas werden zij geplaagd door een haperende internetverbinding, waardoor zij krap in de tijd raakten. Mag ik eerlijk zijn? Ik zag een stukje CMS-functionaliteit gecombineerd met een stukje Zaaksysteem-functionaliteit, opgeleukt met wat grafiekjes. Aangezien Sharepoint niet bepaald goedkoop is, was ik niet echt overtuigd van de meerwaarde van dit systeem bovenop de bestaande voorzieningen in onze organisaties. Maar dat zegt misschien meer over mij dan over de presentatie. Overigens lieten zij ook zien hoe je met MS Office 365 en iLinc in Sharepoint samen aan een document kunt werken, ondersteund door chat en webcam. Dat vond ik dan weer wel leuk.

 

Frank Bruijninckx had ongetwijfeld een prachtige presentatie voorbereid over social media bij de overheid. Zijn sheets en de eenvoudig bedoelde vragen die hij het publiek inslingerde, zorgden echter voor zo veel reacties en meningen, dat de sessie uitliep op een verhit en interactief debat. Frank sprong met zijn microfoon heen en weer door de ruimte om iedereen aan het woord te laten. Af en toe nam hij ook zelf nog even het woord. Inhoudelijk heb ik niet zo heel veel nieuws gehoord, maar het werd mij wederom duidelijk dat - ondanks de vele verhalen - nog maar weinig overheidsorganisaties concreet voor ogen hebben wat ze met social media willen gaan doen.

 

De afsluiting

Als afsluiting was er nog even een rondvraag met op het podium Raymond Alexander, Robert Mekking, Jos Heijmans (voorzitter gebruikersvereniging) en Bart Rossieau. De vragen varieerden van tongue-in-cheek ("Raymond, hoe smaakt de koffie in Den Bosch?") tot zeer kritisch ("Waarom krijgen alleen de leden van de gebruikersvereniging korting?"). De vragen werden zowel tactvol als eerlijk beantwoord.

 

Als grote afsluiter werd voetbal-goeoroe Jan Mulder opgevoerd. Hij vertelde over Ajax (uiteraard), het ondoorgrondbare ballen-krabben van Koeman, Oost-Groningen, schreeuwende vaders langs het veld, zelfgeschreven poëzie, een stervende kruidenier met hart voor de zaak (!), en-ter-prais-kont-end-men-udzj-munt en meer. Ik ben geen voetballiefhebber, dus mij zei het allemaal niet zo veel. Ik keek echter over mijn schouder heen en zag blikken in de ogen van mensen alsof zij bij Sinterklaas op schoot zaten. Ach, het was best grappig.

 

Een geslaagde dag

Al met al is Circle Software erin geslaagd om een boeiende en professioneel-georganiseerde dag te houden. Uiteraard kleeft er her en der een commercieel tintje aan zo'n relatiedag, maar Circle weet daar zo veel sterke en interessante sprekers tegenover te zetten, dat de dag een zeer waardevolle invulling van mijn agenda was. Ik ben niet iemand die ieder seminar in het land afstruint, maar het zou mij niet verbazen als #csrd11 één van de toppers in ons vakgebied is. Ik heb in ieder geval genoten en heb weer een stukje inspiratie opgedaan! Volgend jaar ga ik weer!

 

Weergaven: 533

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Marco Klerks op 6 December 2011 op 15.32

Circle Software heeft inmiddels de presentaties online gepubliceerd: link.

Reactie van Yvonne Welings op 4 December 2011 op 17.24

Via Twitter kreeg ik ook al interesse. Ik kreeg ook al de indruk dat een topdag was, maar in mijn omgeving werkt geen een gemeente met Circle.

Bedankt voor de blog !!! 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden